Christophe Dirickx over 2013

Wie de scenario’s van ‘Manneke Pis’, ‘Alles Moet Weg’, ‘Alias, ‘Villa Des Roses’, ‘Linkeroever’ en ‘De Helaasheid der Dingen’ op zijn naam heeft staan, is iemand die u en ik dienen aan te spreken met ‘mijnheer’.  Maar Christophe Dirickx blijft een heel gewone man en spendeerde gratis en voor niets een deel van zijn tijd aan het beantwoorden van onze nieuwjaarsvraagjes.  Een heer dus. Of een gentleman liever.  Want hij doet het allemaal van over het Kanaal.  Sir Dirickx, as they say over there.

1. Waar hoopt u in 2013 op filmvlak mee bezig te kunnen zijn?

Wat ik al jaren met zoveel plezier doe het schrijven van films. Concreet zijn er een paar Nederlandse en Belgische projecten die zich mooi ontwikkelen. Hopelijk halen ze de eindstreep van een verfilming. Ook hoop ik in het geluksjaar 13 eindelijk mijn droom waar te maken om een eigen TV serie te schrijven. O en een een misdaadroman en een Kerstsingle.

2. Welke zijn de films waar u naar uitkijkt?

Ik hoop dat Mike Leigh in het komende jaar een film maakt. Het is al een tijdje stil rond hem dus verwacht ik iets heel moois als het er komt. Ik zie hem soms rondwandelen in Soho of een gebakje eten in Maison Bertaux, al ken ik hem helemaal niet. Ik hoop dat het succes van de Belgische film – Vlaams en Waals, eigenlijk is het toch 1 cinema – blijft voortduren. In Wallonië kijk ik vooral uit naar nieuw werk van Frederic Fonteyne en Bouli Lanners. En dat er weer straffe debutanten opduiken. Eva Cools lijkt me een talent om te ‘watchen’ en ik hoop dat Tim Mielants een langspeelfilm maakt. Verder kijk ik uit naar nieuw werk van vakbroeders zoals Pierre de Clercq, Marc Didden, Carl Joos en Paul Pourveur.

3. Is er een Vlaamse filmmaker, acteur, actrice, D.O.P., setdesigner, of iemand anders uit de branche, die we speciaal in de gaten moeten houden?

Het lijkt me dat scenario-schrijven langzaam maar zeker begint door te breken als een cool beroep – and quite rightly so – en dat er heel wat nieuwe talenten goed bezig zijn zoals Malin-Sarah Gozin, Nele Meirhaeghe, Bert van Dael en Sanne Nuyens.

4. Wie breekt er nationaal en internationaal door?

Iedereen!

 

Lees ook :

Het interview met Dirickx over ‘Hazes’

 

Terug naar de lijst

 

Check Also

Debuutfilm ‘Julie Zwijgt’ van Leonardo van Dijl valt in de prijzen in Cannes!

‘Julie zwijgt’, het speelfilmdebuut van Leonardo van Dijl, heeft zonet twee prijzen gewonnen in Cannes. …