Zeven jonge filmmakers van Belgische filmscholen presenteren volgende week hun afstudeerproject tijdens de studentenkortfilmcompetitie, op de 47ste editie van Film Fest Gent.
De geselecteerde films maken daar kans op de Prijs voor Beste Belgische Studentenkortfilm – uitgereikt door de kortfilmjury – en de ACE Image Factory & The Fridge Publieksprijs, respectievelijk ter waarde van 5.000 en 6.500 euro postproductiebudget voor een volgend project.
Film Fest Gent wil het belang van de kortfilm onderstrepen en jonge filmmakers aanmoedigen. De winnaars zullen zichzelf in een rijtje kunnen plaatsen van enkele grote namen. Onder meer Anthony Nti (Boi, 2016; Da Yie, 2019), Kato De Boeck (Provence, 2018), Lukas Dhont (L’infini, 2014) en Adil El Arbi & Bilall Fallah (Broeders, 2011) gaven hun carrière als filmmaker een succesvolle kickstart op Film Fest Gent.
Kortfilmprogrammator van Film Fest Gent Michiel Philippaerts: “Vorig jaar sloot onze internationale jury het kortfilmweekend mooi af na het bekijken van de Belgische Studentencompetitie: ‘If this is the future of Belgian cinema, then it’s a bright one’, klonk het. Met de zeven eigenzinnige afstudeerwerken die we dit jaar selecteerden, ben ik ervan overtuigd dat we op dat elan kunnen verdergaan.”
Dit jaar werd de deadline om afstudeerprojecten in te dienen voor het festival uitgesteld om tegemoet te komen aan de Belgische filmscholen en de studenten die hun afstudeerprojecten pas later konden afwerken omwille van de coronacrisis.
De jury voor de kortfilmcompetitie bestaat uit regisseur en muzikant Baloji, regisseur Eliza Petkova uit Duitsland en Dorian Jespers, die vorig jaar met Sun Dog in Gent een eervolle vermelding kreeg in de studentenkortfilmcompetitie en een Tiger Award won in Rotterdam. Hun keuze zal vallen over een van de volgende films:
Sven Spur bijt de spits af met zijn scherpe queeste Eden, die hij kundig assembleerde volgens het ritme van een reeks anonieme hookups – in felle tinten van rood en blauw. Een rusteloze jonge man jaagt doorheen de gay hotspots van een grootstad. Anonieme plaatsen gehuld in spiegels, intense kleuren en kitscherige decors vormen de leefwereld voor deze zonderling op zoek naar troost, verbondenheid en zichzelf.
In Versailles zoekt én vindt Hyun Lories de vele gezichten van onze hoofdstad in Sanaa (prachtig vertolkt door Blu Samu), een jonge vrouw gekneld tussen verschillende werelden.
Maar ook Victoria Jadot levert met Les rois de la jungle een eerbetoon aan Brussel af. Net als vorig jaar met Désirée weet de regisseur als geen ander de chaotische en tedere groepsdynamiek van zoekende jongeren te vangen.
O van Petronella Van Der Hallen brengt dans, muziek en film samen in de gevangenis van Beveren. Het resultaat is een fijngevoelig werk dat de onuitspreekbare gevoelens die komen kijken bij gevangenschap op ambitieuze wijze naar het scherm weet te vertalen.
Anke Merckx trok voor haar documentaire Stemmen in bloei dan weer naar ontmoetingshuis Villa Voortman. Ze vatte de innerlijke onrust van de kwetsbare bezoekers in de zalvende tonen van kleine impromptu muziekuitvoeringen en willekeurig omgevingsgeluid.
Er staan twee animatiefilms met zin voor poëzie op het programma dit jaar. Linnea Lidegran Correia laat met Tussen de bijen en de tarbot een betoverende stroom van droombeelden op de kijker los. De film roept een wonderlijk Tik Tak-gevoel op: je kan niet anders dan je blijven verbazen over de vormen, kleuren en texturen.
Het stripachtige Would You Please? van Ada Güvenir verleidt dan weer met zijn eenvoud. Met slechts drie kleuren (blauw, geel, rood) weet de regisseur een schattig en zeemzoet verhaal over gemis neer te zetten.
Na de drie eerder bekendgemaakte programma’s voor de International Short Film Competition – met daarin telkens ook een Vlaamse kortfilm (Howling, Laura Van Haecke; Mosaic, Imge Özbilge & Sine Özbilge; Mia, Christina Vandekerckhove), is nu dus ook het programma van de Belgische studentenkortfilmcompetitie bekend.
De vertoningen vinden plaats op 18 oktober in Kinepolis en op 21 oktober in Sphinx, bestel hier je tickets.