Canvas focust op jonge documentairemakers uit de lage landen!

Vanaf zondag 8 mei zendt Canvas een aantal auteursdocumentaires uit, die blijven daarna ook beschikbaar op VRT NU.

Een ijzersterk aanbod van documentaires vormt een van de fundamenten van Canvas. Dat geldt niet alleen voor de eigen reeksen, maar ook voor documentaires waarbij Canvas als coproducent of door vooraankoop de productie mee helpt realiseren. Op die manier ondersteunt Canvas de Vlaamse documentaire sector.

Veel aandacht gaat daarbij naar auteursdocumentaires, een genre dat door zijn specifieke karakter (lengte, perspectief, vormgeving) niet altijd even makkelijk is om te financieren, te produceren en te verdelen. Op zondagavond in mei en juni presenteert Canvas in primeur voor televisie vijf auteursdocumentaires van jonge regisseurs uit Vlaanderen, Wallonië en Nederland:

  • Dark Rider van Eva Küpper vertelt het verhaal van een man die op een Australische zoutvlakte de snelste blinde motorrijder ter wereld wil worden. (zondag 8 mei)
  • Petites van Pauline Beugnies onderzoekt 25 jaar na de feiten hoe kinderen destijds de Dutroux-affaire hebben beleefd en verwerkt. (zondag 15 mei)
  • Ik schilder met schilders van de niet meer zo jonge Jacques Servaes valt wat buiten de reeks, maar is wel een boeiend portret (met de steun van Canvas) van Adriaan Raemdonck, galeriehouder van De Zwarte Panter in Antwerpen (zondag 22 mei)
  • What Makes us Boys van Janet van den Brand en Timothy Wennekes is een poëtische en intieme coming-of-age documentaire over twee broers en hun zoektocht naar hun identiteit. (zondag 29 mei)
  • Victoria van Sofie Benoot, Liesbeth De Ceulaer en Isabelle Tollenaere gaat over een onvoltooide stad in de Amerikaanse Mojavewoestijn en de grootse dromen van haar inwoners (zondag 5 juni)
  • All-In ​ van Volkan Üce volgt twee Turkse jongeren die aan de slag gaan in een luxehotel en er kennismaken met de soms absurde wereld van het westerse toerisme. (zondag 12 juni)

Dark Rider – zondag 8 mei
​Een docufilm van Eva Küpper

Regisseur en motorrijder Eva Küpper (Gardenia) trekt naar de eindeloze zoutvlaktes van Lake Gairdner in Zuid-Australië, waar ze de blinde motorrijder Ben Felten (51) ontmoet. Als tiener kreeg de Australiër te horen dat hij aan een degeneratieve oogziekte leed, waardoor hij rond zijn 35ste volledig blind werd. Toch is Ben altijd vastbesloten gebleven om zijn jeugddroom te realiseren en een professionele motorracer te worden. Samen met voormalig Grand Prix-kampioen Kevin Magee wil hij het wereldsnelheidsrecord breken en met meer dan 270 km per uur de snelste blinde motorrijder ter wereld worden.

Tussen Ben en Kevin ontstaat een intense vriendschap vol zwarte humor. Samen bereiden ze zich voor op de Speed Week, een bloedstollende race op de zoutvlaktes. Het is daar dat Kevin de blinde Ben tegen duizelingwekkende snelheid naar zijn recordprestatie wil leiden. Een overweldigende en levensgevaarlijke verantwoordelijkheid. Tijdens de voorbereidingen komen ze in contact met Jed, een tiener die gek is op motorrijden maar wiens zicht er snel op achteruit gaat. Ben wil Jed bewijzen dat hij alles kan bereiken waar hij van droomt.

Een documentaire van Eva Küpper, geproduceerd door Serendipity Films, in coproductie met Canvas en met de steun van het VAF. Dark Rider werd genomineerd voor een Ensor.

Uitzending op zondag 8 mei om 21.55 u. op Canvas en op VRT NU

Petites – zondag 15 mei
​Een film van Pauline Beugnies

Ruim 25 jaar geleden deed de Dutroux-affaire ons land op zijn grondvesten daveren. De schokkende kindermoorden hadden een een grote impact op het collectieve geheugen van de natie. Maar hoe hebben de leeftijdsgenootjes van de slachtoffers die tijd beleefd? Dat onderzoekt Pauline Beugnies in de documentaire Petites. Ze ontmoette een dertigtal getuigen, Walen en Vlamingen, die destijds tussen 6 en 17 jaar oud waren. Op televisie zagen ze de smerige kerker in de kelder van Dutroux, de graafmachines die de tuin omspitten op zoek naar lijken, de witte doodskisten van Julie, Melissa, Ann en Eefje, en de woedende menigte volwassenen die gerechtigheid eiste voor de politiebarricades.

Voor sommigen betekende de Dutroux-affaire het einde van onbezorgde fietstochten op het platteland. Anderen ontdekten het bestaan van seksueel geweld. Sommigen voelden ook een machteloosheid tegenover het rechtssysteem. De beelden uit de journaals, vaak zonder toelichting van volwassenen, hebben een blijvend effect gehad op hun wereldbeeld. De documentaire toont de getuigenissen van deze ‘Witte Mars-generatie’ tegen een achtergrond van archiefbeelden van onbezorgde kinderjaren in de jaren negentig én verontrustende nieuwsbeelden over de zaak Dutroux.

Een documentaire van Pauline Beugnies, geproduceerd door Rayuela Productions en Diplodokus, ​ met de steun van Canvas en het VAF

Uitzending op zondag 15 mei om 23.00 u. op Canvas en op VRT NU

Ik schilder met schilders – zondag 22 mei
​Een film van Jacques Servaes

Jacques Servaes heeft een lange staat van dienst en valt in die zin wat buiten deze reeks van jonge cineasten. Maar met Ik schilder met schilders maakte hij een bijzonder boeiend portret van Adriaan Raemdonck, de oprichter en bezieler van de bekende Antwerpse galerie De Zwarte Panter. Die bestaat sinds 1968 en is daarmee de oudste actieve galerie in de Belgische kunstwereld, een instituut, een unicum.

Het verhaal van Adriaan Raemdonck en De Zwarte Panter biedt een intieme inkijk in een halve eeuw beeldende kunst en de culturele en maatschappelijke evolutie in Vlaanderen en omstreken. Bekenden van de galerie, onder wie Jan Decleir, Tom Barman, Jeroen Olyslaegers, Anne-Mie Van Kerckhoven, Fred Bervoets, Jan Vanriet en Jan Mulder, confronteren Adriaan met zijn geschiedenis, met het heden en met de toekomst van de galerie, haar impact en haar plaats in de (kunst)wereld.

Een documentaire van Jacques Servaes, geproduceerd door Menuetto Film en Offworld, met de steun van onder meer Canvas en het VAF.

Uitzending op zondag 22 mei omstreeks 22.00 u. op Canvas en op VRT NU

What Makes us Boys – zondag 29 mei
​Een film van Janet van den Brand en Timothy Wennekes

Opgroeien is niet altijd makkelijk. Vraag dat maar aan tiener Daan en zijn jongere broer Sam. De jongens hebben allebei te maken met dingen waar kinderen van hun leeftijd zich geen zorgen over horen te maken. Daan heeft de bindweefselziekte EDS, waardoor hij niet alles kan doen wat andere kinderen wel kunnen, terwijl Sam worstelt met zijn identiteit omdat hij vroeger een meisje was dat Mara heette. De twee broers vinden veel steun bij elkaar maar wanneer Daan naar het middelbaar gaat, wordt zijn wereld groter. Tegelijk botst hij op de beperkingen die zijn ziekte hem opleggen. Hij belandt in een rollercoaster van gevoelens en leert dingen over zichzelf waarvan hij niet wist dat ze bestonden. Op sociale media deelt hij video’s als uitlaatklep voor de eenzaamheid die zijn ziekte met zich meebrengt.

Met What Makes Us Boys maakten Janet van den Brand en Timothy Wennekes een intiem coming-of-age portret over twee broers die opgroeien in de digitale wereld van vandaag.

Een productie van Diplodokus met de steun van Canvas en het VAF

Uitzending op zondag 29 mei omstreeks 22.00 u. op Canvas en op VRT NU.

Victoria – zondag 5 juni
​Een film van Sofie Benoot, Liesbeth De Ceulaer, Isabelle Tollenaere

In de woestijn van Zuid-Californië ligt een stad die nooit is afgeraakt: California City. Eind jaren ’50 en in de jaren ’60 werd de stad tot in de puntjes uitgetekend. Ze moest even groot worden als Los Angeles, maar vandaag ligt de woestijnstad er onafgewerkt en stoffig bij. Het is een plek die past bij grootse dromen, bij mensen die op zoek zijn naar een nieuw en beter leven. Lashay T. Warren is één van hen. Hij ontvluchtte een turbulent verleden in Los Angeles om opnieuw te beginnen in dit patroon van lege straten. Scherp maar ook speels beschrijft hij zijn nieuwe omgeving. Hij blijft proberen aan het verleden te ontsnappen en zichzelf steeds opnieuw uit te vinden, net als de stad die haar dromen nog lang niet heeft waargemaakt, maar ook nog niet heeft opgeborgen.

Victoria is een documentaire van Sofie Benoot (Blue Meridian, Archibelge!), Isabelle Tollenaere (Battles, The Remembered Film) en Liesbeth De Ceulaer (Behind the Redwood Curtain, Er was eens). De film werd geproduceerd door Caviar in coproductie met Canvas en met de steun van het VAF. Victoria won diverse internationale prijzen en werd ook bekroond als beste Belgische documentaire op Docville 2020.

Uitzending op zondag 5 juni omstreeks 22.00 u. op Canvas en op VRT NU.

All-In – zondag 12 juni
​Een film van Volkan Üce

Documentairemaker Volkan Üce volgt in het Ensorgenomineerde All-In twee timide jongens die voor het eerst gaan werken in een all-inclusive hotel aan de Turkse kust.

Ismail is 18 en gestopt met school om geld te verdienen voor zijn familie. Hij droomt van een baan als kapper maar wordt aangenomen als keukenhulp. Hakan is 25 en de jongste van twaalf kinderen. Ook hij is gestopt met zijn studies en hoopt in het hotel zijn sociale angst te overwinnen. Hij wordt aangesteld als badmeester in het aquapark van het hotel. In een wereld van kleurrijke zwemoutfits, overdadige buffetten en verholen machtsrelaties, ontdekken ze geleidelijk aan de mogelijkheden om vooruit te komen in het leven. Maar al snel doet de kennismaking met het westerse toerisme hen de vraag stellen: welke dromen zijn het echt waard om na te jagen?

Een documentaire van Volkan Üce, geproduceerd door Cassette for timescapes in coproductie met Canvas en met de steun van het VAF.

Uitzending op zondag 12 juni omstreeks 22.00 u. op Canvas en op VRT NU.

Check Also

Opnames ‘Patsers’ gaan 22 juli 2024 van start!

De opnames van de film ‘Patsers’ gaan vanaf 22 juli van start in Antwerpen. Ook …