Cargo’ opent het Filmfestival van Oostende

Het was te hopen en te verwachten : ‘Cargo’ van Gilles Coulier opent het Filmfestival van Oostende.  Dat is geweldig nieuws.  Een filmfestival dat al jaren alles in het werk stelt om de Vlaamse film te promoten, moet kunnen openen met sterke Vlaamse films.  En ook al zaten er de voorbije jaren best wat mooie films tussen de openers, de kleppers, de films die het verschil maakten hadden ze in Oostende al te vaak niet.  Doorgaans waren de films die ze aan zee in hun selectie gewild hadden, een maand later in Gent te zien en kwamen ze pas terug naar de kust om er maanden later de Ensors op te rapen. Film Fest Gent is een festival met een veel langere geschiedenis, een veel ruimere programmatie, een grotere reputatie en ook en vooral met veel meer steun van overheidswege. De subsidies voor Gent bedragen het tienvoudige van wat Oostende aan overheidssteun krijgt.  In Oostende zullen ze dan ook heel blij zijn met een opener als ‘Cargo’, de film waar het hele Vlaamse filmland naar uit zit te kijken.  En dat heeft niet alleen te maken met het feit dat de film van de maker van ‘Bevergem’ zich in Oostende afspeelt. De stad heeft de productie van de film financieel gesteund.  Een slimme investering in talent uit eigen streek.

Al hoopten we dat we Gilles dit jaar met zijn ‘Cargo’ in Cannes zouden zien — en hij is er dicht bij geweest, zo vernamen we uit goeie bron — het mag verwacht worden dat zijn film andere belangrijke festivals zal aandoen.  Het zou ons dan ook verwonderen mocht Oostende de wereldpremière hebben. Maar de Belgische première is sowieso mooi.  Gilles staat momenteel zelf op de set van ‘De Dag‘, een nieuwe serie die hij samen met Dries Vos in opdracht van Woestijnvis aan het draaien is. Maar wij blikten even terug in een aantal beeldfragmenten om je een idee te geven van wie Gilles Coulier precies is.

 

Cinevox ging naar de set en liep ook even bij Gilles langs toen hij de film aan het afwerken was. Hieronder kunt u beide journaals nog even herbekijken.

Gilles Coulier is groot geworden in en rond Oostende. Zijn eerste kortfilm ‘Ijsland’ speelde zich daar al af en ook in ‘Paroles’ was Oostende het decor.  Voor ‘Mont Blanc’, de titel zegt het zelf, moest hij natuurlijk naar Frankrijk.  Maar toen de film af was, mocht hij er ook het filmfestival van Oostende mee openen.  Dat was in 2012, vijf jaar geleden. De kortfilm zat toen voor de ‘echte’ opener : ‘Little Black Spiders’ van Patrice Toye.  De regisseuse gaf een paar jaar eerder nog les aan Gilles aan Sint-Lukas.  Hieronder Gilles aan het woord in Oostende, vlak nadat hij het festival had mogen openen.

 

De acteurs met wie hij het in zijn kortfilms deed, bleven met hem meegroeien.  Wim Willaert was de centrale figuur in ‘Ijsland’, terwijil hij in ‘Paroles’ het scherm deelde met Sam Louwyck, die eerder al in zijn studentenfilmpje, ‘De laatste ronde’ te zien was (hieronder te bekijken). Willaert was ook de centrale figuur in de derde kortfilm van Coulier, ‘Mont Blanc’, en mocht dan ook voor een tweede keer mee met Gilles naar Cannes. Want ook ‘Ijsland’ was al geselecteerd voor het festival. En natuurlijk was Willaert ook van de partij in ‘Bevergem’.  Meer zelfs, hij was er verantwoordelijk voor dat Coulier aan boord kwam van het collectief dat aan de basis lag van de serie rond Freddy De Vadder.

Louwyck daagde trouwens ook op in een bijrolletje in die serie.  Het was trouwens tijdens de opnamen van de tv-serie dat de jonge regisseur Sebastien Dewaele beter leerde kennen. Coulier is zelf van Jabbeke, Dewaele is een echte Oostendenaar.  Dat hoor je ook wel.

 

Gilles groeide op in de buurt. In Jabbeke.  Maar als jongeling trok hij vaker richting Brugge dan Oostende.  Hoewel het dan weer de kuststad was die hem filmisch betoverde. Zoals je kan zien in de trailer van ‘Ijsland’.

Director of photography van Gilles is nog altijd, zoals bij al zijn films en series, David Williamson.  Een man die Oostende ook kent. Hij was er eerder al eens ‘Jonge Held’.

‘De laatste ronde’ was het eerste filmpje dat Gilles maakte aan Sint-Lukas onder begeleiding van Patrice Toye.

 

 

 

 

 

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …