Filmmaker Julien Vrebos (75) overleden

(c) VUM

Brusselaar en regisseur Julien Vrebos, vooral bekend van zijn films Le bal masqué en The emperors wife, is vandaag overleden. Hij werd 75 jaar.

Julien Vrebos – geboren in 1947 in Elsene – leefde en werkte zijn hele leven in Brussel. Met zijn opvallende brilmonturen en karakteristieke snor, waarmee hij deel uitmaakte van de ‘Snorrenclub’, was hij een gekende figuur in ‘zijn’ stad en bij uitbreiding Vlaanderen. Zijn carrière begon hij als gemeenteambtenaar met diploma’s landmeetkunde en fotografie op zak. Hij vond zijn weg naar de sportjournalistiek en rolde zo binnen in het medialandschap. Vanaf de jaren zeventig maakte hij sociaalgeëngageerde, maatschappelijke reportages voor de BRT en later ook de RTBF en andere zenders.

Le bal masqué - VPRO Gids

In 1998 debuteerde hij met de langspeelfilm Le bal masqué als filmmaker. Dat de film over de Bende van Nijvel ging – toen nog met een lopend onderzoek naar de zaak – zorgde voor controverse. In 2003 volgde zijn tweede film The emperor’s wife, die met gemengde reacties werd onthaald, en in 2004 maakte hij De garnalenpelster.

Zijn hart voor Brussels, voor film en voor de mens  zullen worden gemist.

Check Also

In gesprek met de makers van ‘Bad Bad Belgium’!

Sommige dingen leer je niet in de les geschiedenis… De reeks ‘Bad Bad Belgium’ vertelt …