Film Fest Gent onthult campagnebeeld voor 47ste corona-proof editie!

Op ruim vier maanden van het festival verwijderd, lost Film Fest Gent het campagnebeeld van zijn 47ste editie: dit jaar gaat het om een dubbelportret van filmicoon Romy Schneider en Duits acteur August Diehl. Zij knipogen naar de focus op Duitse cinema in het festivalprogramma van dit jaar. De festivaleditie in oktober wordt er een waarbij de veiligheid voorop zal staan en waarbij rekening zal worden gehouden met de op dat moment geldende maatregelen tegen het coronavirus. 

Corona-proof editie

In deze tijden waarin we met zijn allen afstand moeten houden, zijn Marijke Vandebuerie, algemeen directeur van Film Fest Gent, en Wim De Witte, programmadirecteur, er samen met het hele team van FFG rotsvast van overtuigd dat nu meer dan ooit cultuur kan verenigen (lees hier het volledige Covid-19 statement van Film Fest Gent).

Op enkele maanden van het festival verwijderd zijn ze dan ook druk in de weer om ervoor te zorgen dat het festival zal kunnen doorgaan in alle veiligheid. Film Fest Gent streeft voor zijn komende editie naar zoveel mogelijk fysieke filmvertoningen, weliswaar met verschillende scenario’s in het achterhoofd.

Film Fest Gent hoopt haar bezoekers live te kunnen ontvangen op de festivallocaties, maar als de omstandigheden het eisen, zal Film Fest Gent zich ook digitaal presenteren aan het publiek.

Campagnebeeld 2020

Het posterbeeld van FFG2020 is onthuld, met dit jaar twee gezichten: dat van de Duits-Oostenrijkse actrice Romy Schneider en van de Duitse acteur August Diehl. Het dubbelbeeld alludeert op de focus op Duitse cinema die dit jaar centraal staat in het filmprogramma, en die zal bestaan uit recente lange en korte films en te (her)ontdekken oudere films.

De Duits-Oostenrijkse bekroonde actrice Romy Schneider (1938-1982) acteerde sinds haar vijftiende en bouwde een uitermate succesvolle carrière uit. Ze werd wereldberoemd dankzij de rol van keizerin Elisabeth van Oostenrijk in de ‘Sissi’-films. Met veel moeite bevrijdde ze zich van het mierzoete imago van deze sprookjesprinses, waarna ze de ene briljante karakterrol na de andere vertolkte.

August Diehl is een Duitse acteur, bekend van onder meer zijn rol in ‘Inglorious Bastards’ (2009) van Quentin Tarantino en als Mike Krause in ‘Salt’ (2010) van Phillip Noyce. Recent nog gaf hij in ‘A Hidden Life’ (2019) van Terence Malick overtuigend gestalte aan de veeboer Franz Jägerstätter die in de oorlogsjaren weigerde mee te vechten met het Duitse leger. Vooraleer Diehl buiten Duitsland doorbrak, vertolkte hij onder meer de hoofdrol in ‘Die Fälscher’ (2007), die een jaar later bekroond werd met de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Hij won twee keer de Deutscher Filmpreis in de categorie voor beste acteur en hij groeide uit tot een van de bekendste acteurs in Duitsland.

Autorenkino

De 47ste editie van FFG zal gekenmerkt worden door een unieke blik op de Duitse cinema. Door de vele eras en bewegingen is de Duitse cinema zeer boeiend, en vandaag diverser en uitdagender dan ooit, menen de Film Fest Gent-programmatoren.

Wim De Witte, programmadirecteur van Film Fest Gent: “Tijdens de recente edities van Film Fest Gent was er telkens opnieuw een sterke vertegenwoordiging van Duitse producties en co-producties (zo ging het in 2019 om niet minder dan 18 korte en lange titels). Duitsland blijft een van de sterkhouders van de Europese cinema en toch is het aandeel Duitse film in het reguliere Belgische bioscoopcircuit eerder miniem. Op een aantal vaste waarden als Fatih Akin, Wim Wenders en misschien Christian Petzold na, blijft Duitse cinema vaak enkel op festivals te ontdekken. Reden om die rijk gevarieerde hedendaagse Duitse cinema centraal te stellen in ons programma.”

Muzikale hoogtepunten

Tijdens de komende festivaleditie zal ook een bijzondere verjaardag gevierd worden: de internationaal gerenommeerde filmmuziekprijzen – de World Soundtrack Awards – worden in 2020 namelijk voor de 20ste keer uitgereikt.

Ook VIDEODROOM, een samenwerking tussen Film Fest Gent en Kunstencentrum Vooruit, wordt tijdens het komende festival opnieuw opgezet. Het concept van VIDEODROOM, in 2020 aan zijn derde editie toe, blijft ongewijzigd: topmuzikanten laten live muziek – van herwerkte scores, over unieke improvisaties tot radicale deconstructies van bekende filmthema’s – samenvloeien met films, visuals en projecties.

Het volledige programma van Film Fest Gent 2020 zal worden bekendgemaakt in september 2020.

Het 47ste Film Fest Gent loopt van 13 tot en met 24 oktober 2020. Meer informatie op www.filmfestival.be.

Check Also

vos en haas

Ontdek de Vlaamse trailer van ‘Vos en Haas redden het bos’!

Op 23 oktober komt de komische familiefilm ‘Vos en Haas redden het bos’ uit in …