Dries Phlypo en Jean-Claude Van Rijckeghem over 2013

Jean-Claude Van Rijckeghem richtte de firma ‘A Private View’ op met een andere kompaan, Danny Deprez, met wie hij eerst een aantal langspeelfilms maakte die zich specifiek op de jeugd richtten,  zoals ‘De Bal’ en ‘Science Fiction’.  Maar toen het wat rijper mocht, deed Jean-Claude het zonder zijn oudere collega en trok hij een jongere partner aan, Dries Phlypo. Sinds 2004 werken zij samen en intussen hebben ze een hele waslijst korte en lange speelfilms op hun naam, waaronder heel wat bekende : Verlengd Weekend’, ‘Man Zkt Vrouw’,  ‘Aanrijding in Moscou’, ‘Meisjes’, ‘Adem’ en ‘Lena’.  Zo vergroeid zijn ze met elkaar dat ze er het nut niet van inzagen om beiden apart de vragen te beantwoorden. Dus hebben ze het maar samen gedaan.

 

1. Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

In de eerste plaats hopen we dat ‘Brasserie Romantiek’ die vanaf 19/12 in de zalen komt, goed ontvangen wordt door het publiek. Momenteel werken we aan de voorbereiding van twee speelfilmprojecten: Vincent en het Einde van de Wereld’ voor regisseur Christophe Van Rompaey en ‘Trouw met Mij’ voor regisseur Kadir Balci.

2. Welke zijn de Belgische (en eventueel internationale) films waar u naar uitkijkt?

We zijn benieuwd naar de eerste films van Roel Mondelaers, Raf Reyntjes, Daniel Lambo en Jonas Govaerts. Verder kijken we ook uit naar de gerechtsthriller ‘Het Vonnis’ van Jan Verheyen, ‘Marina’ van Stijn Coninx en de fictieserie ‘Salamander’ van Frank van Mechelen. En de jonge vent in ons kijkt ook uit naar ‘Star Trek Into Darkness’.

 

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

 

We denken dat er een heleboel mensen zijn die in de gaten gehouden moeten worden. De Vlaamse film is in uitstekende gezondheid en we hopen dat dat de komende jaren ook zo blijft. We zijn benieuwd naar wat de acteerrevelaties van het moment – Anemone Valcke en Ruth Becquart – gaan doen. We zijn ook benieuwd naar het nieuwe werk van scenarist Pierre De Clercq en regisseur Geoffrey Enthoven na het internationale succes voor ‘Hasta La Vista’. Een man om in de gaten te houden is natuurlijk ook Joël Vanhoebrouck die zich met ‘Brasserie Romantiek’ ontpopte tot een knap acteursregisseur.

 

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

 

In de eerste plaats Joël Vanhoebrouck die zich met ‘Brasserie Romantiek’ nationaal op de kaart zal zetten. Verder wensen we Tom Van Avermaet en Ellen De Waele een Oscarnominatie toe met hun kortfilm. En moge het Erik Van Looy, Matthias Schoenaerts en Michael Roskam voor de wind gaan in Hollywood!

foto Pieter Clicteur (Filmfestival Oostende) (net als foto bovenaan) : Uw reporter laat zich kussen door de heren producers. Het nieuwe jaar kan niet meer stuk!

Terug naar de lijst


Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …