Felix Van Groeningen en Carl Joos winnen prijs voor beste scenario in New York

Wij hier al uitbundig feest aan het vieren bij het vernemen van het feit dat Veerle Baetens aan de haal was gegaan met de prijs voor de beste actrice op het zeer gerenommeerde Tribeca Festival in New York, maar in het feestgedruis — je weet wel, knallende champagnekurken en Bengaals vuur — was het ons ontgaan dat de film van Felix Van Groeningen nog een prijs had meegepikt en niet van de kleinste. De prijs voor het beste scenario ging immers ook naar ‘The Broken Circle Breakdown’.

Dat scenario is gebaseerd op het toneelstuk dat geschreven werd door hoofdrolspeler Johan Heldenbergh, samen met de dame met wie hij destijds het stuk opvoerde, Mieke Dobbels. En dat stuk werd voor het grote scherm bewerkt door Felix Van Groeningen zelf, in samenwerking met Carl Joos. Die Carl Joos was eerder al verantwoordelijk voor de scripts van ‘Dossier K.’ en ‘De Zaak Alzheimer’.


De jury had het in het juryverslag over ‘a true original’. De magie van het verhaal zit volgens die jury in de manier waarop de eclectische ingrediënten gemengd worden in het dynamische verhaal. ‘een romance van tegengestelden, een strijd tussen het spirituele geloof en het seculaire humanisme, in gang gezet door een niet te vat tragedie. En daar bovenop een Vlaamse bluegrass band. Met dialogen die gaan van het zachte flirten tot de harde confrontaties – met hier en daar een streepje humor en een liefde voor de muziek die uit het hele verhaal blijkt — springt de film behendig heen en weer in de tijd om levendige personages te creëren die letterlijk geconfronteerd worden met thema’s van leven of dood. Ze houden ons in de ban, hebben al onze empathie en ze doen ons denken en voelen.’

Felix van Groeningen laat in een eerste reactie weten dat Carl Joos en hijzelf hard gewerkt hebben aan de adaptatie en ‘we zijn dan ook zeer vereerd’. ‘De grote uitdaging bij deze adaptatie was om het even simpel én tegelijk even complex te maken als het prachtige origineel.’

De prijs werd uitgereikt door Paul Haggis, regisseur en scenarist van de film ‘Crash’ en scenarist van ‘Million Dollar Baby’ en ‘In the Valley of Elah’.

Zie ook :

Alles over ‘The Broken Circle Breakdown’

Veerle Baetens wint in New York

 

Check Also

Inhuldiging muurschildering en nieuwe Chantal Akermandreef!

Chantal Akerman in de kijker: De Stad Brussel wijdt een fresco en een steegje in …