‘Elle Ne Pleure Pas, Elle Chante’ binnenkort in première in Vlaanderen

‘Elle Ne Pleure Pas, Elle Chante’ is een mix van drie debuten die samenvloeien in een boeiende themafilm. Het is het langspeelfilmdebuut van Iota Production, die in samenwerking met Tarantula, Prespective Films en Serendipity de film produceert. Het is ook een debuut voor de hoofdrolspeelster Erika Sainte en voor regisseur Philippe De Pierpont die de vijftig voorbij is en niet meer echt de leeftijd van een debutant heeft.  Maar de man heeft heel veel ervaring als documentairemaker.  Plus hij assisteerde eerder ook al de gebroeders Dardenne bij de film ‘La Promesse’.

 

Het verhaal gaat over Laura, een vrouw van in dertig, die in haar kindertijd het slachtoffer was van incest. Nu woont ze alleen aan de rand van een stad waarvan we nooit de naam te weten komen.  In het begin van de film verneemt ze dat haar vader in coma ligt, nadat hij het slachtoffer is geworden van een zwaar ongeluk.  Ze besluit om hem geregeld te gaan bezoeken in het hospitaal.  Kwestie van oude rekeningen te vereffenen.  Of misschien zelfs wraak te nemen.

 

Ze vertelt hem over hoe haar jeugd om zeep werd geholpen doordat ze tot haar twaalfde regelmatig werd verkracht.  Door hem.  Gesprekken die ze nodig heeft om zich met zichzelf te kunnen verzoenen en met haar familie.  Door de dingen bij naam te noemen, door ze luidop te zeggen, is voor haar een bevestiging van haar gelijk.  (“Nee, ik heb niets verzonnen, het is niet in mijn verbeelding gebeurd”.)

 

Het uitgangspunt van de film mag dan zwaar zijn, volgens regisseur Philippe De Pierpont is ‘Elle Ne Pleure Pas, Elle Chante’ een opgewekte film. Het is hij die het gelijknamige boek van Amélie Sarnbewerkte tot een scenario en er vervolgens ook een film van maakte.  Hij heeft het melodrama vermeden.  “Mijn film gaat over een vrouw die zich bevrijdt door te praten, door te vertellen wat ze heeft meegemaakt.  Terwijl ze in het verleden compleet geblokkeerd was, weet ze zich nu te verzoenen met haar”

 

Actrice Erika Sainte ziet in het verhaal geen aanklacht tegen de vader.  “Mijn personage tracht in het reine te komen met zichzelf door de daden van haar vader niet als gewelddaden te bekijken.  Ze ziet het als zijn manier om haar lief te hebben, zonder dat ze die manier natuurlijk goedkeurt.”  Het is zoals De Pierpont het zegt: “Mijn film is een manier om de pijn te stillen.”

 

Actrice Marijke Pinoy, die de moeder speelt van het meisje, en natuurlijk in Vlaanderen bekend is van ‘Vidange Perdue’, ‘Ben X’ en haar vele tv-en theaterwerk, zal er jammer genoeg niet bij zijn op de première in de Studio Skoop op 16 november, maar Philippe De Pierpont komt helemaal naar Gent om al uw vragen te beantwoorden.  En het zou ons niet verwonderen mocht hij vroeg of laat ook opdagen in Antwerpen, waar de film vanaf 7 december in de Cartoons speelt.

 

 

Check Also

Casting call: jong talent voor langspeelfilm!

Voor een nieuwe langspeelfilm van Bavo Defurne, zoekt casting Le Quartier jong talent om de …