Een voornamelijk Belgische selectie tijdens de 10e sessie van screen.brussels fund

Tijdens de tweede sessie van 2019 heeft screen.brussels fund 12 coproductieprojecten geselecteerd, goed voor een investeringsbedrag van 950.000 euro. Wat opvallend is: meer dan de helft (7/12) van de projecten wordt voor 100% in België gefinancierd. In totaal gaat het om 5 films, 3 tv-series, 2 docureeksen, 1 webserie en 1 verzameling kortfilms. Deze projecten zetten zowel professionals als bedrijven in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aan het werk en zorgen op die manier voor een return van 955% in de gewestelijke economie.

Vijf fictiefilms…

De nieuwe film van Stephan Streker
Een productie van Daylight Films (Brussel), geregisseerd door Stephan Streker (Brussel). Na Le monde nous appartient en Noces brengt de regisseur ons een werk, geïnspireerd op een waargebeurd feit dat België met verstomming geslagen heeft. Een tiental Brusselse technici, onder wie vier heads of department, dragen hun steentje bij. Studio l’Equipe (Evere) verzorgt de postproductie en het materiaal wordt geleverd door Eye-Lite (Schaarbeek) en Twins (Evere). Voor de camera zien we Jérémie Renier (Frankie, La fille inconnue, Cloclo, L’enfant), zangeres, model en comédienne Alma Jodorowsky, Emmanuelle Bercot (Les filles du soleil, Mon roi, Polisse) en Felix Maritaud (Sauvage, 120 battements par minute).

La dernière tentation des Belges
Geproduceerd door Stenola (Brussel), in een regie van Jan Bucquoy, de Brusselaar die het tweeluik La vie sexuelle des Belges, Camping Cosmos en La vie politique des Belges op zijn palmares heeft. In dit komische drama wil vader Jan vermijden dat zijn dochter Marie van een klif springt. Hij vertelt haar verhaaltjes uit haar jeugd om haar aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Achter de film zit een hoofdzakelijk Brusselse crew, met een zestal technici, onder wie vier heads of department. Voor het materiaal en de apparatuur wordt een beroep gedaan op Eye-Lite en KGS (Schaarbeek). Alea Jacta (Sint-Gillis) en Charbon Cinéma (Vorst) staan in voor het geluid en de eindafwerking. Daarmee is de postproductie volledig in Brusselse handen. Ook de casting heeft een sterk Belgisch tintje, met namen die bekend zijn van in Oostende tot in Durbuy: Wim Willaert (Quand la mer monte, Cargo, Offline), zangeres Alice on the Roof en comedian Alex Wizorek.

Spaceboy
Een productie van Kwassa Films (Vorst), geregisseerd door Olivier Pairoux. In deze kinderfilm volgen we de 11 jaar oude Jim, een getalenteerde dromer. Hij besluit om in het geheim een luchtballon te maken, want hij wil zijn vader bewijzen dat alles mogelijk is als je maar in je dromen gelooft. De film werd grotendeels in Brussel gedraaid en ook de postproductie wordt in de stad uitgevoerd. Werk op de plank dus voor een dertigtal technici, een vijftiental acteurs en de bedrijven Zoom Production (Etterbeek), dat de postproductie voor zijn rekening neemt, Tanker (Molenbeek), dat instaat voor de decors en Deux sur Deux (Ukkel), dat de VFX verzorgt. Schitteren voor de lens: Basile Grunberger (Nos batailles) en Yannick Renier (Ainsi soient-ils, Patients, À perdre la raison, Toutes nos envies). De bijrollen zijn onder meer voor bekende gezichten als Jean-Benoît Ugeux (Le fidèle, Je me tue à le dire) en Bérénice Baoo (Cavale, Tueurs).

Do You Do You St Tropez
Deze film werd geproduceerd door uMedia (Elsene) en geregisseerd door Nicolas Benamou (Frankrijk), van wiens hand ook de twee Babysitting-films zijn. De titel van deze prent brengt uiteraard meteen de jaren 60 in elk van ons naar boven. Het scenario is geschreven door het duo Jean-Marie Poiré en Christian Clavier (van o.a. Les visiteurs, Les bronzés, Qu’est-ce qu’on a fait au bon Dieu), die ditmaal worden bijgestaan door Jean-François Halin, de scenarist van OSS 117. Gérard Depardieu, in de rol van politieprefect, en Jérôme Commander, in die van een kok, maken de cast compleet. Zomer 1970, Saint-Tropez. De Parijse commissaris Jean Boullin (Christian Clavier), een ramp van formaat, moet de moordpoging op de vrouw van een beroemde Belgische miljardair (Benoît Poelvoorde) onderzoeken. In diens weelderige villa, waar de parels van de showbizz samen op vakantie zijn, begaat de inspecteur flater na flater tijdens zijn zoektocht naar de dader. Zo’n dertig Brusselse technici werken mee aan de prent, samen met bedrijven als Dada Studio Steadycam en TSF (Schaarbeek) voor de muziek, de steadycams en de verhuur van het materiaal, Studio l’Equipe (Evere) voor de geluidseffecten en UFX (Elsene) voor de visuele effecten. Er wordt veel dagen lang gefilmd in de nagebouwde villa van Saint-Tropez, bij Studio MONEV in Brussel.

…waarvan één productie met een beperkt budget

Losers revolution
Een productie van Kwassa Films (Vorst), in een regie van Thomas Ancora en Grégory Beghin. Een groep vrienden wil de ‘revolutie van de losers’ op gang brengen en furore maken op sociale media. Zodra ze ‘volwassen’ zijn, willen ze zich namelijk wreken op de pestkoppen die hen op school vroeger het leven zuur hebben gemaakt. Dit is een echte buddymovie met een Belgisch sausje, een komedie met een beperkte postproductie die zo Brussels is als maar kan. Bijna de volledige crew is afkomstig uit Brussel en ook de hele postproductie gebeurt in het gewest, met name vijftien technici en de bedrijven Story Digital (Elsene), dat het materiaal levert, Cinelab (Brussel), dat instaat voor de postproductie en Deux sur Deux (Ukkel), dat de VFX en de grafische elementen verzorgt.Hoofdrolspeler Thomas Ancora wordt vergezeld door een eveneens heel Brusselse cast: Tania Garbarski (Adorables, Ma Reum, Deux au carré, Le tango des Rashevski), Clément Manuel (Ennemi Public, Falco, Ainsi soient-ils, Faut pas lui dire), comedian Kody (Belgian comedy show, Le Grand Cactus, Ma Reum, Comment j’ai recontré mon père) en Baptiste Sornin (Ma famille et le loup, Deux jours, une nuit, Baden, Au service de la France).

Drie tv-series

Hoodie
Geproduceerd door Hotel Hungaria (Vlaanderen) en geregisseerd door Olympia Allaert, Senne Dehandschutter (Brussel) en Anthony Nti (Gent). Het is een enorme reeks (156 afleveringen), gericht op jongeren en te zien op Ketnet. Hoodie gaat over de avonturen van de 16-jarige Pieter en zijn drie vrienden, die als ware Robin Hoods het kwaad in hun wijk in Brussel willen bestrijden. Het spreekt dan ook voor zich dat alle draaidagen (189 in totaal, verspreid over 15 maanden), in de stad plaatsvinden. Een twaalftal technici, onder wie twee regisseurs en een handvol acteurs en figuranten, werken mee aan deze reeks. De catering wordt verzorgd door Atelier Groot Eiland.

Parlement
Een productie van Artémis Productions (Schaarbeek). Samy is een jonge assistent bij het Europees Parlement. Hij komt aan in Brussel de dag na de stemming over de brexit en moet een hobbelig parcours vol uitdagingen doorworstelen zonder zijn wil te verliezen om de wereld te veranderen, zelfs al is hij zelf maar van weinig betekenis. Parlement balanceert tussen het dramatische en komische genre en werd voor het grootste deel in Brussel opgenomen (37 van de 45 draaidagen), waar eveneens de postproductie van deze coproductie met Frankrijk en Duitsland plaatsvond. Een veertigtal technici stellen hun talenten ter beschikking. Onder hen een tiental acteurs en twee heads of department. Bij de bedrijven lezen we de namen Studio l’Equipe en Audiosense (Evere), voor de postproductie van het beeld en het geluidsmateriaal, en Eye-Lite en KGS (Schaarbeek) voor de camera’s en de installaties.

 The Window
Geproduceerd door Velvet Films (Vorst) en geregisseerd door de Brusselaar Pieter Van Hees, samen met Adrian Shergold (UK) en Claudia Garde (Duitsland). In deze dramatische thriller krijgen we een beeld van de Engelse voetbalelite en de zakenwereld eromheen, via het verhaal van de talentvolle Jordan Burdett, een rijzende ster. Hij schittert vooral onder impuls van zijn broer en zijn manager, die deel uitmaken van een weinig koosjer miljardenbedrijf. De serie van ZDF telt 10 afleveringen van 45 minuten en werd opgenomen in het Verenigd Koninkrijk en deels ook in België (Vlaanderen). Een groot deel van de postproductie vindt plaats in Brussel. De geluidsmontage- en mixage wordt uitgevoerd bij Boxon (Elsene), het geluidsmateriaal komt van bij Audiosense (Evere), de VFX en generieken worden verzorgd door Digital Golem (Schaarbeek) en de postsynchronisatie en geluidseffecten vinden plaats bij Dame Blanche (Etterbeek). Drie heads of department en een vijftiental technici werken mee aan het project, samen met een tiental Brusselse acteurs en actrices, die een internationale topcast vervolledigen (nog onder embargo).

 Een webserie en een verzameling kortfilms

La théorie du Y
Een productie van Narrativ Nation (Brussel) en Entre Chien et Loup (Schaarbeek), in een regie van de Brusselaars Caroline Taillet en Martin Landmeters. Dit is het tweede en langverwachte seizoen van de succesvolle webserie die tot stand kwam na de oproep van de cel Webcréation & Transmédivan de RTBF. De serie bestaat uit 10 afleveringen van 7 minuten, is op en top Brussels en biedt de kijker een verrassende en tegelijk realistische blik op de LGBT-wereld. Alles en iedereen (producers, technici, cast, materiaal, catering, decor en postproductie) komt uit het gewest. En als kers, kriek op de taart, vinden ook de 15 opnamedagen plaats in Brussel. Maak kennis met Anna, in een rol van actrice Léone François, en Malik, vertolkt door Salim Talbi. Zij proberen allebei hun seksualiteit te verzoenen met de traditionele wereld waarin ze (respectievelijk) leven. Brussel en zijn diversiteit spelen een belangrijke rol in dit generatieavontuur. In totaal werken 21 technici mee aan de reeks, net als de bedrijven TSF en KGS (Schaarbeek). Zij staan in voor de verhuur van het beeldmateriaal en de apparatuur. Audiosense (Evere) levert het geluidsmateriaal, Demute (Molenbeek) en Brussels Video Crew (Watermaal-Bosvoorde) verzorgen de postproductie en de catering op de set wordt verzorgd door A chacun sa madeleine (Brussel).

La belge collection (vol.1)
Geproduceerd door Angie (Schaarbeek). Dit is een verzameling van vier kortfilms geregisseerd door… Brusselaars: Guillaume Senez, Pablo Munoz Gomez, Ann Sirot, Raphaël Balboni, Laura Petrone en Guillaume Kerbusch. Deze eerste editie van een verzameling kortfilms wil jonge Belgische acteurs en actrices onder de aandacht brengen van publiek en professionals, zowel in België als in het buitenland. In vier films van 15 à 20 minuten staan Brussel en de liefde voor de stad centraal, in de stijl van New York, I-love you of Paris, je t’aime. De 25 draaidagen vinden plaats op Brussels grondgebied en daarvoor staat een 30-koppige crew klaar, verdeeld over verschillende teams, net als de bedrijven Eye-Lite (Schaarbeek) en Studio l’Equipe (Evere), die instaan voor het materiaal en de postproductie.

Twee docureeksen

Borderline
Een productie van Off world (Koekelberg). Deze docureeks bestaat uit zes afleveringen en wordt geregisseerd door zes Europeanen, onder wie twee Brusselaars: Anna Savchenko en Annabel Verbeke. Borderline neemt ons mee naar de uithoeken van Europa, naar de grenzen van ons continent, van Kroatië tot Ierland, langs Noorwegen en Wit-Rusland. De reeks schetst het beeld van een Europa dat van streek is, versnipperd en fragiel. Er worden een twintigtal Brusselse technici voor ingezet en de hele postproductie wordt uitgevoerd in Brussel: RGV Audio (Schaarbeek) en Sonhouse (Molenbeek) verzorgen de postproductie van het geluid en de nasynchronisatie, het geluidsmateriaal wordt geleverd door Audiosense (Evere) en Axis One (Evere) zorgt voor de camera’s. Voor de postproductie van het beeld ten slotte staat The Fridge (Molenbeek) in en de muziekopnames gebeuren bij Jet Studio (Molenbeek).

 Een docureeks in 4 afleveringen
Geproduceerd door Medianext TV (Schaarbeek) en geregisseerd door Gregory Goethals (Brussel). Deze reeks brengt een overwegend Brussels team op de been, namelijk acht technici, onder wie vier heads of department. Clair-Obscur (Schaarbeek) staat in voor de kleurcorrectie, Focus Live (Sint-Gillis) levert het materiaal en RGB Audio (Schaarbeek) verzorgt de mixage.

100% Belgisch…

Van de 12 geselecteerde projecten worden er 7 volledig in België gefinancierd: La théorie du Y, La belge collection, Losers Revolution, Spaceboy, La dernière tentation des belges, Chasse à l’hommeen Hoodie.

…en een nieuwe generatie Brussels talent

Het is opvallend dat het aandeel Brussels talent in volle groei is. Zo kiezen regisseurs, producers en acteurs en actrices voor ambitieuze projecten, zoals La belge collection, Losers Revolution, Spaceboy, La dernière tentation des Belges, La théorie du Y en Chasse à l’homme.

Return voor de Brusselse economie

De return on investment van de investering van 950.000 euro in de audiovisuele sector loopt voor deze sessie op tot ruim 9 miljoen euro aan beoogde uitgaven, ofwel 9,5 euro per geïnvesteerde euro (955,5%). De 11 geselecteerde projecten op een totaal van 24 bieden werk aan tientallen Brusselaars (alle beroepen samen) en vullen het orderboek van onze bedrijven die actief zijn in deze uiterst dynamische sector.

Check Also

Luc Vrydaghs over ‘Thank God For The Gift’!

In zijn documentairefilm ‘Thank God For The Gift’ gunt Luc Vrydaghs ons via een geweldige …