Chris Lomme en de gebroeders Dardenne vieren feest in Gent

Tot enkele jaren geleden werden tijdens het Filmfestival van Gent jaarlijks de Joseph Plateau Prijzen uitgereikt.  Een goeie gewoonte, maar ze werd stopgezet omdat de formule enigszins was doodgebloed.  Doodzonde, want kort nadien kwam de Belgische film helemaal tot leven en was er meer behoefte dan ooit aan een soort van bekroning voor mensen uit de filmsector.  Aan de twee kanten van de taalgrens werd die leemte snel gevuld : Wallonië kwam met de uitreiking van de Magritte’s, in Vlaanderen kregen we de Vlaamse Filmprijzen.  Maar ziedaar, de Plateauprijzen zijn niet dood.

Blijkbaar wil het Filmfestival van Gent toch duidelijk maken dat het zijn band met de Belgische cinema niet wil verliezen.  Een statement dat ook al werd gemaakt door de selectie van drie Belgische films in de competitie. En nu kondigde het festival aan dat er jaarlijks enkele Joseph Plateau Belgian Talent Awards zullen uitgereikt worden.

Om de rijkdom en verscheidenheid van de Belgische cinema extra in de verf te zetten, wordt het zelfs een dubbele prijs : een voor een Franstalig talent en een voor een Vlaams talent. Waarmee het Filmfestival van Gent in deze tijden ook een krachtig signaal wil uitsturen: dat cinema, en kunst in het algemeen, grenst-taal- en cultuur-overschrijdend is. En dat beide taalgemeenschappen alleen van elkaar kunnen leren als ze elkaar beter leren kennen en appreciëren.

Die eerste awards werden gisteren, bij de start van het 38ste Filmfestival van Gent, uitgereikt aan Chris Lomme, die bestempeld werd als ‘een levend en nog altijd bruisend icoon in acterend Vlaanderen’ en aan Luc en Jean-Pierre Dardenne ‘die met hun aangrijpende sociale drama’s de Belgische cinema op de wereldkaart hebben gezet.

(foto’s Filmfestival van Gent)

Check Also

Belgische première van ‘Human Forever’

Gisteren ging de documentairefilm ‘Human Forever’ in Belgische première in een tot de nok gevulde …