Felix Van Groeningens ‘Beautiful Boy’ komt in Amerika uit op 12 oktober

O zo benieuwd zijn wij naar ‘Beautiful Boy’, de nieuwste van Felix Van Groeningen.  Zo benieuwd dat we zin hebben om een ticket naar Amerika te boeken voor 12 oktober, want dat is de dag dat de film in de Amerikaanse bioscopen te zien zal zijn. Een Belgische releasedatum is nog niet bekend, maar afgaande op de Amerikaanse releasedatum zou ‘Beautiful Boy’ misschien wel in aanmerking kunnen komen voor de opening of sluiting van het Filmfest Gent. Zou mooi zijn.  Maar laten we nog niet dromen.

Felix Van Groeningen zit in Amerika en gaat daar verder met zijn B-reeks.  Na ‘The Broken Circle Breakdown’ en ‘Belgica’, nu dus ‘Beautiful Boy’, geproduceerd door Plan B van Brad Pitt.  Het zal toeval zijn dat de B zwaar weerklinkt in zijn titels. Hij kreeg er in ieder geval A-talent voor te strikken.  ‘Beautiful Boy’ is een project met een voorgeschiedenis. Ooit zat Cameron Crowe er aan vast en zou Mark Wahlberg de hoofdrol vertolken.  Maar toen Brad Pitt en de zijnen de Belgische regisseur konden overtuigen om de oceaan over te steken kwamen er andere namen in aanmerking. Uiteindelijk deed Felix Van Groeningen het met Steve Carell, Amy Ryan en met Timothy Chalamet, plotsklaps een naam in de filmindustrie door zijn opmerkelijke en fel opgemerkte vertolking in ‘Call Me By Your Name’.

Van Groeningen schreef zelf het script samen met Luke Davies en baseerde zich daarvoor op twee boeken. Eerst en vooral  ‘Beautiful Boy: A Father’s Journey Through His Son’s Addiction’, de memoires van David Sheff uit 2008, over hoe hij de drugverslaving ervoer, en  op de memoires van de zoon in kwestie, ‘Tweak: Growing Up on Methamphetamines’ van Nic Sheff. Amy Ryan speelt in de film de rol van Vicki, de moeder van Nic en de ex-vrouw van David, die na de echtscheiding de voogdij over haar zoon verloor, maar later door David weer in het leven van haar zoon betrokken werd, toen het helemaal dreigde mis te lopen.  Ook Timothy Hutton en Maura Tierney zullen in de film te zien zijn.

Luke Davies, de coscenarist van Felix Van Groeningen is trouwens ook geen beginneling.  Hij schreef eerder de roman ‘Candy’, die bewerkt werd tot een film waarin Heath Ledger een aan heroïne verslaafde kunstenaar speelde, hij was ook de scenarist van ‘Life’, de film waarin Anton Corbijn het had over James Dean en diens vriendschap met fotograaf Dennis Stock, en hij bewerkte de roman ‘A Long Way Home’ van Saroo Brierley tot het scenario van de film ‘Lion’.

Het Amerikaanse verdeelhuis Amazon Studios heeft goeie redenen om veel te verwachten van de film en plaatst hem nu in het najaar in de releaselijst, en dat mag het oog op het ‘awards season’ dat rond die periode op gang komt. We duimen alvast mee.

Zie ook :

regisseur Felix Van Groeningen

Check Also

Opnames SKIFF gestart!

Roeien met de riemen die je hebt, zo moeten ze letterlijk gedacht hebben op de …