Fien Trochs ‘Holly’ in Officiële Competitie van Venetië!

Holly,  de vijfde langspeelfilm van Fien Troch, is uitgenodigd voor de Officiële Competitie van de 80ste editie van het Internationaal Filmfestival van Venetië (30 augustus tot en met 9 september 2023). 

In de vijfde langspeelfilm van Fien Troch volgen we Holly, een 15 jarig meisje. Nadat ze een dodelijke schoolbrand lijkt voorspeld te hebben zijn alle ogen op haar gericht. Lerares Anna is geïntrigeerd door het vreemde voorgevoel van Holly en nodigt haar uit om aan vrijwilligerswerk te doen in de rouwende gemeenschap. Overal waar ze komt geeft Holly rust, warmte en hoop aan wie ze ontmoet. Maar al snel beginnen mensen haar speciale gave op te zoeken en wordt er steeds meer van Holly geëist.

“Het is een ongelofelijke kans om met ‘Holly’ in Venetië in wereldpremière te gaan. Ik heb een bijzondere band met het festival en het is dan ook de perfecte start voor de internationale festivalcarrière van de film.” zegt Fien Troch. “De Orizzonti prijs voor Beste Regie winnen met ‘Home’ in 2016 betekende veel. Dat we nu zeven jaar later worden uitgenodigd voor de Officiële Competitie daar kon ik enkel van dromen. Het bevestigt dat er nog plaats is voor films als ‘Holly’.”  

In Holly vertoeven we onmiskenbaar in het Fien Troch universum, waar de menselijke psyche en de absurditeit van het dagelijkse leven met de nodige portie humor en een onbevaarbare fijngevoeligheid, aan een onderzoek worden onderworpen. De cast van de film bestaat uit nieuwkomers Cathalina Geeraerts en Felix Heremans alsook Greet Verstraete (Beau Séjour), Els Deceukelier (Home), Serdi Faki Alici (Zonder Afspraak), Robbie Cleiren (Blackout) spelen ook een rol in de film. Frank van den Eeden (Close en Home)is de Director of Photography, Nico Leunen (De Acht Bergen en Home) stond in voor de montage en Johnny Jewel (Drive en Home) componeerde de muziek.

Fien Troch studeerde in 2000 af aan de filmafdeling van Sint Lukas in Brussel, waar ze later terugkeerde als docent. Haar speelfilmdebuut Een ander zijn geluk (2005) werd gekozen als Officiële Belgische Oscarinzending van dat jaar. Ook de speelfilms Unspoken (2008) en Kid (2012) van Troch vielen in de prijzen op verschillende filmfestivals. Voor haar laatste film Home (2016) won Troch de publieksprijs op Film Fest Gent en de regieprijs in Venetië waar ze het jaar daarna in dezelfde jury van de sectie Orizzonti zetelde.

Holly is een productie van Antonio Lombardo voor Prime Time en Elisa Heene voor Mirage in coproductie met Les Films Du Fleuve, Tarantula, Topkapi, Tabiki en Agat Films. De film kon reken op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon, Centre du cinéma et de l’audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, het Nederlands Filmfonds en Netherlands Production Incentive, Luxemburg Film Fund, Streamz, VOO Be TV en werd mede mogelijk gemaakt door Casa Kafka dat instond voor de financiering via de Belgische Tax Shelter maatregel. Gevestigde sales agent mk2 films vertegenwoordigt de internationale rechten en Cinéart zal de film in de Benelux uitbrengen.

De Belgische release van de Holly is 22 november 2023.

Check Also

The Last Front onthult trailer!

The Last Front, het pakkende speelfilmdebuut van Julien Hayet-Kerknawi, lanceert vandaag de officiële trailer. Het …