Dit zijn de winnaars van de Ultimas!

Op dinsdag 16 mei werden door de Vlaamse Gemeenschap de Ultimas 2022 uitgereikt tijdens de liveshow in Tour & Taxis te Brussel. De Vlaamse cultuurprijzen worden uitgereikt aan 13 laureaten in 13 categorieën, als erkenning voor hun verdienste in de socio-culturele sector.

De Ultimas ontstonden in 2003 als de uitreiking van de Vlaamse cultuurprijzen. Sindsdien reikt de Vlaamse overheid elk jaar 13 prijzen uit aan toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. De laureaten worden gekozen door een jury van deskundigen. ​ ​

Alle laureaten ontvingen een fysieke award, vervaardigd door beeldend kunstenaar Daan Gielis. Daarnaast ontvangt elke laureaat een geldprijs van 10.000 euro. Uitzondering hierop is de winnaar van de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste, die een som van 20.000 euro ontvangt als bekroning van een integrale carrière. ​ De show werd verzorgd door Sofie Lemaire en Thomas Vanderveken.

Angelo Tijssens, co-scenarist van Girl (2018) en Close (2022) van Lukas Dhont, werd gekozen tot laureaat van de Film & Visuele Media. Hij werd geprezen met de volgende woorden: “Angelo Tijssens is een bevlogen verhalenverteller, die het intieme universeel weet te maken en het “andere” herkenbaar. In zijn werk en in het maatschappelijke debat is Tijssens tegelijk een ambassadeur van kwetsbaarheid en een heel mondige verdediger van gelijkheid, diversiteit en cultuur.”

Angelo Tijssens © Bart Van der Moeren

Regisseuse en kunstenares Alex Verhaest (Society, Nesting) won een Ultima voor haar bijdrage aan de Digitale Kunst. Het interview dat we onlangs met haar deden over haar laatste kortfilm Society kan u hier bekijken.

Sidi Larbi Cherkaoui mocht de Ultima voor Algemene Culturele Verdienste in ontvangst nemen. Hij verzorgde o.a. de choreografie van Rebel van regisseursduo Adil El Arbi en Bilall Fallah, die twee jaar geleden nog de Ultima kregen voor Film & Visuele Media. Cherkaoui werkte eveneens al samen met de kersverse winnaar in die categorie.

Rebel
Een deel van de choreografie uit Rebel, uitgevoerd door Aboubakr Bensaihi
De overige winnaars in de volgende categorieën waren:

  • Amateurkunsten: Brassband Willebroek
  • Architectuur en Toegepaste Kunsten: Marie-José Van Hee
  • Beeldende Kunst: Ann Veronica Janssens
  • Circus: ADM-VZW
  • Letteren: Joke van Leeuwen
  • Muziek: Charlotte Adigéry & Bolis Pupul
  • Podiumkunsten: Studio Orka
  • Roerend en Immaterieel Erfgoed: Klaroenblazers van de Last Post
  • Sociaal-Cultureel Volwassenenwerk: Sankaa vzw

Dit jaar is er voor de tweede keer een Publieksprijs, voor artiesten of organisaties die in het afgelopen jaar bijdroegen aan de verbreding van de cultuur, maar die niet meteen in de bestaande Ultimas-categorieën passen. De ultieme winnaar was Studio 100 met de musical Vergeet Barbara. De andere twee kandidaten in de top 3 waren Be like the Bird! van Amaranthe en de Ros Beiaardommegang Dendermonde.

U kan de Ultimas22 hier (her)bekijken.

Check Also

Vacatures bij JEF!

JEF festival is op zoek naar een kortfilmprogrammator en een logistiek medewerker. JEF is dol …