De VAF WILDCARDS 2012 bekend!!!

De winnaars van de grootste filmprijzen in ons land, de VAF Wildcards 2012, zijn bekend.  Het zijn Michael Van Ostade en Emilie Verhamme (voor fictie), Jeroen Broeckx en Bram Cartigny (voor documentaire) en Aad Verstraelen (voor animatie). Daarnaast wordt Hans Galle de eerste laureaat van de VAF Wildcard in de categorie filmlab (experimentele genre).  De winnaars worden zaterdag op het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven met een persoonlijke trofee bedacht.

 

De VAF Wildcards zijn de grootste prijzen in ons land. Ze bekronen zes getalenteerde bachelor- of masterprojecten afkomstig van de Vlaamse filmscholen. Naast individuele begeleiding van een professioneel coach en postproductiefaciliteiten,  ontvangen de laureaten een budget van 25.000 tot 60.000 euro. Zij kunnen hiermee onmiddellijk aan de slag om hun eerste professionele filmproject te realiseren. 

De VAF Wildcards zijn op korte termijn een begrip geworden. Filmscholen en –studenten hechten er intussen veel belang aan. De populariteit van de VAF Wildcards blijkt o.m. uit het recordaantal inzendingen dit jaar: maar liefst 75 regisseurs stuurden hun eindwerk op.

Achter het concept van de VAF Wildcards schuilt de idee om proactief te werk te gaan bij het ontdekken én begeleiden van aanstormend filmtalent. In totaal gaat het om zes premies met een totale waarde van 285.000 euro* wat de VAF Wildcards meteen tot de grootste in ons land uitgereikte filmprijzen maakt (*exclusief de inbreng door Galaxy Studios en Mollywood).

 

De laureaten ontvangen elk een bedrag dat hen in staat stelt om een eerste professioneel project op de rails te zetten : € 25.000 voor een experimenteel audiovisueel werk (filmlab), 40.000 euro voor een documentaire, en 60.000 euro voor animatie en fictieproject. Bovenop het bedrag komt er nog individuele begeleiding door een professionele coach. Sinds vorig jaar kunnen de laureaten ook rekenen op ondersteuning van het postproductiebedrijf Galaxy Studios en de Tax Shelter structuur Mollywood. Deze steun omvat zowel de mogelijke begeleiding bij, als het ter beschikking stellen van postproductiefaciliteiten als participatie door Galaxy Studios, en de mogelijke financiering via Tax Shelter van de documentaire- en fictieprojecten.

 

In de categorie fictie zijn de laureaten dit jaar Michael Van Ostade met ‘Nigredo’ en Emilie Verhamme met ‘Tsjernobyl Hearts’ (allebei filmschool Sint-Lukas). Verhamme is daarbij al geen onbekende meer. Zij stond eerder dit jaar al in de belangstelling toen haar vorige korte film ‘Cockaigne’ geselecteerd werd in de kortfilmcompetitie van het Festival van Cannes.

De Wildcards documentaire gingen naar Jeroen Broeckx met ’30m2′ (RITS) en Bram Cartigny met ‘Pater familias’ (Sint-Lukas).

Aad Verstraelen (KHLim) werd met ‘Little Ryan’ geselecteerd voor de VAF Wildcard voor animatie. Dit jaar werd de Wildcard filmlab in het leven geroepen, om het meer experimentele genre te ondersteunen. De eerste laureaat in deze nieuwe categorie wordt Hans Galle met ‘Maturing As A Tree’.

 

De uitreiking van de VAF Wildcards vindt zaterdag plaats tijdens de slotavond van het Internationaal Kortfilmfestival Leuven (IKL).

 

De resultaten en het professioneel parcours van een aantal vroegere VAF Wildcardlaureaten spreken dan ook tot de verbeelding. Tom Van Avermaet, laureaat in 2006 met ‘Droomtijd’, gebruikte zijn VAF Wildcardpremie voor het realiseren van Dood van een schaduw. De korte film, met Matthias Schoenaerts in de hoofdrol, werd afgelopen vrijdag geselecteerd voor de shortlist van de Oscars.

 

Tijdens de eerste editie van de VAF Wildcards ontving Hans Van Nuffel een fictie Wildcard voor ‘Het einde van de rit’. Dankzij de gewonnen premie realiseerde hij de kortfilm ‘FAL’, die onder meer in Montréal in de prijzen viel. Vijf jaar later werd de jonge cineast opnieuw gelauwerd in Montréal met zijn eerste speelfilm ‘Adem’, een voorbode van het internationale succesverhaal dat de film zou worden. Vorig jaar nog mocht Hans Van Nuffel in Berlijn The European Film Award for Discovery of the Year in ontvangst nemen.

 

Van Nuffel is niet de enige filmmaker die dankzij de VAF Wildcards een gevleugelde start kende. Gust Van den Berghe won in 2009 een wildcard voor ‘En waar de sterre bleef stille staan’. Met de premie trok hij naar Togo, waar hij ‘Blue Bird’ draaide. Die speelfilm mocht hij dit jaar voorstellen op het Filmfestival van Cannes. Gilles Couliers ‘Ijsland’ werd verkozen voor de Cinéfondation op het Festival van Cannes. Sahim Omar Kalifa’s wildcardfilm ‘Land of the Heroes’ reisde bijna twee jaar de wereld rond en won tal van prijzen.

 

Maar ook op documentaire vlak werpen de VAF Wildcards hun vruchten af. Eva Küpper (laureaat in 2009) werd met haar afstudeerfilm What’s in a name geselecteerd in Hot Docs in Toronto en op IDFA. Gerard-Jan Claes en Olivia Rochette (2010) startten hun internationaal festivalparcours ook op IDFA met ‘Because We Are Visual’. Intussen draaiden ze ‘Rain’, een documentaire over het repetitieproces van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker met het Ballet de l’Opéra de Paris, die vorige maand ook al op IDFA te zien was. ‘Blue Meridian’ en ‘Aperture’, de films van Wildcardwinnaars Sofie Benoot en Tim De Keersmaecker (laureaten 2009) oogstten eveneens succes in het documentaire circuit.


(het ontwerp van de Wild Cats, de trofee van de Wild Cards, is van de hand van Inge Verroken)

Check Also

Julie Zwijgt belgische trailer

Ontdek de Belgische trailer van ‘Julie Zwijgt’!

Het is zo ver: Paradiso Filmed Entertainment & De Wereldvrede stellen met trots de Belgische …