De Dardennes zijn altijd grote winnaars

Sam Louwyck enige Belg die wint, zo toeterden we net nog.  Onze Franstalige collega Philippe Pierquin meteen op zijn paard.  En de gebroeders Dardenne dan?  En de kortfilm ’Solo Rex’.  Ja, ook hij had gelijk.  Maar wij ook.  Gisterenavond, tijdens de grote uitreikingsceremonie was Sam Louwyck de enige Belg die iets te vieren had.  Want ’Le Meraviglie’ ging er aan de haal met ’Le Grand Prix’. De gebroeders Dardenne van hun kant werden eerder bekroond voor hun hele oeuvre, door het verbond van de internationale critici, Fipresci. De Dardennes zijn altijd winnaars.

Uiteraard doet de verrassende uitslag van gisteren niets af van hun verdiensten en van de verdiensten van ’Deux jours, une nuit’.  Heel veel media zouden vooraf zwaar hebben durven gokken op een prijs voor Marion Cotillard als beste actrice en ook de film werd keer op keer vernoemd voor een Gouden Palm.

Het mocht niet zijn.  Kiezen blijft subjectief.  Je hoort ons niet zeggen dat Jane Campion en de haren een slechte smaak hebben — al waren er toch serieus wat vragen bij de prijs voor Julianne Moore in ’Maps to the Stars’ — maar het is een feit dat de vele prijzen van de Dardennes in hun nadeel speelden.  In het verleden wonnen ze al 2 Gouden Palmen en oneindig veel andere bekroningen, en die hebben ongetwijfeld meegespeeld bij het uitdelen van nog meer prijzen.  Bovendien kregen ze bij het begin van het festival een prijs voor hun complete oeuvre.  Terecht, want over de hele wereld hebben ze met hun films een impact.  Nu maar duimen dat ’Deux jours, une nuit’ een Oscar pakt.

En nog een prijs was er eerder voor ’Solo Rex’, een kortfilm van François Bierry waarin Wim Willaert te zien is.  UniFrance, een instelling die de Franse film over de hele wereld promoot, gaf er de Prix d’Italie aan de film.

‘Solo Rex’ gaat over de eenzame houthakker Erik en over Kevin, de dirigent van de plaatselijke fietsfanfare. Erik, gespeeld door Wim Willaert, komt nooit buiten zonder zijn oude, trouwe merrie.  Kevin is verliefd op de clarinetspeelster in de fanfare. De clarinetspeelster houdt van paarden. Erik en Kevin hebben wat bij te leren.

Zie ook :

het bioscoopjournaal met de broers Dardenne

Sam Louwyck enige Belg die wint in Cannes

Check Also

Casting call: jong talent voor langspeelfilm!

Voor een nieuwe langspeelfilm van Bavo Defurne, zoekt casting Le Quartier jong talent om de …