Flo Flamme over haar documentaire ‘Añoranza’, volgende week te zien tijdens ‘DocPoppies’

 

In het kader van DocPoppies zal op 9 mei de documentaire ‘Añoranza’ van Flo Flamme éénmalig in verschillende Belgische zalen te zien zijn. Het debuut van de jonge Vlaamse cineaste ging in première tijdens MOOOV en  wordt dinsdag vertoond in Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge, Leuven, Kortrijk, Koersel en Heist-op-den-berg.

Voor haar documentaire trok Flo Flamme naar Havana, dat na jarenlange isolatie langzaam haar grenzen met de international globaliserende wereld begint te openen. Drie oudere Habaneros die balanceren tussen hun revolutionair verleden en een onzekere toekomst krijgen een poëtische stem in dit indrukwekkend debuut gedraaid op Super 16mm.

Wij trokken tijdens MOOOV naar Brugge en posteerden ons met Flo in de Stoupa waar we haar we haar elf vragen stelden terwijl we ook onze camera hanteerden. De begeesterde filmmaakster antwoordde zoals ze haar film heeft gemaakt : met passie en met kennis van zaken.

Eerst wilden we weten of die naam van haar echt was.  Een vraag die ze wel vaker gesteld krijgt, zo bekent ze.

 

Flo Flamme over hoe en waarom ze ertoe gekomen is de film te maken die ze heeft gemaakt

 

Flo Flamme mag zich na ‘Añoranza’ geheel terecht documentairemaakster noemen. Maar is dat ook hoe ze zichzelf ziet?

 

‘Añoranza’ vertelt het verhaal van drie mannen die de revolutie meegemaakt hebben. En die samen met Fidel en zijn kompanen droomden van een betere wereld.  Die hebben ze niet gevonden.  Maar verhalen hebben ze des te meer. Hoe vond Flo haar hoofdpersonages?

 

Jeroen Meus moest op een gegeven moment onverrichterzake terugkeren uit Cuba toen hij daar wou gaan draaien voor zijn ‘Goed Volk’. Gaan draaien op Cuba, het is niet eenvoudig. Nog altijd niet.  Er mag dan al veel veranderd zijn.  Flo Flamme weet er alles van.

Flo Flamme kreeg van producent Tomas Leyers 100 rollen film mee.  Hoe is ze daarmee omgegaan?  En was 100 rollen genoeg?

 

Je ziet haar niet in de film en je hoort haar ook nauwelijks, maar toch is ze aanwezig.  Ze was ook aanwezig toen wij haar interviewden en we stelden haar die vraag, over haar aanwezigheid in de film.

 

Flo Flamme over de armoede in Havana.  Want dat is één van de zaken die opvallen in haar film.  Mensen zijn arm.

 

Flo Flamme heeft een sombere film gemaakt en ook niet. Er valt best wel wat te lachen.  Maar eigenlijk volgt ze het relaas van drie mannen die bedrogen zijn door het leven, bedrogen door de revolutie.  Ze hebben niets, maar ze blijven dromen.  En dat is enerzijds mooi, maar ook triest.

Flo Flamme over de muziek in de film. Laat dit duidelijk zijn : Het is geen

 

De film heeft niet zomaar een titel.  ‘Añoranza’ is een woord met een betekenis. En wie de film ziet zal die titel ook begrijpen. Maar Flo Flamme was zo vriendelijk om uit te leggen wat dat woord betekent voor zij die de film nog niet gezien hebben. Een uitleg die doet verlangen om de film te zien.

 

 

Bekijk zeker ook de trailer. En ga dit zien.

 

 

Check Also

In gesprek met de makers van ‘Bad Bad Belgium’!

Sommige dingen leer je niet in de les geschiedenis… De reeks ‘Bad Bad Belgium’ vertelt …