Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. De film ging afgelopen zaterdag in wereldpremière als onderdeel van Semaine de la Critique, de oudste nevensectie van het Festival van Cannes.

‘Julie zwijgt’ is tijdens de prijsuitreiking van de Semaine de la Critique bekroond met de Prix SACD, uitgereikt door de gelijknamige auteursvennootschap, en de Prix Fondation Gan ter ondersteuning van de bioscooprelease in Frankrijk.

Aan de vooravond van de wereldpremière in Cannes werd bekendgemaakt dat de Japanse toptennisser Naomi Osaka met haar productiemaatschappij Hana Kuma aan boord van de film komt als executive producer. De première afgelopen zaterdag werd op lof onthaald door het publiek van de Semaine de la Critique en de aanwezige filmpers. Onder andere criticus Peter Bradshaw van The Guardian gaf de film een viersterrenrecensie.

Quote van jurylid en SACD-bestuurder Anne Villacèque: “Deze film trok onze aandacht. Misschien omdat hij minder luidruchtig leek en stilletjes, bijna fluisterend, zijn weg vond. Het is zeldzaam dat een debuutfilm zo’n beheersing van grote vormen en menselijke complexiteit toont, met oog voor detail: een telefoon op de borst van een tienermeisje, haar arm die langs een muur glijdt, het woeste geluid van tennisballen op een veld… Het is nog zeldzamer dat een complex onderwerp als macht zo intelligent wordt benaderd. Deze film vereenvoudigt niets, hij verlicht. Hij onderwerpt ons niet, hij verheft ons. Omdat wij sterk geloven in het talent van Leonardo Van Dijl, regisseur en co-auteur met Ruth Becquart van het opmerkelijke ‘Julie zwijgt’, reiken wij hem de SACD-prijs van de Semaine de la Critique uit.”

Het titelpersonage in ‘Julie zwijgt’ wordt gespeeld door nieuwkomer en tennisspeler Tessa Van den Broeck. Als jonge belofte bij een tennisclub staat Julies leven volledig in het teken van sport. Wanneer de coach die haar naar de top brengt plotseling geschorst wordt, start de club een onderzoek. Alle spelers worden gevraagd om hun ervaringen te delen. Maar Julie zwijgt.

Ruth Becquart schreef samen met Leonardo van Dijl het scenario voor de film, achter de schermen werkten o.a. DOP Nicolas Karakatsanis (‘Cruella’, ‘I, Tonya’), monteur Bert Jacobs (‘Zillion’, ‘De dag’) en componist Caroline Shaw (‘Bombshell’, ‘Fleishman Is in Trouble’) mee. Belangrijke bijrollen zijn er voor Koen De Bouw, Ruth Becquart, Pierre Gervais, Sofie Decleir, Tijmen Govaerts, Claire Bodson en Laurent Caron.

Met het winnen van de Prix SACD treedt Leonardo van Dijl in de voetsporen van Caroline Strubbe, die de prijs in 2009 won met ‘Lost Persons Area’. Bovendien maakt ‘Julie zwijgt’ ook nog kans op de Caméra d’Or, de prijs voor de beste eerste film over alle secties heen in Cannes.

Paradiso Films zal ‘Julie zwijgt’ in de zalen brengen in de Benelux, de Franse distributeur is jour2fête. Het Poolse New Europe Film Sales verzorgt de internationale verkoop van de film.

Check Also

Het Belgische programma op BRIFF 2024!

De 7de editie van het Brussels International Film Festival (BRIFF) vindt plaats van 25 juni …