Dimitri Verhulst start met opnames van regiedebuut Waarom Wettelen!

© Menno Mans

Deze week starten de opnames van het regiedebuut van Dimitri Verhulst, auteur van de onder meer verfilmde boeken De helaasheid der dingen en Engel. Waarom Wettelen gaat over een familie op een begrafenisstoet waarin één en ander aan het licht komt. “Ik kijk er enorm naar uit om met deze straffe cast en ploeg te beginnen filmen” aldus Verhulst. 

© Menno Mans

Waarom Wettelen volgt een bonte groep familieleden en vrienden op de begrafenis van de net overleden Christine. Daar duikt plots de “verloren” pleegzoon Antoinne én haar notaris op, met een wilsbeschikking waarin staat dat Christine met een traditionele begrafenisstoet in Wettelen begraven wenst te worden. Tot grote verbijstering van haar man Bas (Peter Van den Begin) en kinderen, want niemand weet van het bestaan van dat dorp en waarom ze daar begraven wil worden… Tijdens de lange tocht stellen ze vast dat niemand echt wist wie Christine was en al snel worden oude intriges opgedolven. Wanneer de rustplaats eenmaal bereikt is, zijn alle familiebanden stevig door elkaar geschud.

“Gezegend met drie boekverfilmingen kijk ik nu erg naar uit om mijn eigen beeldtaal los te laten op het publiek. Ik heb lang met het verhaal ‘Waarom Wettelen’ in mijn hoofd gezeten en ben uiteindelijk tot het besef gekomen dat film de enige manier is om het verteld te krijgen. Anders dan de verfilmingen van mijn literair werk, is ‘Waarom Wettelen’ dan ook een oorspronkelijk scenario.” zegt Dimitri over het project.

© Menno Mans

De regisseur wist dan ook meteen een indrukwekkende ensemblecast te strikken voor zijn debuutfilm met Vlaams talent. In de hoofdrollen zien we Peter Van den Begin (‘Fair Trade’), Tine Roggeman (‘Twee Zomers’), Cami Moonen (‘Over Water’), Marijke Pinoy (‘Nonkels’), Hilde Heijnen (‘Lisa’), Amara Reta (‘Grond’), Tom Vermeir (‘1985’), Dominique Van Malder (‘Roomies’), Bert Haelvoet (‘De Bunker’) en nieuwkomer Emiel Vandenberghe. Verder zien we ook Lukas Bulteel, Frank Van Der Linden en Zouzou Ben Chikha in de film.

Waarom Wettelen is een productie van Eurydice Gysel en Koen Mortier voor CZAR in coproductie met Marc Van Warmerdam en Marten Van Warmerdam van het Nederlandse Graniet Film. De film komt tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon, het Nederlandse Film Fonds (NFF) en Creative Europe Media. BNP Paribas Fortis Film Finance investeerde als Belgische Tax Shelter-investeerder in de film en Dutch FilmWorks (DFW) en Kinepolis Film Distribution (KFD) brengen de film uit in de Benelux.

Check Also

Opnames ‘Patsers’ gaan 22 juli 2024 van start!

De opnames van de film ‘Patsers’ gaan vanaf 22 juli van start in Antwerpen. Ook …