Cartoon’s viert 45ste verjaardag!

De Antwerpse Cinema Cartoon’s blaast 45 kaarsjes uit!

Om haar 45-jarig bestaan te vieren, organiseert de stadsbioscoop een feestweek met een variatie van evenementen en films. De aftrap wordt op vrijdag 22 september gegeven met de avant-première van de langverwachte Vlaamse film WIL, in aanwezigheid van hoofdrolspeler Stef Aerts. In de daaropvolgende week kan de filmliefhebber onder meer aanschuiven bij een feestelijk filmontbijt, een gratis filmposter scoren op de posterbeurs, een drag show bijwonen en iconische films (her)bekijken. Dj Robin Broos sluit de feestweek af met een dansfeest in Bar Kino.

Een gevestigde waarde 

Al 45 jaar lang is Cartoon’s een vertrouwd gezicht in het Antwerpse stadsleven. In 1978 opende de bioscoop met twee filmzalen in de voormalige chocoladefabriek in de Kaasstraat. Vier jaar later kreeg Cartoon’s een derde zaal, wat ruimte gaf voor een bredere programmatie.

Toen in september 2013 het lot van Cartoon’s onzeker leek, reageerden de Antwerpse filmfanaten krachtig tegen de sluiting van de cinema. De Lumière Groep, die toen ook al de stadsbiocoop Lumière Brugge uitbaatte, besloot de bioscoop over te nemen. Cinema Cartoon’s was gered en de filmliefhebbers kregen hun instituut terug. Door de jaren heen hebben duizenden filmfans er genoten van een fijne selectie van films, van verdiepende documentaires, bekroonde speelfilms, moderne klassiekers en kleine publieksfilms tot onconventionele genrefilms. Een mix die Lumière ook de komende jaren zal blijven aanbieden.

Meer dan genoeg redenen om te vieren

“Na 45 jaar is Cartoon’s nog springlevend! Corona bleek slechts een midlifecrisis te zijn, afgelopen zomer kregen we een recordaantal bezoekers over de vloer. Niet slecht voor één van de oudste stadsbioscopen van België. Hoewel de Kaasstraat soms het best bewaarde geheim van Antwerpen lijkt te zijn, weten filmliefhebbers, jong en oud, hun weg te vinden naar onze cinema. 45 jaar kunnen we niet geruisloos laten passeren, dus zetten we een week lang onze cinema in de bloemetjes om dit najaar weer reikhalzend uit te kijken naar fantastische films van eigen bodem, zoals ‘Wil’ van Tim Mielants, ‘Het Smelt’ van Veerle Baetens en ‘Holly’ van Fien Troch, naast filmmakers als Martin Scorsese, Wim Wenders en Hayao Miyazaki“, aldus programmator en theater manager Jan-Willem Van Eemeren.

Cinema Cartoon’s blijft verdergaan op hetzelfde elan. Op naar het gouden jubileum!

Het programma is volledig. Meer info over de aangekondigde evenementen kan je hier terugvinden.

Theater Managers Hans Dyck (l) en Jan-Willem Van Eemeren (r) vieren feest

Programma

Vrijdag 22 september
20u15 – Avant-première ‘Wil’, de nieuwste film van Tim Mielants met Stef Aerts, Matteo Simoni, Kevin Janssens en Koen De Bouw.
In aanwezigheid van Stef Aerts.
Meer info hier

Zondag 24 september
vanaf 9u30 – Feestelijk filmontbijt in Bar Kino gevolgd door een filmvoorstelling om 11u. Ter gelegenheid van de verjaardag trakteert Cinema Cartoon’s op een glaasje cava of fruitsap. Er kan gekozen worden uit drie films:  ‘Le syndrome des amours passées’,‘Anatomie d’une chute’ (winnaar Gouden Palm 2023) of ‘Il Colibrì’.
Meer info hier

13u -17u – Gratis posterbeurs. De uitgelezen kans om een filmaffiche van een favoriete film te bemachtigen. Vrij toegankelijk, er moet niet gereserveerd worden.

Dinsdag 26 september
20u – Student Tuesday: ‘Call Me by Your Name’ 
De jobstudenten van Cinema Cartoon’s stemden hun all time favorite film. De keuze viel op ‘Call Me by Your Name’, de film die voor Timothée Chalamet zijn doorbraak betekende. Theater Manager Hans Dyck en de jobstudenten leiden de film in.
Meer info hier

Woensdag 27 september
20u – Pedro kijkt Pedro: Double Bill ‘Strange Way of Life’ + ‘La Piel que Habito’ 
Pedro Elias stelt zijn lievelingsfilm van Pedro Almodóvar voor: ‘La Piel que Habito’. De film wordt voorafgegaan door Almodóvars meest recente kortfilm ‘Strange Way of Life.’
Meer info hier

Donderdag 28 september
20u – ‘The Rocky Horror Picture Show‘, voorafgegaan door een drag show van Send In the Clowns.

De vier performers van Send In The Clowns bereiden zich voor om het publiek omver te blazen met op maat gemaakte couture en schitterende lip sync performances. Daarna is het aan het publiek! In tegenstelling tot een typisch cinemabezoek, wil Cartoon’s iedereen horen! Roepen, dansen, meezingen … alles mag.

Meer info hier

Zaterdag 30 september 

21u – ‘Any Way the Wind Blows’
De film ligt ons nauw aan het hart. Regisseur Tom Barman werkte zelf nog in Cartoon’s, verschillende scènes werden opgenomen in onze projectiecabine en natuurlijk is er Eric Kloeck – de bezieler en mede-oprichter van Cartoon’s – in de rol van Paul Garcin. Twintig jaar na de release tonen we de film opnieuw in gerestaureerde versie, daarna trekken we onze dansschoenen aan voor de slotparty met dj Robin Broos (‘The Original Soundtrack’, Klara) in Bar Kino.

Meer info hier


Tickets nu te koop. Verkrijgbaar via cinemacartoons.be of aan de kassa.

Check Also

Belgische première van ‘Human Forever’

Gisteren ging de documentairefilm ‘Human Forever’ in Belgische première in een tot de nok gevulde …