Film met Hubert Damen, Gérard Depardieu en Harvey Keitel in première op het Filmfestival van Oostende

‘A Farewell to Fools’ : een lichte komedie met grote buitenlandse sterren, met onze Hubert Damen, met Belgische toppers achter de schermen en met veel Belgisch geld

Dinsdag 10 september beleefde in Kinepolis Oostende de film ‘A Farewell to Fools’ zijn Belgische première.  Een beetje in mineur. Sterren waren er niet bij.  Al het water stroomt dan wel naar zee, maar zelfs Hubert Damen kon de weg naar de kust blijkbaar niet vinden. En hoewel ook Gérard Depardieu tegenwoordig geen 100 km ver van Oostende woont, was er ook van de Fransman geen spoor. We konden de zotten dus niet uitzwaaien : No farewell to the fools.  Of waren wij de zotten?

Wel financiers in de zaal, van Mollywood vooral, de Belgische taxshelterfirma die ervoor zorgde dat deze productie gemaakt en afgewerkt kon worden, en ook enkele mensen die op de set stonden of tijdens de postproductie aan de film werkten.  Festivaldirecteur Peter Craeymeersch merkte bij de introductie op dat componist Joris Van den Hauwe in de zaal zat, maar vergat te vermelden dat ook Richard Van Oosterhout, de D.O.P. van de film, aanwezig was.  En eigenlijk zijn dat meteen twee van de sterren van de film van de Roemeen Bogdan Dreyer. Co-producent Tomas Leyers — nog op het festival aanwezig bij de opening van een andere productie van hem ‘Los Flamencos’ — had zich laten verontschuldigen. Hij zat met nog een andere productie, ‘I’m The Same I’m An Other’, de tweede langspeelfilm van zijn vrouw Caroline Strubbe, op het Filmfestival van Toronto.

‘Farewell to Fools’ was in feite een experiment van de Belgische productiefirma Minds Meet en het VAF om in een buitenlandse productie te stappen en te zien wat die inbreng van bij ons voor onze industrie kon doen.  Veel en weinig.  Er staat heel wat Belgisch volk achter de camera.  En de Roemenen, die erin slaagden om Harvey Keitel, Gerard Depardieu en Laura Morante te strikken voor de hoofdrollen, hadden deze film nooit gemaakt gekregen, waren de Belgische participanten niet bereid geweest de vele gaten in hun gammele financiële constructie te dichten.

 

Hubert Damen speelt een vrij belangrijke rol in de film.  Zijn theatrale acteerstijl past wonderwel in deze lichte fabel die zich afspeelt in een godvergeten gat waar de rust en de vreedzaamheid voorgoed verleden tijd dreigen te worden, wanneer een spelende jongen aan de rand van het dorp een Duitser vindt wiens keel is overgesneden.  Het is kort voor het einde van de tweede wereldoorlog en de Duitsers willen nog even laten merken dat zij het heft nog altijd in handen hebben.  Ze stellen een ultimatum : als de dader zich niet bekendmaakt tegen de volgende dag, zullen de 10 belangrijkste notabelen van het dorp geëxecuteerd worden.  Harvey Keitel, Laura Morante en Hubert Damen worden al onwel bij de gedachte aan de kogel.  Maar ze hebben een oplossing bedacht : de dorpsgek moet zich opofferen.  Niemand die zo goed een onnozelaar kan spelen als Gerard Depardieu.

 

Het verhaal is vederlicht.  Simpel.  Te licht.  En de mix aan rare accenten laat ons geen moment geloven dat die mensen al jaren samen de bevolking van het dorp uitmaken. Eigenlijk is Hubert Damen één van de enigen die standhoudt.  Dat de film al bij al toch nog een beetje werkt, is voor een groot deel te danken aan de Belgische inbreng.  De klank van bij ons,  de kleurrijke beelden die zeer waarachtig en toch sprookjesachtig lijken (werk van Richard Oosterhout) en de heel aanwezige, zwierige en klassieke score van Joris Van den Hauwe, die vaart brengt in een verhaal dat zonder ondersteuning te weinig om het lijf heeft om echt te kunnen boeien.  Ook de montage van Philippe Ravoet is af.  Meer kon ook hij met dit verhaal niet doen.

 

Op basis van de internationale namen zal deze film wellicht een mooi internationaal parcours kunnen afleggen, maar geschiedenis zal er met deze prent niet geschreven worden. Toch mogen de Belgen ‘Farewell to Fools’ met trots op hun cv vermelden.  Alleen zoeken Minds Meet, Mollywood en co in het vervolg beter andere zotten om mee te werken.

Zie ook :

Richard Van Oosterhout over het Roemeense avontuur

Hubert Damen in film met Keitel en Depardieu

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …