‘The Broken Circle Breakdown’ is ook favoriete film van de Europarlementariërs

STRAATSBURG/BRUSSEL, 11 december 2013. Meer films dan de openingen van festivals en wat premières waar ze met een acteur of nog wat andere bekende gezichten op de foto kunnen staan, zien de meeste politici niet, maar er zullen natuurlijk uitzonderingen zijn die wel nog de tijd vinden om zoals gewone mensen af en toe eens een filmpje mee te pikken.  Dit gezegd zijnde is de mededeling dat ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix van Groeningen nu ook de LUX Prijs van het Europees Parlement gewonnen niet onbelangrijk.  Want met het winnen van die prijs krijgt de film extra promotionele ondersteuning.  En elke steun is natuurlijk welkom in de opmars naar de Oscars.

Jawel, ‘The Broken Circle Breakdown’ heeft de LUX Prijs gewonnen. Dat werd zojuist bekendgemaakt tijdens de plenaire zitting in Straatsburg. Het zijn de leden van het Europees Parlement die tot gisterennacht hun stem konden uitbrengen voor één van de drie finalisten. Dankzij de LUX Prijs kan ‘The Broken Circle Breakdown’ rekenen op extra promotionele ondersteuning. En vooral dat nieuws is belangrijk.

 

Tijdens de Venice Days afgelopen zomer werd ‘The Broken Circle Breakdown’ van Felix van Groeningen uitgeroepen tot één van de drie finalisten voor de LUX Prijs, samen met het Frans-Italiaanse ‘Miele’ (Valeria Golino) en de Britse film ‘The Selfish Giant’ (Clio Barnard).

 

EUROPARLEMENTARIËRS KIEZEN DE BESTE FILMS

 

De drie films werden vertaald in de 24 Europese talen en binnen het kader van de LUX Film Days van midden oktober tot december vertoond in meer dan 40 steden verspreid over de 28 lidstaten van de Europese Unie. Europese filmliefhebbers kunnen daarbij ook nog steeds stemmen voor de Public Mention, de publieksprijs die aan één van de LUX-finalisten zal worden uitgereikt tijdens het Filmfestival van Karlovy Vary in 2014.  Dat lijkt ons al een leukere prijs om te winnen dan die van de parlementsleden zelf.

De winnaar van de LUX Prijs zelf werd echter gekozen door de 766 leden van het Europees Parlement. Naast de LUX Film Days kregen zij van 25 november tot 6 december ook de kans de drie finalisten te visioneren tijdens dagelijkse vertoningen in het Europees Parlement in Brussel of via het VOD-platform dat hen ter beschikking werd gesteld. Tot gisterennacht konden zij hun stem uitbrengen.

 

GAAN DE SLAGERS EN DE LOODGIETERS OOK NOG EEN PRIJS UITREIKEN?

 

Of de brandweermannen, de loodgieters en de slagers ook nog hun favoriete Europese verkiezen en of er dan iets anders te winnen is dan een gratis blusbeurt, een verse spoelbak of enkele kilo’s braadworst, we zouden het niet kunnen zeggen, maar de LUX prijs is er in ieder geval weer eentje om aan het lijstje toe te voegen.  Al vragen we ons tegelijkertijd af of ze ook een speciale premie ontvangen hebben voor het bekijken van de films.  Je weet dat al hun arbeid nu eenmaal vergoed dient te worden.

 

Met de LUX Prijs op zak kan ‘The Broken Circle Breakdown’ rekenen op extra promotionele ondersteuning op maat. Daarnaast wordt van de film ook een speciale versie gemaakt voor kijkers met een auditieve en/of visuele beperking.

 

HET EUROPESE MAATSCHAPPELIJKE DEBAT AANZWENGELEN

 

En we kunnen eens lachen, maar er zitten wel degelijk nobele intenties achter de inspanningen van de verwende Europarlementariërs. Het Europees Parlement startte in 2007 met de jaarlijkse uitreiking van de LUX Prijs, waarvoor een team van filmexperts telkens 10 Europese films selecteert. Met de prijs wil het Parlement films in de schijnwerper plaatsen die tot de kern van het Europese maatschappelijke debat doordringen. De geselecteerde films tonen de diversiteit en verschillende opinies over actuele sociale en politieke vraagstukken. Eerdere laureaten van de LUX Prijs zijn onder meer ‘Les neiges du Kilimandjaro’, ‘Die Fremde’, ‘Le silence de Lorna’ en ‘Auf der anderen Seite’.

Felix van Groeningen en Carl Joos schreven het scenario van ‘The Broken Circle Breakdown’, gebaseerd op het theaterstuk van Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels. Dirk Impens van het Gentse productiehuis Menuet (In Vlaamse Velden, Zuidflank) produceerde de film en kon daarbij rekenen op steun van het VAF.

 

Zie ook :

 

Alles over ‘The Broken Circle Breakdown’

Check Also

Inhuldiging muurschildering en nieuwe Chantal Akermandreef!

Chantal Akerman in de kijker: De Stad Brussel wijdt een fresco en een steegje in …