Een nieuw Bioscoopjournaal, met De Collega’s 2.0 en De Patrick

Alweer twee veelbelovende Vlaamse filmprojecten van eigen bodem komen aan bod in ons nieuwste bioscoopjournaal (november 2018). Check it out!

De Collega’s 2.0

Het was een mooi najaar in het Vlaamse filmlandschap, met een succesvolle ‘Girl’ en ‘Niet Schieten’ in de zalen. Maar het seizoen is nog niet voorbij, want 12 december komt ook nog ‘De Collega’s 2.0′ in de zalen. Zoals de titel verraadt, gaat het om een update van de iconische televisieserie van veertig jaar geleden (de eerste aflevering was op 9/09/1978). Het idee om dat stukje erfgoed nieuw leven in te blazen, kwam van acteur Ben Segers – al van kleins af gefascineerd door de oorspronkelijke serie. Naar verluid  kent hij enkele afleveringen zelfs volledig vanbuiten. En nu speelt hij dus zelf het personage van Frank Van Praet.

Maar niet alle rollen zijn een dergelijke adaptatie: Veerle Dobbelaere speelt de directeur, een rol die in het verleden mannelijk was. In ons vorig bioscoopjournaal (tijdens de draaidagen van de film) spraken we al over die link met het verleden, in dit stukje vertellen beide acteurs vooral over de herkenbaarheid van hun personages in het dagelijkse leven.

De Patrick

Regisseur Tim Mielants maakte inmiddels al stevig naam in Hollywood, met reeksen als ‘Peaky Blinders’ of ‘Legion’ op zijn IMDB-account. Maar daardoor neerkijken op het Vlaamse filmwereldje, is niets voor hem. Integendeel, voor zijn speelfilmdebuut koos hij net voor een oervlaams project. We volgen een ambitieloze klusjesman op een naturistencamping, die bij het verlies van zijn hamer in een existentiële crisis over het leven belandt. In de krochten van de camping komt hij niet alleen tal van bizarre bewoners tegen, maar vooral zichzelf.

En net dat gold ook voor Kevin Janssens, die het personage van de Patrick belichaamt: het werd zijn meest intense draaiperiode ooit. Hij kwam maar liefst 17 kilo bij, om zijn personage dichter bij zijn eigen leefwereld te brengen. Die fysieke aftakeling zorgde bij Janssens ook voor mentale malaise. Hoe dat hem hielp bij zijn acteerprestatie, hoor je in de video.

Check Also

Bioscoopjournaal: Don & DJ en Vogelvlucht!

We gingen deze maand voor ons We Love Cinema-journaal langs bij twee grote animatiestudio’s. Het …