De Prijzen voor de Vlaamse Films gaan naar…

Op 10 september, de slotavond van het Filmfestival van Oostende, worden in het Casino van Oostende voor de tweede maal de Vlaamse Filmprijzen uitgereikt.  Er zijn dit jaar 13 films die een kans maken om in de prijzen te vallen, 13 Vlaamse films die bij ons in de bioscopen kwamen tussen september 2010 en voor augustus 2011.  Lange tijd werd gezegd dat er slechts 12 films in aanmerking kwamen, maar toen ‘Schellebelle 1919’ in extremis een echte bioscooprelease kreeg, werd er nog een film aan het lijstje toegevoegd. Een jury zal bepalen welke films er genomineerd worden in de categorieën ‘beste film’, ‘beste regie’, ‘beste scenario’, ‘beste acteur/actrice’, ‘beste acteur/actrice in een bijrol’ en ‘beste debuut’.  Vanaf dit jaar is er ook een prijs voor het beste camerawerk (director of photography) en voor de beste muziek. De juryvoorzitter is Peter Van den Begin.  De jury die samen met hem de nodige knopen zal doorhakken zal dit jaar niet uitsluitend bestaan uit mensen uit het filmmilieu.  Er zijn naar het schijnt ook in andere branches mensen met verstand en een opinie te vinden.  (Lees hier wie nog in de jury zit) Nog zo iemand met verstand is Joke Schauvliege.  Zij komt ook naar de gala-avond waar de ‘Prijzen van de Vlaamse Film’ worden uitgereikt, al dan niet voorzien van oordopjes.  Ze komt er hoogstpersoonlijk ‘De Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Film’ uitreiken.

Als je de lijst van de films bekijkt, kan je vooral jezelf al invullen naar wie de prijzen zullen gaan.  Binnenkort gaan we trouwens een wedstrijd organiseren, waarbij u zelf uw favorieten mag aanduiden.  Suggesties voor de 5 besten in de verschillende categorieën zijn altijd welkom en kunnen de jury vast helpen. Ga zeker niet van de veronderstelling uit dat Nicholas Karakatsanis na ‘Rundskop’ zeker de prijs voor het beste camerawerk in ontvangst zal mogen nemen. Ruben Impens, de man die de fotografie van ‘De Helaasheid der Dingen’ verzorgde, intussen ook ‘Code 37’ draaide, deze vakantie ‘Broken Circle Breakdown’ van Felix Van Groeningen van beelden voorziet en in september ‘Offline’ draait, stond het afgelopen jaar ook drie keer achter de camera.  Onder andere tijdens de opnamen van ‘Adem’. Nee, het belooft een spannende strijd te worden.

Dit zijn de films, regisseurs en acteurs en de DOP’s, die voor al die prijzen in aanmerking komen : KLIK OP DE TITELS OM DE TRAILERS TE ZIEN!!!

‘Adem’ (Hans Van Nuffel).  Hans heeft het scenario zelf geschreven met producent Jean-Claude Van Rijckeghem.  De acteurs zijn Stef Aerts, Wouter Hendrickx, Marie Vinck, Anemone Valcke, Rik Verheye en Maarten Mertens.   De muziek is van Spinvis en Geike Arnaert en het camerawerk is van  Ruben Impens

‘Zot van A’ (Jan Verheyen) :Kevin JanssensVeerle BaetensKoen De GraeveLotte HeijtenisMathias SercuBarbara SarafianJoke DevynckKürt RogiersMatteo SimoniSven De RidderMichel Van DousselaereTania Kloek,Mathijs ScheepersMike VerdrenghPeter BulcaenJappe ClaesJan Van LooverenVeronique Leysen en Herwig Illegems. De man achter de camera was Stijn Van der Veken en Steve Willaert zorgde voor de muziek.

‘Smoorverliefd’ (Hilde Van Mieghem).  Het verhaal is nogal autobiografisch gekleurd, maar Hilde Van Mieghem zorgde voor wat tegenwicht door er een jongeman bij te halen die haar vrouwelijke enthousiasme wat moest zien te temperen: Bert Scholiers.  Het acteerwerk is heel vrouwelijk met  Veerle Dobbelaere, Aline Van Hulle, Wine Dierickx en Marie Vinck,  maar Koen Degraeve, Kevin Janssens, Koen De Bouw, Stef Aerts en Jan Decleir zorgen voor stevig mannelijk weerwerk. Het trio dat voor de muziek zorgde van haar film kwam uit Nederland : Melcher MeirmansMerlijn Snitker en Chrisnanne Wiegel doen het daar blijkbaar vaker in trio. Het grappige is dat zij de muziek schreven voor ‘Alles is Liefde’, de Nederlandse film waarvan ‘Zot van A’ een bewerking is.

‘Turquaze’ (Kadir Balci) is geschreven door de man die de film heeft geregisseerd en het is zijn broer Burak Balci die de hoofdrol speelt.  De andere rollen zijn onder meer voor Charlotte Vandermeersch, Maaike Cafmeyer, Nihat Altinkaya, Mustapha Boumarra, Gilles De Schrijver, Tine Embrechts en Johan Heldenbergh. De muziek van de film was van Bert Ostyn, het camerawerk — hoe kan het ook anders voor een Gentse film? — van Ruben Impens.

’22 mei’ (Koen Mortier) is een verhaal dat niemand anders dan Koen Mortier had kunnen bedenken.  . Zijn acteurs zijn Sam Louwyck, Jan Hammenecker, Wim Willaert, Norman Baert, Titus De Voogdt, Steffi Peeters, Barbara Callewaert en de onvermijdelijke Gunter Lamoot.  Het camerawerk is een man met internationale ervaring : Glynn Speeckaert.  De bevreemdende muziek is van ene Michael Gallagher.

‘En waar de Sterre Bleef Stille Staan’ (Gust Van den Berghe) is gebaseerd op het verhaal van Felix Timmermans, maar Gust Van den Berghe heeft dat natuurlijk zelf in een scenario gegoten.  Onder de acteurs onder andere Peter Janssens, Paul Mertens en Jelle Palmaerts.  Het camerawerk was van zijn studiegenoot die ook zijn tweede film ‘Bluebird’ draaide, Hans Bruch Jr.

‘Frits en Freddy’ (Guy Goossens).  Acteurs : Tom Van Dyck, Peter Van den Begin, Erika Vanthielen, Frank Aendenboom, Wim Opbrouck, Lucas Van Den Eynde, Erika Van Tielen en Tania Kloek.  Camera Gerd Schelfhout en muziek is van een Scandinaviër die in het internationale filmlandschap al ruimschoots zijn strepen heeft verdiend : Tuomas Kantelinen

‘Marieke, Marieke’ (Sophie Schoukens).  De regisseuse heeft haar film gebaseerd op haar eigen verhaal.  In ‘Marieke, Marieke’ zie je onder meer Jan Decleir,Barbara Sarafian, Hande Kodja en Caroline Berliner. Het camerawerk is van de vaste cameraman van de gebroeders Dardenne,  Alain Marcoen, terwijl de muziek dan weer van een ander talent komt : Jeff Mercelis

‘Pulsar’ (Alex Stockman) is een verhaal dat door Alex Stockman zelf is geschreven en naast Matthias Schoenaerts kan je ook Sien Eggers , Tine Van den Wyngaert, Nico Sturm, Vincent Lecuyer en Stefaan Perceval in ‘Pulsar’ aan het werk zien.  Het camerawerk is van de hand van Sebastien Koeppel en de muziek van Guy Van Nueten.

‘Beyond The Steppes’ (Vanja D’Alcantara) :  is door de regisseuse zelf geschreven. Ze draaide het verhaal in de Kazachstaanse steppes met Poolse acteurs, meer bepaald met Agnieszka Grochowska, Borys Szyc, Alexandra Justa, Tatiana Tarskaya en Ahan ZolanbiekRuben Impens draaide met dezelfde Red Cam waarmee hijDe Helaasheid der Dingen’ had gedraaid.

‘Rundskop’ (Michael R. Roskam) : Matthias Schoenaerts, Sam Louwyck, Jeroen Perceval, Jeanne Dandoy, Tibo Vandenborre, Kris Cuppens, Erico Salamone, Frank Lammers, Philippe Grand’Henri en Barbara Sarafian Cameraman  Nicholas Karakatsanis is intussen met Erik Van Looy Hollywood aan het inpalmen en de muziek van nieuwkomer Raf Keunen is inmiddels te koop via iTunes.

‘Noordzee, Texas’ (Bavo Defurne) : is gebaseerd op het boek ‘Nooit Gaat Dit Over’ van André Sollie, dat tot een scenario is bewerkt door Bavo Defurne en zijn producent Yves Verbraeken.  Ben Van den Heuvel, Jelle Florizoone, Noor Ben Taouet, Nina Marie Kortekaas, Eva Van Der Gucht, Nathan Naenen, Mathias Vergels, Katelijne Damen, Ella-June Henrard en Luk Wyns. De fotografie is van Anton Mertens en de muziek van Adriano Cominotto.

‘Schellebelle 1919’ (Kenneth Taylor en Johan Heldenbergh): het verhaal is geschreven door Johan Heldenbergh.  De acteurs uit de film zijn amateurs.  Enkele van de vele namen zijn: Ester Cattoir, Arne Vereecken, Jo Van De Velde, Hadj Mohamed Raouf, Veerle De Gussem, Gino Venneman, Kasper Gossye, Christine Van den Abeele, Karel De Jaeger, Joost Roggeman, Henkie Rasschaert. DOP was Steven Allenbosch en de muziek is zoals alles in deze heerlijke doe-het-zelf-film het werk van een 40-tal verschillende mensen.

(foto ‘Gala van de Prijzen van de Vlaamse film 2010’ – Pieter Clicteur)

 

Check Also

Dit zijn alle winnaars van Jeugdfilmfestival Antwerpen 2025

Presentator Dempsey Hendrickx en de jury’s maakten deze namiddag in Cinema Lumière Antwerpen de winnaars …