Emilie Verhamme over 2013

Emilie Verhamme zag in 2012 haar kortfilm ‘Cockaigne’ meedingen naar de Gouden Palm in Cannes, en haar nieuwe kortfilm ‘Tsjernobyl Hearts’ werd meteen bekroond met de VAF Wildcard.  Op het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven kreeg ze ook nog een eervolle vermelding in de categorie ‘beste debuut’.

Dit zijn haar antwoorden op onze nieuwjaarvraagjes :

1. Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn? 2013 wordt een jaar van keuzes maken. Net zoals elk jaar. Ik kijk er naar uit te kunnen verder werken aan de verhalen die ik naar het scherm wil vertalen en hoop daarbij veel kennis op te doen, diepere en sociale inzichten te verwerven.

 

2. Welke zijn de films waar u naar uitkijkt? De films waar ik naar uitkijk zijn oa. de nieuwe film van Steve McQueen (‘Twelve Years a Slave’) met de hypnotiserende Michael Fassbender, de nieuwe film van Nicolas Winding Refn (‘Only God Forgives’), de langverwachte ‘Only Lovers Left Alive’ van Jim Jarmush, ‘Nymphomaniac’ van Lars Von Trier, ‘Yut Doi Jung Si’ van Wong Kar Wai, de nieuwe Dolan, ‘Tom à la ferme’, toch ook wel de entertainende ‘Django Unchained’ van Tarantino (noem het een pêché mignon) en dan niet te vergeten de nieuwe film van Caroline Strubbe, Gust Vandenberghe (‘Lucifer’) en Fien Troch (‘Kid’ die in de zalen komt) natuurlijk 🙂 En ik vergeet er nog heel wat.

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

In Vlaanderen zit er veel talent, dat hebben de meeste de laatste jaren meer en meer kunnen bewijzen. Een DOP die we zeker in de gaten mogen houden op vlaams filmgebied is Grimm Vandekerckhove. Die jongen heeft een zesde zintuig voor cinema. Naast Grimm is er natuurlijk ook David Williamson. In het domein van de acteurs denk ik dat Matthias Schoenaerts wel het levende voorbeeld is van iemand die we in de gaten moeten houden maar ook andere vlaamse acteurs en actrices zijn niet meer weg te denken uit het filmaanbod van België.

 

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Alweer dan zal ik op internationaal gebied Matthias moeten antwoorden daar het wel vrij duidelijk is nu niet? 🙂

Op nationaal of internationaal niveau hoop ik Grimm zijn werk verder te mogen bewonderen als DOP. David heeft de kans reeds gehad om Caroline haar nieuwe film te draaien en dat zal zeker een pareltje worden. Op regisseur vlak is de jongere garde meer en meer aanwezig, ik denk oa ook aan Gilles Coulier die zijn langspeelfilm aan het voorbereiden is en ook Adil en Bilall gaan hun eerste feature draaien, Leni Huyghe is iemand om zeker in het oog te houden, Michael Van Ostade,… en ik vergeet er nog een pak dus mijn verontschuldigingen, maar ze zijn er wel!

Zie ook :

Interview Emilie Verhamme over ‘Cockaigne’

 

Keer terug naar de lijst

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …