Cathalina Geeraerts wint prijs voor Beste Acteerprestatie in Venetië!

Cathalina Geeraerts, de 17-jarige actrice die in ‘Holly’ van Fien Troch de hoofdrol speelt, heeft de Bisato d’Oro Award gewonnen voor beste acteerprestatie op de 80e editie van het filmfestival in Venetië. De prijs werd uitgereikt door een jury van onafhankelijke filmjournalisten. Op 10 oktober 2023 zal Holly zijn Belgische première beleven op Film Fest Gent en komt daarna uit in de Belgische zalen op 22 november 2023.

De prijsuitreiking vond vandaag plaats op het Lido in Venetië in aanwezigheid van de jury, bestaande uit Paolo De Cesare (voorzitter), Violeta Bava, Rüdiger Suchsland, Maria Giovanna Vagena en Erfan Rashid. De jury verkondigde dat “Cathalina debuteert in een geweldige langspeelfilm, waarin ze  haar personage ingetogen vertolkt en ons aanspoort om haar niet langer als kind te zien, maar als een grote actrice.”

Trochs vijfde langspeelfilm werd gisterenavond op het prestigieuze festival bovendien erg goed ontvangen met lovende reviews in de internationale pers. Variety-criticus had het over “de uitstekende vertolking van Geeraerts” en Wendy Ide van Screen International prees dan weer de “het mysterieuze verhaal en breekbare weergeving van de jonge actrice”. Fien Troch zelf krijgt uit diverse hoek lof voor “de spannende en indrukwekkende Belgische parel in de hoofdcompetitie.”

© ANGELA OTTEN

In de vijfde langspeelfilm van Fien Troch volgen we Holly, een 15 jarig meisje. Nadat ze een dodelijke schoolbrand lijkt voorspeld te hebben zijn alle ogen op haar gericht. Lerares Anna is geïntrigeerd door het vreemde voorgevoel van Holly en nodigt haar uit om aan vrijwilligerswerk te doen in de rouwende gemeenschap. Overal waar ze komt geeft Holly rust, warmte en hoop aan wie ze ontmoet. Maar al snel beginnen mensen haar speciale gave op te zoeken en wordt er steeds meer van Holly geëist.

De cast van de film bestaat uit nieuwkomers Cathalina Geeraerts en Felix Heremans alsook Greet Verstraete (‘Beau Séjour’), Els Deceukelier (‘Home’, ‘Filles de Joie’), Serdi Faki Alici (‘Zonder Afspraak’, ’13 geboden’), Robbie Cleiren (‘Blackout’)spelen ook een rol in de film. Frank van den Eeden (‘Close’ en ‘Home’) is de Director of Photography, Nico Leunen (‘De Acht Bergen’ en ‘Home’) stond in voor de montage en Johnny Jewel (‘Drive’ en ‘Home’) componeerde de muziek.

‘Holly’ is een productie van Antonio Lombardo voor Prime Time en Elisa Heene voor Mirage in coproductie met Les Films Du Fleuve, Tarantula, Topkapi, Tabiki en Agat Films. De film kon reken op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon, Centre du cinéma et de l’audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, het Nederlands Filmfonds en Netherlands Production Incentive, Luxemburg Film Fund, Streamz, VOO Be TV en werd mede mogelijk gemaakt door Casa Kafka dat instond voor de financiering via de Belgische Tax Shelter maatregel. Gevestigde sales agent mk2 films vertegenwoordigt de internationale rechten en Cinéart zal de film in de Benelux uitbrengen.

De Belgische release van de ‘Holly’ is 22 november 2023

 

Check Also

Mee op zee met ZODIAC!

Afgelopen week werd de kortfilm ZODIAC gedraaid op zee, voor de kust in Nieuwpoort. Fotograaf …