Woensdag 26 maart start DOCVILLE 2025. De vorige editie mocht zich de meest succesvolle in de festivalgeschiedenis noemen. Dit jaar focust het festival op pseudowetenschap, is er de Dag van de Ruimte en vindt de eerste editie plaats van RockVille, het liefdeskind van DOCVILLE en Het Depot.
‘Wishing on a Star’ opent DOCVILLE 2025
DOCVILLE 2025 opent woensdag 26 maart met de Belgische première van het intrigerende en ontroerende Wishing on a Star van Peter Kerekes. De film legde al een indrukwekkend festivalparcours af: van Canada, tot Chicago en Venetië – inclusief Orrizonti nominatie.
Wanneer je de dag van je verjaardag precies onder het juiste sterrenbeeld doorbrengt, komen al je wensen uit. Dat is alvast wat Luciana, een astrologe uit Napels, haar klanten belooft. Ze stuurt hen naar de meest afgelegen plekken, en of dat nu astrologie is of niet: veranderen doen ze bijna altijd.
“Ik geloof niet in astrologie, maar ik geloof wel in Luciana” zei regisseur Peter Kerekes ooit. Zijn gelaagde documentaire werkt dan ook het best als een soort sociologisch experiment. Welke verwachtingen hebben mensen wanneer ze naar een astrologe gaan? Zijn de wensen of vragen die ze stellen echt hun diepste verlangens? Kan een reis, als een soort bedevaart, helpen om jezelf te ontdekken? En hoe belangrijk is toeval in ons leven?
Protagonist Luciana is zelf ook aanwezig op de openingsavond van DOCVILLE.
ScienceVille: Dag van de Ruimte
ScienceVille brengt voor het derde jaar op rij recente wetenschappelijke documentaires die je écht gezien moet hebben. Naar aanleiding van de gedeeltelijke zonsverduistering die in het ScienceVille weekend valt, is er ook de allereerste Dag van de Ruimte. Voor kinderen zijn er workshops, themaspelletjes en shows. Iets groter publiek kan naar de wereldpremière van Space Chasers én geniet van een sessie sterrenkijken.
Daarnaast zijn er ook workshops, de Science Pitch docu’s, debatten, ScienceVille voor Kinderen én het bezoek van Mark Levinson, Hollywood’s favoriete wetenschapper. Met Particle Fever schopte hij het tot meest succesvolle wetenschapsdocu in de geschiedenis. Er wordt ook een prijs uitgereikt voor de Beste Wetenschappelijke Documentaire.
Debatten & Q&A’s
Er zijn naar goede gewoonte een paar dozijn Q&A’s met makers op het festival – in het geval van de film Lupi Nostri nemen die zelfs een echte gifhond mee. Daarnaast zijn er ook nagesprekken met experts en journalisten. Onder de noemer DOCVILLE Plus zijn er de debatten: Kan AI zelfbewust zijn?, De toekomst van het onderwijs in Vlaanderen en Wat kunnen we leren van de Zuidpool?
Een primeur dit jaar zijn de VRT CANVAS Talks: drie films die worden gevolgd door een interview met een VRT CANVAS-journalist. Inge Vrancken zakt af voor The Bibi Files, Björn Soenens komt naar aanleiding van The Last Republican en Marijn Triovoorziet tekst en uitleg bij Mr. Nobody Against Putin.