‘The Broken Circle Breakdown’ op kruissnelheid voor de Oscars na winst in Palm Springs

PALM SPRINGS/BRUSSEL, 12 januari 2014. Felix van Groeningens ‘The Broken Circle Breakdown’ heeft vannacht de Fipresci Internationale Persprijs voor Beste Niet-Engelstalige Film gewonnen tijdens de 25e editie van het Palm Springs International Film Festival (3-13 januari). Sinds 21 december staat de Belgische Oscarinzending samen met nog acht andere titels op een shortlist waaruit de vijf genomineerden in de categorie voor Beste Niet Engelstalige Film worden gekozen. Alle negen films worden dit weekend voor een laatste maal getoond aan twee groepen bestaande uit leden van Academy of Motion Picture Sciences (AMPAS) in zowel Los Angeles en New York.

‘The Broken Circle Breakdown’ Beste Niet-Engelstalige film

 

De Fipresci Jury kon kiezen uit alle op het Festival vertoonde inzendingen voor de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige Film. Dat waren ze bijna allemaal, inclusief de negen titels op de shortlist. Het winnen van de Internationale Persprijs voor Beste Niet Engelstalige Film van het Jaar is natuurlijk een opsteker voor Felix van Groeningen en zijn film. Het gebeurt op een strategisch moment, net tijdens het weekend wanneer de negen overgebleven kandidaten voor een allerlaatste maal worden voorgesteld aan twee groepen van stemgerechtigde AMPAS leden in zowel Los Angeles als New York. Of het de film heeft geholpen, weten we donderdagnamiddag wanneer alle Oscarnominaties in Beverly Hills bekend worden gemaakt.

 

Zowel pers als publiek razend enthousiast

 

Naast lof van de internationale pers behoorde ‘The Broken Circle Breakdown’ ook bij de publieksfavorieten in Palm Springs. Omdat de drie voorstellingen volledig uitverkocht waren, zal het Festival op de slotdag nog een extra vertoning van de film inlassen. ‘We zijn absoluut verheugd dat de film zo’n groot succes is in Palm Springs,’ verklaarde Helen Du Toit, de artistieke directeur van het Festival. ‘We kunnen nu alleen maar duimen voor de Oscar.’

 

Nog meer Belgen in Palm Springs

 

Naast ‘The Broken Circle Breakdown’ nodigde Palm Springs ook ‘Marina’ van Stijn Coninx, ‘Het vonnis’ van Jan Verheyen en ‘La tendresse’ van Marion Hänsel uit. Nadat Felix van Groeningen zijn film in de eerste helft van het Festival had voorgesteld, vlogen ook Stijn Coninx, Matteo Simoni, Jan Verheyen en Koen De Bouw donderdag over om hun films aan volle zalen enthousiaste festivalgangers voor te stellen.

 

Het stadje van Sonny en Cher

 

Het Palm Springs International Film Festival (PSIFF) werd 25 jaar geleden opgestart door de ondertussen overleden Sonny Bono (o.a. gekend van het muziekduo Sonny & Cher) die er op dat ogenblik ook burgemeester was. Het woestijnstadje in de buurt van het Joshua Tree National Park is nog steeds een favoriet overwinteringsoord voor rijken en beroemdheden. Naast de Belgische delegatie verwelkomde het Festival dit jaar ook een groot aantal bekende gasten waaronder Meryl Streep, Tom Hanks, Julia Roberts, Sandra Bullock, Matthew McConaughey, Colin Farrell, Thomas Newman, Steve McQueen, Bruce Dern, Bradley Cooper, en de leden van U2.

Met de steun van…

 

‘The Broken Circle Breakdown’ (productie: Menuet), ‘Marina’ (prod: Eyeworks), ‘Het vonnis’ (prod: Eyeworks) en ‘La tendresse’ (prod: Man’s Film) konden rekenen op steun van het VAF/Filmfonds.

Zie ook :

Alles over ’The Broken Circle Breakdown’

Johan Heldenbergh over 2014

Check Also

Inhuldiging muurschildering en nieuwe Chantal Akermandreef!

Chantal Akerman in de kijker: De Stad Brussel wijdt een fresco en een steegje in …