’De Brand van Leuven’ op Docville

100 jaar geleden begon Wereldoorlog I en daar staat ook Docville, het Internationaal Documentaire Festival van Leuven, bij stil. Want Leuven bewaart speciale en heel pijnlijke herinneringen aan dat eerste oorlogsjaar. Eind augustus 1914 werd Leuven het slachtoffer van blinde oorlogsrazernij. Zowat het hele centrum van de stad werd systematisch vernield door de Duitse bezetter. In ‘De Brand van Leuven’ vertelt oorlogsjournalist en Leuvenaar Rudi Vranckx hoe het zover is kunnen komen en wat de motieven waren voor deze vreselijke misdaad, die niet alleen in eigen land, maar ook internationaal voor grote verontwaardiging zorgde. Cecilia Verheyden zorgde voor de regie.

‘De Brand van Leuven’ is een korte documentaire film van 35 minuten, geproduceerd in het kader van de herdenkingsactiviteiten rond 100 jaar WO I. De film werd mede mogelijk gemaakt door de Stad Leuven en de Vlaamse Gemeenschap (Dep. Internationaal Vlaanderen).

De film werd geproduceerd door Fonk vzw, de Leuvense vereniging die al sinds 1995 actief is. De organisatie is bekend van onder meer de projecten Cinema ZED, Kortfilmfestival Leuven, Documentaire Filmfestival DOCVILLE en Dalton Distribution. Fonk Vzw, inmiddels uitgegroeid tot één van grootste filmverenigingen van het land, is actief als festivalorganisator, bioscoopuitbater, filmdistributeur, DVD-producent, -verdeler en -promotor, filmproductie is echter een relatief nieuw luik in de werking. De Brand van Leuven is de eerste historische documentaire die de organisatie realiseerde. Fonk Vzw stelde een team samen van medewerkers uit eigen rangen en externen. De organisatie had het voorrecht te mogen werken met oorlogsjournalist (en Leuvenaar) Rudi Vranckx, die zowel de presentaties als de voice-over voor zijn rekening nam. Cecilia Verheyden, ook een Leuvense en bekend van onder meer ’Vermist’, ‘Wat Als?’ en ’Vriendinnen’ tekende voor de regie van de locatieopnames.

“De Brand van Leuven” gaat in première op het documentaire filmfestival DOCVILLE. Nadien zal de film een aantal maal te zien zijn in Cinema ZED. Eventuele extra vertoningen zullen op deze site bekend gemaakt worden.

Vertoningen op DOCVILLE:

-7 mei, 20u, Kinepolis Leuven.

-10 mei, 19u, Kinepolis Leuven

Tickets: 4 euro

 

Vertoningen in Cinema ZED:

-18 mei, 20

-21 mei, 16u30

-22 mei, 19u

-23 mei, 21u45

-25 mei, 20u

-26 mei, 16u

-30 mei, 16u

Tickets: 4 euro

Zie ook :

de site van ’De Brand van Leuven’

Cecilia Verheyden over 2014

Check Also

Casting call: jong talent voor langspeelfilm!

Voor een nieuwe langspeelfilm van Bavo Defurne, zoekt casting Le Quartier jong talent om de …