Fantastisch nieuws uit Montreal : ‘Hasta La Vista’ wint, ‘Noordzee Texas’ ook

Op de slotavond van het 35e Wereldfilmfestival van Montréal is ‘Hasta la Vista’   — de internationale titel is ‘Come As You Are’ — van regisseur Geoffrey Enthoven de grote overwinnaar van de Internationale Competitie geworden. De film won er drie prijzen : de hoofdprijs van het Festival (le Grand Prix des Amériques), alsook de Prijs van het Publiek en een speciale vermelding van de Oecumenische Jury. Regisseur Geoffrey Enthoven, acteur Gilles De Schryver, scenarist Pierre De Clercq en producent Mariano Vanhoof (Fobic Films) waren ter plaatse om de prijzen in ontvangst te nemen.  (KLIK HIER OM DE TRAILER VAN DE FILM TE BEKIJKEN)

ONDERAAN DIT ARTIKEL KUNT U TAL VAN FILMPJES BEKIJKEN WAARIN DE MAKERS, ACTEURS en COMPONISTEN VAN DE FILM AAN HET WOORD KOMEN

Terwijl de sterk afgezwakte orkaan Irene over Montréal stormde, werden Vlaamse films er bedolven onder een nooit eerder vertoonde prijzenregen. Voor het eerst halen twee Vlaamse speelfilms het Palmares (Noordzee, Texas’ van Bavo Defurne won de Zilveren Zenith voor Speelfilmdebuut en de Fipresci internationale persprijs in de Wereldcompetitie voor Eerste Films). (KLIK HIER OM DE TRAILER VAN ‘NOORDZEE, TEXAS’ TE BEKIJKEN). Maar nog opmerkelijker is dat het voor de derde maal in vijf jaar tijd is dat een Vlaamse speelfilm de hoofdprijs van het Wereldfilmfestival, de felbegeerde Grand Prix des Amériques, in de wacht sleept.

Geoffrey Enthoven stapt met ‘Hasta la Vista’ in de voetsporen van Hans Van Nuffel (Adem’, 2010) en Nic Balthazar (Ben X’, 2007). Drie op drie dus voor de Vlaamse films die in officiële competitie geselecteerd werden.

Nadat het festivalpubliek in Montréal de film driemaal op een staande ovatie onthaalde, en er op algemeen verzoek zondag een extra vertoning werd ingelast (die in minder dan een uur volledig uitverkocht was !), behaalde ‘Hasta la Vista’ zoals verwacht ook de Publieksprijs – iets waar de makers bijzonder blij mee zijn.

Verder ontving Hasta la Vista ook nog een speciale vermelding van de Oecumenische Jury.

Tenslotte werd bekend dat de Canadese distributierechten van Hasta la Vista verkocht werden aan K-Films Amérique (o.a.J’ai tué ma mère’). Daarnaast is er interesse vanuit diverse andere territoria. Over enkele weken neemt Films Boutique, de internationale sales agent van de film, hem mee naar het Toronto International Film Festival om ‘Hasta la Vista’ daar verder aan potentiële kopers te tonen.

Bij ons opent ‘Hasta la Vista’ op 2 september het 5e Filmfestival Oostende om vervolgens vanaf 14 september in alle Vlaamse bioscopen verdeeld te worden door Kinepolis Film Distribution (KFD). De film werd mede mogelijk gemaakt door het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) en de Belgische tax shelter maatregel.

Ook de internationale première van Noordzee Texas op het Wereldfilmfestival van Montréal ging geenszins onopgemerkt voorbij. De film werd er vertoond voor uitverkochte zalen, en van de pers kreeg hij het ‘Must-see’ predikaat mee.

Dit vertaalde zich uiteindelijk in de Fipresciprijs voor Beste Debuut, uitgereikt door de internationale persjury, en de Zilveren Zenith (de tweede prijs) in de Wereldcompetitie voor Eerste Films. Bavo Defurne en producent Yves Verbraecken (Indeed Films) waren aanwezig om de prijzen in ontvangst te nemen.

Het succes van Noordzee Texas in Montréal zorgt ook voor extra interesse van distributeurs. Wavelength Pictures, de internationale sales agent van de film, verklaarde dankzij de ontvangst in Montréal in vergevorderde gesprekken te zijn voor de verkoop van rechten aan Canada, de VS, Italië en Frankrijk. Bij aanvang van het Festival werd al bekend dat Salzgeber & Co alle Duitstalige rechten had verworven. Verder kunnen de makers zich verwachten aan een reeks uitnodigingen van andere internationale festivals.

Bij ons kwam de film in maart van dit jaar uit bij KFD. Een dvd release via Cinemien/Homescreen wordt rond de jaarwisseling verwacht.

* ENKELE NIEUWE FILMPJES MET GEOFFREY ENTHOVEN

* KLIK HIER en BEKIJK FILMPJES MET GEOFFREY ENTHOVEN en MARIANO VANHOOF

* KLIK HIER EN BEKIJK FILMPJES MET ROBRECHT VANDEN THOREN

* KLIK HIER EN BEKIJK FILMPJES MET COMPONISTEN BART DELACOURT EN STIJN MEURIS

* LEES HIER EEN EERSTE INTERVIEW MET MARIANO VANHOOF en GEOFFREY ENTHOVEN

* BEKIJK HIER EEN QUOTE VAN REGISSEUR MIEL VAN HOOGENBEMT OVER HET BELANG VAN HET FESTIVAL VAN MONTREAL.

 

Check Also

Vlaamse documentaires in de prijzen in Nyon!

Op het internationale documentairefestival Visions du Réel in het Zwitserse Nyon zijn gisteren de prijzen …