’De Behandeling’ wint prijs in Doornik

De voorbije dagen liep in het Waalse Doornik het RAMDAM Festival. Dat is ’le festival du film qui dérange’.  Peter van het festival was dit jaar Gerard Depardieu, die nu daar in de buurt woont als hij niet in Rusland vertoeft, en hij was het die aan regisseur Hans Herbots de hoofdprijs mocht overhandigen voor ’De Behandeling’.  Meteen het ideale startschot voor de film die morgen bij ons in de zalen gaat.

In de Nederlandse persmap wordt het thema van het festival omschreven als ’het festival van de film die stoort’.  Zo bedoelen ze het uiteraard niet.  Een beetje te letterlijk vertaald.  Eigenlijk gaat het om de films die je dooreenschudden, die tot op het merg doordringen, die choqueren.  En meer van dat.

Een opgetogen Hans Herbots met zijn prijs

Ze hadden daar uiteraard geen betere keuze maken dan ’De Behandeling’. Want de nieuwste film van Hans Herbots met Geert Van Rampelberg in de hoofdrol is niet alleen bikkelhard, genadeloos en bij momenten ondraaglijk spannend, met de klopjacht van rechercheur Nick Cafmeyer op een pedofiel wordt ook aan een thema geraakt dat voor velen taboe is : geweld op kinderen.  Het resultaat maakt in ieder geval indruk.  Dat was al duidelijk na de première. En nu ook over de taalgrens.  De overhandiging van de prijs ging gepaard met een staande ovatie.  Nu maar hopen dat deze prijs een goed voorteken is voor wat volgt.  Goed begonnen is in ieder geval half gewonnen.

zie ook :

Hans Herbots over 2014

De trailer van ’De Behandeling’

Check Also

In gesprek met de makers van ‘Bad Bad Belgium’!

Sommige dingen leer je niet in de les geschiedenis… De reeks ‘Bad Bad Belgium’ vertelt …