Van 25 oktober tot 4 november vindt de zeventiende editie van het Filem’on filmfestival plaats. Filem’on vertoont films voor kinderen en jongeren, op verschillende locaties in Brussel en Gent. Het aanbod bestaat uit meer dan 130 films van over heel de wereld, waaronder ook een heleboel Belgische producties.
We zetten het talent van bij ons graag voor jullie in de kijker:
Langspeelfilms
The Inseparables (Don & DJ: Vrienden voor het leven) is een animatiefilm van het Belgische nWave (Bigfoot Junior), waarin vriendschap centraal staat. Een marionet en een achtergelaten knuffeldier worden bevriend en beleven een groot avontuur in New York.
Baghdad Messi brengt het verhaal van een jongen met een droom om profvoetballer te worden. Een knieblessure zorgt echter voor moeilijkheden om zijn passie na te jagen. Hier kan je ons verslag van de première (her)bekijken.
In Zeevonk van Domien Huyghe, verliest de jonge Lena haar vader die sterft op zee. Ze is vastbesloten dat een mysterieus zeewezen achter haar vaders dood zit en ze gaat op zoek naar bewijzen. (Her)bekijk hier onze reportage van de première.
Ook in A Summer In Boujad, een co-productie van het Waalse White Boat Pictures, wordt een kind geconfronteerd met sterfte en rouw. De 13-jarige Karim gaat terug bij zijn vader in Boujad wonen nadat zijn moeder overlijd en daar leert hij de mysterieuze Medhi kennen.
Le Paradis is een co-productie van Menuetto (De Acht Bergen) met als co-scenarist Maarten Loix, die ook mee het scenario van Het Smelt schreef. Joe zit in de jeugdgevangenis waar elk fysiek contact verboden is. Terwijl hij zich voorbereidt op zijn terugkeer naar de maatschappij, wordt hij verliefd op William. Is hun liefde sterker dan het verlangen naar de vrijheid? De film van Zeno Graton was een ontdekking op de Berlinale 2023!
Les Pires speelt zich af in een achterstandswijk in Frankrijk waar een regisseur, vertolkt door Johan Heldenbergh, een film zal opnemen. Hij kiest voor de filmrollen vier tieners uit dezelfde buurt. Iedereen is hierdoor verrast: waarom worden immers de ‘minsten’ hiervoor uitgekozen? The Worst Ones is dan wel geen Belgische film maar wel eentje met talent van bij ons. Meer info over de film vind je in ons interview met Johan Heldenbergh dat we vorig jaar deden in Canens.
Documentaires
Planet B volgt de tieners Bo en Luca die zich actief inzetten voor het klimaat. De documentaire laat zien hoe klimaatproblematiek speelt bij onze jeugd. Regisseur Pieter Van Eecke volgde de vriendinnen vier jaar lang. De film toont niet enkel een zoektocht naar oplossingen voor het klimaat maar laat ook zien hoe de twee tieners zoeken naar hun eigen identiteit.
We are fire is een indringend portret van vrouwelijke striptekenaars uit Mexico die hun samenleving proberen te veranderen, ondanks censuur en doodsbedreigingen. Deze geanimeerde docu maakt deel uit van TV -serie Draw for Change! over vrouwelijke representatie en vrouwenmoord in de wereld.
Beide bovenstaande documentaires zijn producties van Hanne Phlypo voor Clin d’Oeil.
Kortfilms
Filem’on biedt een uitgebreid aanbod aan kortfilms aan. Zowel animatie als live action.
Op 27 oktober is er Blikopener in Tour à Plomb waarbij vijf films getoond worden, waaronder de Belgische productie Modou Lighthouse. De film gaat over een jongen in Senegal die wil weten wie zijn vader is en op zoek gaat naar hem.
Op dezelfde dag speelt in Palace de Belgische kortfilm Wat zit er in die kist? van Bram Algoed waarin een kapitein een grote doos op zijn schip laadt met in die doos, nog een doos…
Ook in de beursschouwburg kan je een Belgische kortfilm bekijken: Extraordinary Mona van Sarah Van Dale. Mona heeft ASS en moet de overstap naar het reguliere onderwijs maken waar ze ook nieuwe vrienden zal moeten maken.
In Vendome wordt op 30 oktober de Frans-Belgische coproductie Head in the Clouds vertoond. Een kortfilm over een eekhoorn die altijd met zijn hoofd in de wolken zit.
‘Op een verre planeet’ is het thema van de 3 kortfilms die op 1 november in GC Ten Weyngaert spelen. Het Belgische Spin & Ella is een van die drie films en kan omschreven worden als een feeërieke animatie.
Op 2 november kan je in Tour à Plomb terecht voor kortfilms onder het thema ‘Teens & Cartoons’. Naast producties uit verschillende werelddelen kan je er ook Soubresaut bekijken. Het onderwerp van de film is de ziekte ‘tremor’ waar het hoofdpersonage Enola door getroffen wordt. Ze probeert vast te houden aan haar normale leven, totdat ze het punt bereikt waarop ze niet meer terug kan…
Op 3 november kan je opnieuw bij Tour à Plomb terecht voor een portie kortfilms. The Porters, een film over Brusselse jongeren, zal daar vertoond worden. Kolonisering en diversiteit staan centraal in deze kortfilm.
Workshops
Naast langspeelfilms, documentaires en kortfilms organiseert Filem’on ook workshops voor kinderen.
Altijd al een eigen film willen maken? Dan krijg je nu de kans om met stop-motion aan de slag te gaan. Je bedenkt je eigen scenario, knutselt de personages/decors en monteert alles zelf. Meer info.
Wil je niet alleen weten hoe je films maakt maar wil je ook alles over cinema te weten komen? Kinderen ouder dan 10 jaar zijn welkom op de filmstage ‘Fantastische Films’ op 2 november. Meer info.
Voor kinderen ouder dan 9 jaar wordt op 2 november ook een filmstage rond fictie georganiseerd. Meer info.
Met de workshop Green Key kunnen kinderen creatief aan de slag met een green screen. Je tekent zelf het decor waarin je vervolgens gaat acteren. Meer info.
De workshop ‘Illusies’ gaat terug in de tijd naar de beginjaren van de film. Je creëert zelf op analoge wijze effecten die echte illusies opwekken. Meer info.
Voor de allerjongsten (+4) is er de workshop ‘schimmenspel en lichttafels’. In deze workshop creëer je personages en breng je ze tot leven in een landschap dat je zelf bedenkt. Meer info.
Meer info over Filem’on en tickets vind je hier.