‘Code 37’ en ‘Hasta La Vista’ in de Club van 200.000.

Club Brugge, Anderlecht, Standard, Genk… Als hun stadions afgeladen vol zitten, zit er 25.000. man.  Beeld je 8 zulke volle stadions in.  Dat is het aantal mensen dat voorlopig al is gaan kijken naar ‘Code 37 – de Film’ en ‘Hasta La Vista’.

Het Filmfestival van Oostende heeft sinds dit jaar samen met het VAF een nieuwe bekroning ingevoerd die het commerciële succes van de Vlaamse films wint benadrukken.  Als films de kaap van de 100.000. tickets overschrijden, krijgen ze een gouden award.  Gaan ze over de 200.000. dan krijgen ze een platina award.  En overschrijden ze de kaap van de 400.000. tickets, dan worden ze bekroond met de diamanten award.

Platina dus voor ‘Code 37 – de Film’, waarvoor de toeschouwers zo snel blijven toestromen dat de prent intussen over de 220.000. tickets verkocht.  ‘Hasta La Vista’ is ook over de grens van de 200.000. tickets — zit al aan 210.000. — en het is nu hopen dat de film er nog 90.000. kan bij doen.  In het buitenland is de carrière van de film nog lang niet gedaan.

Op het Noordelijk Festival in Leeuwarden verpulverde ‘Hasta La Vista’ de tegenstand in de competitie om de publieksprijs.  En op het Festival van Arras duurde de staande ovatie zo lang dat je al zou omvallen van het bekijken van het filmpje van de staande ovatie op de Facebook-pagina van ‘Hasta La Vista’.  Filmverdeler en legendarisch regisseur Claude Lelouch was er trouwens zelf bij in Arras en besteeg samen met de ploeg het podium, zoals u op de foto kunt zien.

Check Also

In gesprek met de makers van ‘Bad Bad Belgium’!

Sommige dingen leer je niet in de les geschiedenis… De reeks ‘Bad Bad Belgium’ vertelt …