We blikken graag nog even terug op een succesvolle editie van Filmfestival Oostende. Wim Willaert is altijd van de partij op FFO, maar dit jaar mocht hij mee jureren. Ondertussen hoopt hij stiekem om ooit een verfilming van zijn eigen boek op het grote scherm te zien.
Juryvoorzitter Wim Willaert (Offline, Eigen Kweek, Nonkels) verkoos samen met auteur Ann Clauws, Jade Olieberg (Geldwolven, Anne+), Sarah Lederman (Ensorwinnaar Beste Kortfilm voor Licht) en Sterre de Jong (N for Neutral) de winnaar van de COOP!-competitie.
Bij deze wedstrijd ligt de focus op samenwerkingen, of COOPerations, die verder gaan dan financiële constructies, en waarbij vakmanschap en creativiteit uit de Lage Landen gebundeld worden.
De film die uiteindelijk de titel kreeg van Beste Coproductie was Le Bleu Du Caftan van Maryam Touzani met in de hoofdrol de Belgische Lubna Azabal (REBEL). De film is een samenwerking tussen Marokko, België, Frankrijk en Denemarken. Le Bleu Du Caftan is sinds 29 maart te zien in de bioscoopzalen.
In de COOP!-selectie zaten Burning Days van Emin Alper, Bo van Joost Van Ginkel, Mascotte van Remy Van Heugten, Alma Viva van Cristèle Alves Meira, Aller/Retour van Dorothée Van den Berghe, La ligne van Ursula Meier, Le bleu du caftan van Maryam Touzani en Summerlight… and Then Comes the Night van Elfar Adalsteins.
Willaert schreef ook net zijn eerste boek Over Wolken. Het verhaal gaat over de 11-jarige Saul Wielfaert die gefascineerd is door wolken. Maar het gaat niet alleen letterlijk over wolken, maar ook over wolken in ons hoofd: creativiteit. Wolken zijn ongrijpbaar en onmeetbaar, chaotisch. Saul wil niks liever dan alles te weten komen over wolken. Maar de manier waarop hij wil leren, botst met het weersysteem van zijn vader, meester Aimee. Beiden voelen zich niet begrepen, moeder Maria wil niks liever dan hen begrijpen.
Het boek is een mengelmoes van genres; een wetenschappelijk en filosofisch boek, maar ook een roman. Willaert heeft intussen de smaak te pakken gekregen en is al bezig aan een tweede boek, dat volgens hem ook zeer ‘verfilmbaar’ zal zijn.