‘D’Ardennen’ en ‘Black’ in wereldpremière op Filmfestival Toronto

TORONTO/BRUSSEL, 25 augustus 2015. ‘D’Ardennen’, het speelfilmdebuut van Robin Pront, en ‘Black’, de tweede speelfilm van Adil El Arbi en Bilall Fallah, zijn uitgenodigd voor het Toronto International Film Festival (10-20 september). Beide films krijgen er hun wereldpremière in het ‘Discovery’ programma. Ook de korte Vlaamse animatiefilm ‘Het paradijs’ is geselecteerd voor Toronto, samen met nog vijf met Vlaanderen gecoproduceerde titels.

 

‘D’Ardennen’ is de eerste speelfilm van Robin Pront die voor de hoofdrollen Jeroen Perceval, Kevin Janssens en Veerle Baetens wist te strikken. Nadat een homejacking fout gaat, moet Dave zijn broer Kenneth noodgedwongen achterlaten. Wanneer deze laatste vier jaar later vrij komt, probeert Dave zijn broer waar mogelijk te helpen. Met lede ogen moet hij echter toezien hoe Kenneth als een ongeleid projectiel zijn ex-vriendin Sylvie terug voor zich probeert te winnen. Eerder werd al bekend dat de film op 13 oktober het Film Fest Gent opent.

Ook Adil El Arbi en Bilall Fallah stellen hun tweede speelfilm Black in het ‚Discovery’ programma voor. Gebaseerd op de boeken ‘Black’ en ‘Back’ van Dirk Bracke, is dit het verhaal van de 15-jarige Mavela. Wanneer zij halsoverkop verliefd wordt op Marwan, een jongen van een rivaliserende Brusselse bende, worden beiden brutaal gedwongen te kiezen tussen loyaliteit en liefde. De hoofdcast bestaat uit jong talent zoals Martha Canga Antonio en Aboubakr Bensaïhi.

Binnen het ‘Short Cuts’ programma krijgt de korte animatiefilm ‘Het paradijs’ van Laura Vandewynckel zijn Canadese première. De stopmotion poppenfilm is een sociaalkritische reflectie over toerisme en migratie en was dit jaar nog geselecteerd voor de Cinéfondation in Cannes. Vandewynckel won er eveneens een VAF Wildcard mee.

Daarnaast zijn dit jaar nog vijf met Vlaanderen gecoproduceerde speelfilms geselecteerd voor Toronto. De animatiefilm ‘Phantom Boy’ van Jean-Loup Felicioli en Alain Gagnol (‘Van de kat geen kwaad’) maakt deel uit van ‘TIFF Kids’. In de film helpt de 11-jarige Leo dankzij zijn speciaal talent een gewonde politieagent in diens zoektocht naar een mysterieuze gangster. Vlaams coproducent is Annemie Degryse van Lunanime (‘The Team’, ‘Offline’).

‘Couple in a Hole’ van de in Londen wonende Vlaming Tom Geens – over een Brits koppel dat als wilden in een Frans bos gaat leven – is dan weer uitgenodigd voor de City to City sectie. Dries Phlypo en Jean-Claude van Rijckeghem van A Private View (‘Trouw met mij’, ‘Adem’, ‘Aanrijding in Moscou’) zijn de Vlaamse partners in deze Brits-Belgische coproductie.

Verder stelt Alex van Warmerdam ‘Schneider vs Bax’ voor, een verhaal waarin Tom Dewispelaere een huurmoordenaar speelt die op zijn verjaardag voor een ongewone klus gevraagd wordt. Eurydice Gysel van Czar TV (‘Waste Land’, ‘The Missing’, ‘The White Queen’) coproduceerde de film voor Vlaanderen.

Antonino Lombardo van Prime Time (‘Kid’, ‘Little Black Spiders’) is de Vlaamse coproducent van Les chevaliers blancs, de nieuwe film van Joachim Lafosse die binnen ‘TIFF Platform’ vertoond wordt. In deze Frans-Belgische coproductie wordt een Franse NGO gevolgd die een operatie op touw zet om weeskinderen van de burgeroorlog in Tsjaad te redden. Maar uiteindelijk draait dit uit op een humanitair fiasco.

Met ‘Keeper’ van Guillaume Senez heeft producent Bart Van Langendonck van Savage Film naast ‘D’Ardennen’ zelfs een tweede productie in Toronto. De film over een tienerkoppel dat te maken krijgt met een onverwachte zwangerschap werd door hem voor Vlaanderen gecoproduceerd.

Naast deze films is ook Matthias Schoenaerts dit jaar zeer prominent aanwezig in Toronto. Het Festival selecteerde maar liefst drie films waarin de acteur te zien is: met Eddie Redmayne in Tom Hoopers The Danish Girl (in het Special Presentations programma), met Diane Kruger in ‘Disorder’ (‘Maryland’) van Alice Winocour (Gala Presentation), en tenslotte aan de zijde van Dakota Johnson en Tilda Swinton in Luca Guadagnino’s ‘A Bigger Splash’.

Robin Pront en Jeroen Perceval schreven het originele scenario van ‘D’Ardennen’. Het scenario van ‘Black’ werd geschreven door Nele Meirhaeghe, Adil El Arbi & Bilall Fallah en Hans Herbots. Producenten zijn Frank Van Passel, Bert Hamelinck en Ivy Van Haecke voor Caviar (‘Paradise Trips’, ‘Terug naar morgen’). Kinepolis Film Distribution brengt beide films bij ons in de zalen, respectievelijk op 14 oktober en 11 november.

Alle in dit bericht genoemde films met uitzondering van ‘Het paradijs’, ‘The Danish Girl’, ‘Disorder’ en ‘A Bigger Splash’ konden rekenen op steun van het VAF. ‘D’Ardennen’, ‘Phantom Boy’ en ‘Schneider vs Bax’ werden daarnaast ook ondersteund door het economisch fonds Screen Flanders.

Zie ook : 

interview Robin Pront over ‘D’Ardennen’

interview Adil en Bilall over ‘Black’

Laura Vandewynckel over ‘Het paradijs’

trailer ‘D’Ardennen’

teaser ‘Black’

trailer ‘Schneider vs Bax’

Check Also

Mee op zee met ZODIAC!

Afgelopen week werd de kortfilm ZODIAC gedraaid op zee, voor de kust in Nieuwpoort. Fotograaf …