‘Blue Silence’ in East of the West competitie in Karlovy Vary

 

Bülent-Özturk

KARLOVY VARY/BRUSSEL, 30 mei 2017. ‘Blue Silence’, het speelfilmdebuut van de Belgisch-Koerdische regisseur Bülent Öztürk, is uitgenodigd voor het Internationaal Filmfestival van Karlovy Vary (30 juni-8 juli). De film krijgt er zijn internationale première binnen de East of the West Competitie.

Öztürks debuutfilm schetst het verhaal van de 42-jarige Hakan die de afgelopen jaren doorbracht in een psychiatrisch ziekenhuis. Met de hulp van verpleegster Ayla probeerde de ex-militair er te genezen van zijn posttraumatische stress-stoornis. Wanneer Hakan wordt ontslagen uit het ziekenhuis en opnieuw intrekt in zijn eenzame appartement in Istanbul, probeert hij het contact met zijn ex-vrouw en dochter te herstellen. Maar ook zij dragen de sporen van zijn gewelddadige verleden. Uiteindelijk beslist Hakan zijn oude leger-kameraad Sinan op te zoeken in de hoop zo grip te krijgen op het donkere verleden dat ze samen delen.

Blue Silence

We have a winner

De Belgisch-Turkse film kreeg in april zijn wereldpremière op het Istanbul Film Festival waar hij meteen bekroond werd met drie prijzen – de Speciale Prijs van de Jury, de Prijs voor Beste Debuut en de Prijs voor Beste Scenario – en een speciale vermelding. De Belgische première is weggelegd voor het Film Fest Gent in oktober.

Ten oosten van het westen

‘Blue Silence’ maakt in Karlovy Vary deel uit van de East of the West sectie, een internationale competitie van eerste en tweede speelfilms van regisseurs uit Centraal- en Oost-Europa, de Balkan, Turkije en de voormalige Sovjet-landen. Öztürk, die in het verleden al zijn visitekaartje afleverde met de documentaire ‘Waiting’ en de korte films ‘Houses with Small Windows’ en ‘Shadow’, maakt daarbij kans op de Grote Prijs en/of Speciale Prijs van de Jury van de East of the West Competitie.

De hoofdrollen in ‘Blue Silence’ worden vertolkt door Teoman Kumbaracıbaşı, Roda Canioglu en Korkmaz Arslan. De DOP is Emre Tanyildiz, David Verdurme stond in voor de montage, terwijl de muziek van de hand is van Michel Bisceglia.

‘Blue Silence’ is een productie van Tomas Leyers voor Minds Meet (‘Lucifer’, ‘Violet’, ‘I’m the same I’m an other’), in coproductie met Daylight Films (‘Noces’) in België en het Turkse Bantof Film. De film kon rekenen op steun van het VAF. De Belgische première van de film vindt plaats tijdens het Film Fest Gent.

Check Also

Eerste editie van KINOLATINO gaat van start!

Van 23 tot en met 31 mei 2023 vindt de eerste editie plaats van KINOLATINO, …