Clermont-Ferrand selecteert Vlaamse korte animatiefilm!

Het Festival du Court Métrage de Clermont-Ferrand heeft zonet het programma bekendgemaakt van de aankomende editie (2-10 februari 2024). Verschillende korte animatiefilms uit Vlaanderen kleuren het programma: The Miracle van Nienke Deutz, Beautiful Men van Nicolas Keppens en de coproductie Wander to Wonder van Nina Gantz maken deel uit van de Internationale Competitie. Wat zit er in die kist? van Bram Algoed wordt vertoond binnen het kinderprogramma.

Internationale Competitie

In de Internationale Competitie, het vlaggenschip van het Kortfilmfestival van Clermont-Ferrand, zijn twee Vlaamse producties geselecteerd: The Miracle en Beautiful Men.

The Miracle van VAF Wildcardlaureaat Nienke Deutz is een stop-motion/2D-geanimeerde film over de 40-jarige Irma die op vakantie gaat naar een all-inclusive resort in Turkije en daar, in plaats van te ontspannen, met zichzelf en haar onverwerkte kinderwens geconfronteerd wordt. De productie is van Annemie Degryse voor Lunanime, in coproductie met het Nederlandse Keplerfilm.

The Miracle ging eerder dit jaar in wereldpremière op het Internationaal Animatiefilmfestival van Annecy en haalde het door winst op het Kortfilmfestival van Leuven zelfs tot de longlist voor de Oscars.

De tweede selectie voor de Internationale Competitie van Clermont-Ferrand is Beautiful Men van Nicolas Keppens, een korte animatiefilm over drie kalende broers die naar Istanbul reizen voor een haartransplantatie.

De film kreeg een speciale vermelding van de jury na de wereldpremière op Film Fest Gent. Het is een productie van Brecht Van Elslande voor Animal Tank, in coproductie met Ka-ching Cartoons en Miyu Production.

Ten slotte maakt ook de coproductie Wander to Wonder deel uit van de Internationale Competitie van Clermont-Ferrand. Deze korte stop-motion/live action-animatiefilm van Nina Gantz ging in september in wereldpremière in de Orizzonti Short Film Competition van het Filmfestival van Venetië. De Vlaamse coproducent is Beast Animation.

Opvallend: van alle drie de Vlaamse titels in de Internationale Competitie worden de rechten internationaal vertegenwoordigd door het Franse salesagentschap Miyu Distribution.

Jeugdprogramma

In de Jeune public-sectie van het Internationaal Kortfilmfestival van Clermont-Ferrand vinden we, een korte animatiefilm van Bram Algoed met als doelgroep 3-6 jaar oud.

Wat zit er in die kist? is een adaptatie van het gelijknamige boek van Pieter Gaudesaboos en vertelt een verhaal over een piloot, een kapitein, een machinist, een chauffeur, een postbode, een meisje en een reuzegrote kist.

De productie is van Brecht Van Elslande voor Animal Tank.

Clermont-Ferrand

De 46ste editie van het Festival du Court Métrage de Clermont-Ferrand loopt van 2 tot 10 februari 2024. Met een jaarlijkse opkomst van meer dan 100.000 bezoekers is het een belangrijk publieksfestival. Parallel met het festival vindt in Clermont-Ferrand de Marché du Film Court plaats, een van de belangrijkste afspraken voor de internationale kortfilmindustrie waar meer dan 3000 filmprofessionals van over de hele wereld voor afzakken.

Check Also

Ontdek ‘Voices of Liberation’ van Koen Mortier!

Al sinds maart 13 maart 2024 loopt ‘Skunk’ van Koen Mortier bij ons in de …