Emma De Swaef en Marc James Roel ontvangen de Ultima 2019 voor film!

Gisterenavond, dinsdag 18 februari, werden de Ultimas 2019 uitgereikt in het Concertgebouw te Brugge. Dat zijn de Vlaamse cultuurprijzen voor twaalf laureaten uit verschillende disciplines. In de categorie Film ging de Ultima 2019 naar Emma De Swaef en Marc James Roel voor hun prachtige stopmotionfilm Ce Magnifique Gâteau. Die film kan je vanaf vanavond om 22u nog een maand lang bekijken op VRTnu.

De andere laureaten voor 2019 zijn:

Algemene Culturele Verdienste: Luc Tuymans
Amateurkunsten: Mama’s Open Mic
Beeldende Kunst: Walter Swennen
Vormgeving: Paul Ibou
Cultureel Ondernemerschap: Allez Chantez!
Roerend Erfgoed: VAi (Vlaams Architectuurinstituut)
Lokaal Cultuurbeleid: ‘De Grond der Dingen’ van Theater ARSENAAL/LAZARUS en Museum Hof van Busleyden
Letteren: Rachida Lamrabet
Muziek: De Centrale
Podiumkunsten: Jozef Wouters/Menno Vandevelde/Decoratelier
Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk: Vzw Humain
BILL Award: Kato De Boeck

De Ultimas, ook wel bekend als de Vlaamse Cultuurprijzen, zijn de prijzen waarmee de Vlaamse Gemeenschap het cultureel belang van het werk van de laureaten erkent. Een jury van deskundigen uit de verschillende disciplines van de cultuursector draagt een laureaat voor. De Vlaamse Cultuurprijzen worden al sinds 2003 uitgereikt  aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Elk jaar worden er twaalf Ultimas uitgereikt, sinds 2018 aangevuld met de BILL Award voor jong artistiek talent.

De laureaten van de Ultimas ontvangen een geldbedrag van 10.000 euro, de winnaar van de prijs voor Algemene Culturele Verdienste krijgt 20.000 euro.

De laureaat van de BILL Award krijgt een geldprijs van 1.000 euro, een fysieke award, een coachingtraject vrij in te vullen door de winnaar ter waarde van 750 euro en een residentie in het vormingscentrum Destelheide.

Check Also

Programma 50ste Film Fest Gent voorgesteld: What a gift!

Er zit meer dynamiek dan ooit in de vijftigste editie van Film Fest Gent: naast …