Eerste editie van KINOLATINO gaat van start!

Van 23 tot en met 31 mei 2023 vindt de eerste editie plaats van KINOLATINO, het Latijns- Amerikaans filmfestival in Brussel.

KINOLATINO is een festival dat bioscoopgangers, liefhebbers van Latijns- Amerika en de Latijns-Amerikaanse gemeenschap van Brussel mobiliseert en samenbrengt. Tien fictie- & documentairefilms in competitie, evenementen, een ontmoeting rond de Mexicaanse filmmaker Juan Pablo Gonzalez, een seminarie rond nieuwe Colombiaanse cinema, debatten, een boekenbeurs, concerten, gastronomische specialiteiten en natuurlijk… la fiësta!

Eén van de films die vertoond wordt is La Civil, het fictiedebuut van de Belgisch-Roemeense Teodora Ana Mihai. La Civil is een productie van Hans Everaert voor het Antwerpse productiehuis Menuetto (De Acht Bergen), in coproductie met Les Films du Fleuve van de gebroeders Dardenne (Tori et Lokita), het Roemeense Mobra Films van Gouden Palm-winnaar Cristian Mungiu en het Mexicaanse Teorema van filmmaker Michel Franco. Achter de schermen werkte o.a. monteur Alain Dessauvage (Close) mee aan de film.

Het aangrijpende drama over een Mexicaanse moeder wier dochter ontvoerd wordt door een drugskartel beleefde in 2021 z’n wereldpremière op het filmfestival van Cannes, waar hij de Prix du Courage won. Het was dat jaar ook de officiële openingsfilm op Film Fest Gent. Bekijk hier het interview dat we toen deden met de maakster:

 

Het initiatief om in Brussel een filmfestival te organiseren dat gewijd is aan de Latijns-Amerikaanse filmproductie, is ontstaan uit de ontmoeting van verschillende filmmakers, wiens professionele traject sterk verankerd is in België, en die een gemeenschappelijke oorsprong delen op het Latijns-Amerikaanse continent.

Deze dubbele verankering, zowel op het grondgebied als in de bioscoop, heeft geleid tot de vaststelling dat de cinema uit Latijns-Amerika een te geringe verspreiding heeft in het culturele panorama van België en Brussel. Desondanks slaagden verschillende werken ondersteund vanuit België de afgelopen tijd om mooie resultaten te halen: Nuestras madres, van César Diaz (camera d’or in Cannes), Tantas Almas, van Nicolás Rincón, Sous le nom de Tania, van Mary Jimenez & Bénédicte Liénard, La Francisca, een Chileense jeugd, door Rodrigo Litorriaga. Er is dus een distributieruimte die gevuld moet worden.

De aanwezigheid van gemeenschappen van Latijns-Amerikaanse immigranten in Brussel is de afgelopen jaren inderdaad blijven groeien; en het Latijns-Amerikaanse continent zelf wordt nog steeds doorkruist door een veelheid aan politieke en maatschappelijke spanningen waarvan de omvang de geografische grenzen van het continent volledig overschrijdt: immigratie, feminisme, abortus, democratie, expressie van inheemse volkeren, zoveel thema’s die een rijke en complexe cinematografie doorkruisen en bijzonder dynamisch zijn.

Op deze basis is KINOLATINO gestoeld, een filmfestival dat rekening houdt met deze diversiteit, en dit door de distributie van films die een breed publiek kunnen bereiken, maar ook door de organisatie van professionele ontmoetingen die kunnen helpen om de beweging van internationale coproducties te versterken tussen België en Latijns-Amerika.

Uit: La Civil

De organisatie van dit filmfestival gewijd aan Latijns-Amerika is gestructureerd rond de vzw Transit Transat, maar wordt ook ontplooid dankzij de coördinatie van verschillende partners, evenals door een uniek netwerk van cinematografische medeplichtigen.

De Colombiaanse openingsfilm “Los reyes del mundo” zal vertoond worden op 23 mei te Cinema Palace in het hartje van Brussel. Om de start van het festival te vieren zal er op 24 mei een gratis feest zijn met concerten van Los cubanistas en Sindicato Sonico te Maison du Peuple in Sint-Gillis. Daarnaast gaan er ook nog vertoningen door te Cinema Aventure en in Bozar waar de Mexicaanse slotfilm “Dos estaciones” het festival zal afsluiten.

Meer info, programmatie en tickets vind je hier. La Civil wordt vertoond op 27 mei en 28 mei.

Check Also

Vacatures bij JEF!

JEF festival is op zoek naar een kortfilmprogrammator en een logistiek medewerker. JEF is dol …