Film Fest Gent pakt uit met ’Violet’ en ’Waiting for August’

U zult ze het zelf niet horen zeggen, maar het is weer hard tegen onzacht tussen de Filmfestivals van Oostende en Gent.  Nog voor het Filmfestival van Oostende, dat een maand eerder komt dan Gent, een titel heeft vrijgegeven, pakt Gent uit met twee Vlaamse films die tijdens de 41ste editie van het Film Fest Gent te zien zullen zijn. Twee titels waarvan ook net bekend is gemaakt dat ze geselecteerd zijn voor het Tsjechische festival van Karlovy Vary : de documentaire ‘Waiting for August’ van Teodora Ana Mihai en de langspeelfilm ’Violet’ van Bas Devos, die tevens de eerste officiële selectie is van de competitie.

Bas Devos met zijn prijs in Berlijn

’Violet’ is een visueel portret van het rouwproces van een tiener. Wanneer de 15-jarige Jesse getuige is van de gewelddadige en zinloze moord op zijn beste vriend, kijkt iedereen naar de jongen voor antwoorden. De blikken van de anderen en zijn onmacht om antwoorden te geven, isoleren Jesse langzaamaan en bemoeilijken zijn zoektocht naar troost. 

De wereldpremière van ’Violet’ was weggelegd voor het Generation 14plus programma van de Berlinale afgelopen februari, en nam er de Grote Prijs mee naar huis. In juli zal de film ook gepresenteerd worden op het Internationaal filmfestival van Karlovy Vary in het Another View-programma.

NOG WACHTEN TOT OKTOBER VOOR ’WAITING FOR AUGUST’

De documentaire ‘Waiting for August’ volgt de 15-jarige Georgiana Halmac die samen met haar zes jongere broers en zussen in een sociale woningblok aan de rand van de Roemeense stad Bacau woont. Terwijl hun moeder voor enkele maanden de kost verdient in Italië, wordt Georgiana ongewild gebombardeerd tot het nieuwe gezinshoofd. De verantwoordelijkheid en zorg voor haar broers en zussen maken daarmee abrupt een einde aan haar eigen puberteit.

 

‘Waiting for August’ toont aan de hand van intieme scènes uit het dagelijkse leven van Georgiana hoe fragiel het evenwicht in het gezin bij momenten wel niet is, ondanks de verbeeldingskracht en vindingrijkheid waarmee de kinderen de realiteit te lijf gaan. De documentaire ging eind april in wereldpremière tijdens het Canadese filmfestival Hot Docs, waar het meteen bekroond werd met de prijs voor beste internationale documentaire speelfilm. Tijdens dezelfde maand behaalde Mihai’s debuutfilm ook een speciale vermelding tijdens Visions du Réel in Zwitserland. De docu zit ook in competitie van het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary in Tsjechië.

 

Zie ook :

’Waiting for August’ en ’Violet’ op Karlovy Vary

’Waiting for August’ wint Hot Docs

’Violet’ wint in Berlijn

’Violet’ in het najaar in de Vlaamse zalen

Check Also

Julie Zwijgt belgische trailer

Ontdek de Belgische trailer van ‘Julie Zwijgt’!

Het is zo ver: Paradiso Filmed Entertainment & De Wereldvrede stellen met trots de Belgische …