CUT TO: GENT pakt uit met driedaags kortfilmfestival!

Artwork door Ada Güvenir

Van 23 tot 25 september ontvangen Sphinx Cinema en Broei in Gent de vijfde editie van CUT TO: GENT. Het kortfilmfestival breidt uit van één naar drie dagen en presenteert niet minder dan 45 Belgische en internationale kortfilms van opkomende filmmakers.

Openingsavond

Naar aanleiding van haar vijfde editie opent CUT TO: GENT op vrijdag 23 september met een nieuwe generatie filmmakers die met hun eerste of tweede film hoge ogen gooien op prestigieuze internationale filmfestivals. Stuk per stuk werden ze bekroond of waren ze te zien in de jongste edities van Sundance, Berlijn en Cannes. CUT TO: GENT heeft de primeur om drie van de vier kortfilms als Belgische première te vertonen.

Starfuckers (2022) de debuutfilm van Hollywood-acteur Antonio Marziale, die in wereldpremière ging op het jongste Sundance Film Festival en meteen daarna op de Berlinale werd vertoond, gaat over een intieme avond tussen een cineast en een escort die wordt verstoord wanneer er plots een bekend gezicht arriveert.

De korte animatiefilm It’s nice in here (2022) van de Nederlander Robert-Jonathan Koeyers beleefde zijn wereldpremière op de Semaine de la Critique in Cannes en toont een gefragmenteerd portret van de laatste paar dagen uit het leven van een zwarte jongen met de bijnaam Crimson, die omkwam bij politiegeweld.

De komische kortfilm A conspiracy man (2022) van de Italiaan Valerio Ferrara won de hoofdprijs op La Cinef, de kortfilmcompetitie voor afstudeerfilms van het Filmfestival van Cannes. De film gaat over een kapper die gelooft in complottheorieën. Niemand neemt hem serieus totdat hij gearresteerd wordt door de politie.

De Nederlandse Emma Branderhorst beleefde al een droomstart in de filmwereld met haar afstudeerfilm, maar met Vlekkeloos (2022) mocht ze dit voorjaar op de Berlinale een Kristallen Beer voor de beste korte jeugdfilm in ontvangst nemen. De film gaat over het onderbelichte onderwerp van menstruatiearmoede.

De vertoning wordt afgesloten door een panelgesprek met de filmmakers, gemodereerd door de presentatoren van Kuleshov van Urgent.fm.

Competitie

In de traditionele Competitie, die van start gaat op zaterdag 24 september, bekroont het festival de Beste Nationale en Internationale aanstormende talenten. De toeschouwer heeft keuze uit maar liefst 19 kortfilms, waaronder 11 Belgische en 2 internationale premières. De drie aparte compilaties/screenings bevatten o.a. de Ensor 2022 voor Beste Kortfilm Binge loving (2021) van Thomas Deknop, het Annecy-geselecteerde Krak (2021) van Stan Lievens en Green (2021) van de Poolse animatiefilmmaker Karolina Kajetanowicz. Het eigenaardige Forestkeeper (2021) van Alisa Karo, het Nederlands Film Festival-geselecteerde The tear of things (2021) van Kate Voet en het Oberhausen-geselecteerde L’escale (2022), een filmische brief van het Belgisch-Congolese Collectief Faire-Part. Tijdens de muzikale Slotavond op zondag 25 september wordt het palmares bekend gemaakt.

PLUS

Om de liefde voor film van jongs af aan te laten groeien, presenteert CUT TO: GENT het PLUS-programma met kortfilms gericht op kinderen en jongeren in de leeftijdsgroep 10 tot 18 jaar. De films zijn afgestemd op hun interesses, kennis en prikkels, terwijl ook de nieuwsgierigheid naar film en een goed esthetisch en kritisch oog worden gestimuleerd. O.a. het taboedoorbrekende Vlekkeloos (2021) van Emma Branderhorst, de bejubelde animatiefilm Rode Reus (2021) van Anne Verbeure, de Ket&Doc-films Aikiddo (2022) van Annabel Verbeke en Licht (2022) van Sarah Lederman, en het aangrijpende Luister (2017) van Astrid Bussink over de Kindertelefoon, maken allemaal deel uit van dit gloednieuwe nieuwe programma.

Future Voices

Aanstormend talent uit Gent krijgt een podium tijdens Future Voices. Voor deze selectie sloeg het festival de handen in elkaar met studenten uit de Academie voor Beeldende Kunst, Kunsthumaniora Sint-Lucas, het Stedelijk Secundair Kunstinstituut en KASK. Op zaterdag 24 september beleven ze de feestelijke wereldpremière van hun films.

Midnight Shorts

In Midnight Shorts, de laatavondvertoning op zaterdag 24 september om 23u, neemt het festival je mee langs allerlei verrassende bestemmingen. Kortfilms die het programma kleuren zijn o.a. het Ensor-genomineerde De dag die wit was (2021) van Wannes Vanspauwen, het kleurrijke Night by night (2021) van Jules Mathôt en het wonderschone Night train (2022) van Sofia Gutman.

Broei

Broei, een ontmoetingsplek in het centrum van Gent, wordt de nieuwe uitvalsbasis voor alle randactiviteiten van CUT TO: GENT. TOOLBOX, dat er plaats vindt, is een initiatief van het om (film)makers de weg te wijzen in het doolhof van de creatieve sector en om hen te helpen hun doelen te realiseren. De eerste editie staat in het teken van geld en bescherming. Daarnaast staat er ook een Festival Brunch op het programma, een heel laagdrempelig netwerkmoment voor filmmakers die in contact willen komen met andere spelers uit de sector.

Het CUT TO: GENT kortfilmfestival is een organisatie van CUT TO VZW, met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Cultuur Gent, Stad Gent, Sabam for Culture, Amplo, Euromillions, CAMRENT, Sphinx Cinema en BROEI. De openings- en slotavond komen mede tot stand dankzij Kuleshov van Urgent.fm. Het artwork van deze editie werd ontworpen door filmmaker en multimediaal kunstenaar Ada Güvenir.

Meer info en tickets voor CUT TO: GENT 2022 zijn hier verkrijgbaar.

Check Also

Nieuwe huisstijl voor Film Fest Gent!

België’s grootste internationale filmfestival zal in oktober 2023 haar 50e verjaardag vieren. Bij een nieuw …