Filmfestival Oostende plaatst 20 jaar nieuwe Vlaamse film in de kijker met expo in Fort Napoleon!

Het wonder is geschied!
Van Noordzee, Texas tot D’Ardennen

De afgelopen twintig jaar kwam de Vlaamse film in een baan rond de aarde te vliegen, en hij kreeg gelijk ook zijn eigen prijzen: de Ensors, die samen met Filmfestival Oostende verhuizen naar januari 2021. Het Filmfestival wil 2020 echter niet onopgemerkt laten voorbijgaan en organiseert daarom de expo Het wonder is geschied! in Fort Napoleon: van 11 juli tot 11 oktober 2020. Aan de hand van beeldmateriaal, posters, artefacten, filmprijzen… wordt het een eerbetoon aan de eerste 20 jaar Vlaamse film van dit millennium. Het orgelpunt van de expo zijn de kunstwerken van tien toonaangevende Vlaamse visuele kunstenaars die hun interpretatie brengen van tien markante films. Aanvullend wordt er een podcast gelanceerd waarin Vlaams filmtalent u een blik gunt achter schermen.​

Hoewel het nog wachten is op de volgende editie van Filmfestival Oostende tot januari 2021, viert het festival deze zomer het cinematografisch talent van eigen bodem met een unieke expo, onder curatorschap van cultuurjournalist Ben Van Alboom. Sinds het ontstaan van Filmfestival Oostende in 2007 maakt de Vlaamse film deel uit van haar DNA. Het wonder is geschied! – een eigenzinnige reflectie op het bijzondere parcours van die Vlaamse film – zet dat nog eens extra in de verf. Van 11 juli tot 11 oktober 2020 geven o.a. tien toonaangevende grafische kunstenaars in Fort Napoleon hun interpretatie van evenveel instant Vlaamse filmklassiekers van de voorbije twintig jaar. De werken worden aangebracht op tien gigantische panelen die verspreid in Fort Napoleon staan opgesteld.

  • Sammy Slabbinck doet De zaak Alzheimer (Erik Van Looy)
  • Jaune doet Aanrijding in Moscou (Christophe Van Rompaey)
  • Gijs Kast doet Rundskop (Michaël R. Roskam)
  • Eva Mouton doet Hasta la vista (Geoffrey Enthoven)
  • Lectrr doet The Broken Circle Breakdown (Felix van Groeningen)
  • Studio Caro doet Het vonnis (Jan Verheyen)
  • TOYKYO doet Marina (Stijn Coninx)
  • Gus & Stella doen Black (Adil & Bilall)
  • Mellon doet Home (Fien Troch)
  • Annelien Smet doet Girl (Lukas Dhont)

Daarnaast laat stylist Cleo Baele haar licht laten schijnen over 20 jaar nieuwe Vlaamse film aan de hand van 20 paspoppen. Tal van regisseurs doken in hun archief op zoek naar markante attributen die een centrale rol speelden in hun films. Zo kan je de originele ijsbeer uit Charlie en Hannah gaan uit, de hamer uit De Patrick, de poppen uit Ce magnifique gâteau en vele andere artefacten bewonderen. Ook de meest opvallende filmprijzen krijgen een centrale rol binnen de expo. Iedereen weet ongeveer wel hoe een Oscar of een Gouden Palm eruitziet, maar de Vlaamse film heeft de voorbije twee decennia een wonderlijk rariteitenkabinet aan onderscheidingen verzameld, die voor deze gelegenheid worden opgeblonken.

“Gezien de huidige coronacrisis heeft het culturele zomeraanbod overal in Vlaanderen een fameuze knauw gekregen. We hopen daarom dat deze tentoonstelling een mooi aanbod kan bieden aan mensen die deze zomer naar de kust komen. Gezien de unieke en historische locatie (Fort Napoleon) is deze expo een ideale combinatie tussen cultuur, geschiedenis, film, de zee en het strand. We willen dan ook filmliefhebbers – en in het bijzonder liefhebbers van Vlaamse film – aantrekken, maar evengoed de vele bezoekers die Oostende deze zomer (hopelijk) zal mogen ontvangen.”
–  Peter Craeymeersch (Algemeen Directeur Filmfestival Oostende)

Een ticket kost 9 euro. Boeken kun je vanaf 9 juni op de website van Fort Napoleon .

Gijs Kast – Rundskop


Podcastreeks

Samen met de expo wordt – in samenwerking met Radio 1 – ook een podcastreeks gelanceerd waarin de makers van de tien Vlaamse filmklassiekers hierboven dieper ingaan op zowel hun films als de recente Vlaamse filmgeschiedenis. De luisteraar krijgt een uniek perspectief op het creatieve proces van de makers, het reilen en zeilen achter de schermen en memorabele anekdotes, maar ook de hete hangijzers uit heden, verleden & toekomst van hun geliefde sector worden niet gemeden.

Je hoort onder meer Erik Van Looy, Lukas Dhont, Koen De Bouw, An Rydant, Barbara Sarafian, Felix van GroeningenFien Troch, Jan VerheyenMatteo Simoni, Adil & Bilall, Stijn Coninx en vele anderen.

De podcastafleveringen zijn vanaf juli te beluisteren via radio1.be.

Check Also

Nieuwe huisstijl voor Film Fest Gent!

België’s grootste internationale filmfestival zal in oktober 2023 haar 50e verjaardag vieren. Bij een nieuw …