Cannes throwback: Maarten Schmidt!

Naast de winnaars van de talrijke prijzen, waren er ook nog andere Belgen op het festival van Cannes dit jaar. Maarten Schmidt was geselecteerd voor Producers on the Move, een platform voor jonge Europese filmproducenten. 

Elk jaar maakt European Film Promotion een selectie van 20 opkomende, getalenteerde producenten uit heel Europa om deel te nemen aan een programma dat hen in contact brengt met potentiële partners voor financiering en coproductie en waar ze hun internationaal netwerk in de filmindustrie kunnen verstevigen.

Dit jaar was Maarten Schmidt van de Brusselse productiemaatschappij Storyhouse geselecteerd voor Producers on the Move. Schmidt richtte in 2013 zijn productiehuis op dat voornamelijk gericht is op content voor jongeren, gedurfde onderzoeksdocumentaires en waargebeurde fictie.

Storyhouse is het productiehuis achter Daniel Lambo’s documentaire Ademloos die in 2019 bekroond werd met de Ensor voor Beste Documentaire. Meer recent produceerde Maarten Schmidt ook enkele titels uit de Ket & Doc-reeks, een traject voor kinderdocumentaires dat in 2018 gelanceerd werd door het VAF, Ketnet en JEF.

Eén van de titels, Yaren en de zon van Renate Raman en Joren Slaets (2021), werd na selecties voor IDFA en DOK Leipzig aangekocht door Op-Docs, het onafhankelijke streamingplatform voor korte documentaires van The New York Times. Daar staat hij tussen Oscar- en Emmy-winnaars, een eer die nooit eerder te beurt viel aan een Vlaamse kortfilm.

 Op dit moment werkt Maarten Schmidt mee aan een nieuwe jeugdanimatieserie van Mariana Cadenas, twee lange documentaires van Quentin Noirfalisse, Friedrich Moser en Guido Verelst, en een tienerfictiefilm van schrijver Johan Vandevelde in regie van Indra Sierra (Professor T.). Er komt ook een nieuw project aan in samenwerking met Daniel Lambo.

Producers on the Move vond plaats van 19 tot 23 mei. De deelnemers kregen in Cannes een vijfdaags programma voorgeschoteld van onder meer casestudy’s, pitchingsessies, vergaderingen en netwerkevenementen. Ze kregen ook de kans om in contact te komen met potentiële coproductie- en financieringspartners, en vertegenwoordigers van de aanwezige internationale vakpers.

Vorige Vlaamse deelnemers aan Producers on the Move waren Hendrik Verthé (2019), Tomas Leyers (2006), Viviane Vanfleteren (2004), Mariano Vanhoof (2002), Kaat Camerlynck (2001) en Rein Boumans (2000).

Meer info over de projecten, en de contactgegevens van Maarten Schmidt, vind je op de website van Storyhouse.

Check Also

‘Back To Black’ en Hooverphonic in de Roma!

In juli is het exact 13 jaar geleden dat we afscheid namen van één van …