DOCVILLE viert 20e editie met ScienceVille, speeddates en Sundance winnaars!

Vanavond start DOCVILLE 2024 met een feesteditie om u tegen te zeggen. Openen gebeurt met het Sundance bekroonde Soundtrack to a Coup d’Etat van Artist in Focus Johan Grimonprez, en met ScienceVille focust het festival opnieuw op wetenschap in al haar facetten. Bij een feesteditie hoort uiteraard ook een best of, zodus: een comeback van de ‘wetenschappelijk correcte speeddate’.

‘Soundtrack to a Coup d’Etat’ opent DOCVILLE 2024

DOCVILLE 2024 opent woensdag 20 maart met de Belgische première van het imposante Soundtrack to a Coup d’Etat van Johan Grimonprez. De film won op Sundance al de Special Jury Award for Cinematic Innovation.

1961. De Belgische en de Amerikaanse regering slaan de handen in elkaar om hun macht in Congo te behouden. In de nasleep van de moord op Patrice Lumumba zet de CIA jazz-artiesten in als afleidingsmanoeuvre voor de westerse inmenging in de post-koloniale Afrikaanse politiek. Tegen de achtergrond van de Koude Oorlog raken jazz en dekolonisatie zo onlosmakelijk verbonden.

Soundtrack to a Coup d’Etat bevat een schat aan archiefmateriaal: van audiomemoires van Nikita Chroesjtsjov, tot fragmenten van Andrée Blouin, een vergeten pionier van de vrouwelijke emancipatie en onafhankelijkheid in Afrika.

ScienceVille focust opnieuw op ijzersterke wetenschappelijke docu’s

ScienceVille brengt voor het tweede jaar op rij recente wetenschappelijke documentaires die je écht gezien moet hebben. Daarnaast zijn er ook panelgesprekken, workshops, debatten, ScienceVille voor Kinderen én het bezoek van Nobelprijswinnaar Kip Thorne. ScienceVille is terug, en hoe! Er wordt ook een prijs uitgereikt voor de Beste Wetenschappelijke Documentaire. Meer info vind je hier.

Wetenschappelijk correcte speeddate

In 2019 draaide DOCVILLE rond het thema liefde. Daarom organiseerde het festival een ‘wetenschappelijk correcte’ speeddate, samen met prof. dr. Erick Janssen van de KU Leuven. Uit die dates kwamen elf matches, en intussen ook al een eerste DOCVILLE baby! Dat succes herhalen we graag voor deze verjaardagseditie. Kandidaten vullen eerst een uitgebreide vragenlijst in en worden dan uitgenodigd – op voorwaarde dat er een match gevonden wordt, natuurlijk. Info op docville.be.

 

 

 

Check Also

Bioscoopjournaal: Regisseur Adil El Arbi over ‘Bad Boys Ride or Die’!

Deze maand gingen we in gesprek met regisseur Adil El Arbi over de nieuwe Bad …