Dit zijn de winnaars van de Ultimas!

© Michiel Devijver

Op dinsdag 10 mei reikte de Vlaamse Gemeenschap de Ultimas 2021 uit tijdens een liveshow in deSingel.

De Vlaamse cultuurprijzen werden uitgereikt aan 13 laureaten, in evenveel categorieën, als erkenning voor hun verdienste in de socio-culturele sector. Actrice en theatericoon Reinhilde Decleir ontving de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste als bekroning voor haar carrière. Ze kreeg een mooi eerbetoon in de awardshow. Die werd vanaf 19 u. gestreamd op VRT NU en uitgezonden op Radio 1. Portland zorgde voor de muziek en ook alle laureaten brachten entertainment op het podium. Sofie Lemaire en Thomas Vanderveken waren de gastvrouw en gastheer van de avond.

De laureaten voor 2021 zijn:

 • Algemene Culturele Verdienste: Reinhilde Decleir ​ 
 • Amateurkunsten: Belgische Improvisatieliga (BIL)
 • Architectuur en Toegepaste Kunsten: Horst Festival ​
 • Beeldende Kunst: Kobe Matthys – Agentschap
 • Cultureel Ondernemerschap: Hnita Jazz Club
 • Film & Visuele Media: Kaat Beels en Nathalie Basteyns 
 • Letteren: Annelies Verbeke
 • Muziek: Lieselot De Wilde
 • Opkomend Talent: Gorges Ocloo
 • Podiumkunsten: Lucinda Ra
 • Roerend en Immaterieel Erfgoed: De Borgerhoutse Reuzenstoet
 • Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk: Grootouders voor het Klimaat
 • Publieksprijs: docureeks Tegenwind

Eerbetoon aan Reinhilde Decleir

Ultima 2021 - Algemene Culturele Verdienste - Reinhilde Decleir © Stefaan Temmerman
Ultima 2021 – Algemene Culturele Verdienste – Reinhilde Decleir © Stefaan Temmerman
Tijdens de show kreeg Reinhilde Decleir een passend eerbetoon, waarbij video’s van Jan Eelen gecombineerd werden met live begeleiding op piano en door een 20-koppig koor van Tutti Fratelli, de organisatie waarvan Decleir aan de wieg stond. Reinhildes zoon Fonne Wuyts nam de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste in ontvangst. ​

Reinhilde Decleir en haar entourage wisten al geruime tijd dat zij de Ultima Algemene Culturele Verdienste zou krijgen. Het betreft dus geen postume toekenning van de award. ​

“Haar loopbaan op de scène liep ongeveer samen met alle artistieke hoogtepunten van het Vlaamse theater van de voorbije vier decennia. Reinhilde Decleir had een eigenzinnige, warmhartige schoonheid als actrice en artistiek visionair, maar ook als mens.”, zei de jury.

Film & Visuele Media

In de categorie Film en Visuele Media 2021 droeg de jury het regisseursduo Kaat Beels en Nathalie Basteyns voor als laureaat.

Het was voor de jury moeilijk kiezen nu Vlamingen uit diverse takken van het audiovisuele vak zich zowel lokaal als internationaal steeds meer laten opmerken. Het bewijs daarvan zijn de vele topreeksen en gerenommeerde prijzen. “Nathalie Basteyns en Kaat Beels zijn een voorbeeld voor vele anderen die vanuit hun eigen ervaring en visie verhalen willen vertellen”, aldus de jury.

Het duo heeft de laatste jaren een bijzonder parcours afgelegd, zowel in fictie als in documentaire. Als regisseurs tekenden zij voor sterke Vlaamse tv- reeksen zoals Clan, Tabula Rasa en Beau Séjour. Met hun nieuwe fictiereeks Lost Luggage en bijhorende docu willen zij een nationaal litteken op een diepmenselijke manier in beeld brengen. Ze ontwikkelden de reeks, die internationaal gedistribueerd zal worden, tijdens het TorinoFilmLab.

Kaat Beels en Nathalie Basteyns © Michiel Devijver

Basteyns en Beels, die naast collega’s ook levenspartners zijn, zijn een voorbeeld voor vele anderen die vanuit hun eigen ervaring en visie verhalen willen vertellen in een wereld waar voornamelijk mannen nog de regie in handen hebben. Ze slagen erin om de kracht te vinden om betekenisvolle producties te blijven realiseren, ondanks een niet evident levenspad. Ze doen dit met een warme blik op onze samenleving en de wil om het publiek daarin te betrekken.

Over de Ultimas

De traditie van de uitreiking van de Vlaamse cultuurprijzen ontstond in 2003. Sindsdien reikt de Vlaamse overheid elk jaar 12 prijzen uit, in evenveel categorieën, aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. De laureaten worden gekozen door een jury van deskundigen. ​

Bij de editie Ultimas 2021 wordt hier voor het eerst een Publieksprijs aan toegevoegd, voor artiesten of organisaties die in het afgelopen jaar bijdroegen aan de verbreding van de cultuur, maar die niet meteen in de bestaande Ultimas-categorieën passen. De winnaar van de Publieksprijs wordt pas tijdens de awardshow onthuld.

Alle laureaten ontvingen op 10 mei een fysieke award. Die is speciaal voor de gelegenheid in een nieuw kleedje gestoken door beeldend kunstenaar Daan Gielis (°1988). Daarnaast is er voor elke laureaat een geldprijs van 10.000 euro. Uitzondering hierop is de winnaar van de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste, die een som van 20.000 euro ontvangt als bekroning van een integrale carrière.

De Ultimas 2021 werden uitgereikt tijdens de awardshow op dinsdag 10 mei vanaf 19 uur. De uitzending was live te volgen via streaming op VRT NU en op Radio 1. 

Check Also

Programma 50ste Film Fest Gent voorgesteld: What a gift!

Er zit meer dynamiek dan ooit in de vijftigste editie van Film Fest Gent: naast …