Ensor-nominaties voor documentaire en kortfilm bekend

Twee professionele jury’s hebben negen Vlaamse documentaires en kortfilms genomineerd die kans maken op een Ensor op het Filmfestival van Oostende. Voor Beste Documentaire heeft de jury, onder voorzitterschap van Martin Heylen, volgende documentaires genomineerd: ‘Gardenia’, ‘Waiting for August’ en ‘Twilight of Life’. De andere jury voor kortfilm met als voorzitter Cecilia Verheyen heeft beslist om de volgende kortfilms te nomineren voor de Ensors: ‘Het Geluk’, ‘L’infini’, ‘De Vijver’, ‘Oma’, ‘Het Paradijs’ en ‘Mechanical Waltz’.

In Oostende strijden dit jaar 9 documentairefilms om de felbegeerde Ensor voor Beste Documentaire. De documentairejury staat onder voorzitterschap van programma maker Martin Heylen. Daarnaast zetelen ook regisseur Ellen Vermeuien en producent Eric Goossens in de jury. Deze professionele jury nomineerde drie documentaires die kans maken op de Ensor voor Beste Documentaire.

‘Waiting for August’ van Teodora Ana Mihai over een 15-jarige Roemeens tiener die de verantwoordelijkheid krijgt over haar zes broers en zussen behoort tot de kanshebbers. ‘Gardenia- Before the Last Curtain falls’ bevindt zich tevens onder de genomineerden. In deze documentaire volgen we de glamoureuze performers tijdens het laatste dee van de tweejarige tournee van het theaterstuk Gardenia. Ook ‘Twilight of a Life’ van Sylvain Biegeleisen over de relatie van een zoon en zijn 94-jaar oude moeder werd genomineerd.

Een beeld uit ‘Waiting for August’ van Teodora Ana Mihai. Boven een beeld uit ‘L’infini’ van Lukas D’Hondt

Dit jaar kreeg Oostende tal van inschrijvingen voor de kortfilmcompetitie. In een eerder persbericht werd reeds de longlist bekend gemaakt. De kortfilmjury onder voorzitterschap van regisseur Cecilia Verheyden nomineerde nu drie korte fictiefilms en drie korte animatiefilms. Daarnaast zetelen actrice Hilde Heijnen, schrijfster en scenariste Annelies Verbeke, producent Peter Bouckaert, D.O.P Michel van Laer en animatie makers Joeri Christiaen in deze jury.

‘De vijver’ van Jeroen Dumoulein

Voor de categorie korte fictie zijn volgende films genomineerd. ‘Het Geluk’ van Jan van Dyck toont een familiefeestje dat niet zo onschuldig blijkt. In de korte horrorfilm ‘De Vijver’ van regisseur Jeroen Dumoulein zie je een twaalfjarig meisje dat geïntrigeerd is door de grote donkere vijver achter hun huis. De jury nomineerde ook ‘L’infini’ van Lukas D’Hondt waarin Oscar op zoektocht is en keuzes moet maken.Diezelfde jury besliste ook over de nominaties in de categorie Beste Kortfilm Animatie. ‘Oma’ van Karolien Ramaekers werd genomineerd en toont zonder woorden de emotionele band en het rouwproces tussen een grootmoeder en kleindochter . Eveneens genomineerd is ‘Het Paradijs’ van Laura Vandewynckel waar mensen het paradijs zoeken, elkaar kruisen en toch nooit ontmoeten. Ook ‘Mechanical Waltz’ van Julien Dykmans werd genomineerd. Poppenmensen gaan werken, in eenzelfde routine maar is het geen tijd voor verandering?

‘Het Paradijs’ van Laura Vandewynckel

De uitreiking van de Ensors vindt plaats op 19 september. De kortfilm competitie kwam tot stand met de steun van Filmmore/Agent.

 

Zie ook : 

interview Teodora Mihai

‘Gardenia : Before the Last Curtain Calls’

Lukas D’Hondt over ‘L’infini’

Laura Vandewynckel over haar ervaring in Cannes

Laura Vandewynckel over haar schoolparcours

En nog : 

De Ensor-nominaties voor de langspeelfilms

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …