Blue Silence’ van Bülent Öztürk beleeft Belgische première op Film Fest Gent

Onlangs nog ging ‘Blue Silence’, de eerste langspeler van Bülent Öztürk, in wereldpremière op het Filmfestival van Istanboel waar de film prompt verschillende prijzen in de wacht sleepte (speciale prijs van de jury, beste debuut en beste scenario), wij in België moeten er nog even op wachten. Maar Bülent en de componist van zijn film, Michel Bisceglia, konden hun euforie niet meer temperen en schreeuwden het uit via de sociale media : ‘Blue Silence’ is geselecteerd voor Film Fest Gent. En ja hoor, het Gentse Film Fest had net 9 nieuwe titels bekendgemaakt die in oktober op het festival te zien zullen zijn.

En prompt kregen we er de nieuwe trailer bovenop. Zij het voorlopig alleen met Engelse ondertitels.

 

 

In zijn debuutfilm brengt Öztürk het verhaal van Hakan die dankzij de hulp van Ayla, een verpleegster in het militair ziekenhuis waar hij verblijft, herstelt van een posttraumatische stressstoornis. Met een eremedaille op zak wordt hij er ontslagen, maar eenmaal terug in zijn oude flat dreigt de ex-militair te verzwelgen in zijn herinneringen. Na een ontmoeting met zijn dochter en een onverwacht bezoek van Ayla, zoekt Hakan zijn vroegere dienstmakker op. Kan de confrontatie Hakan helpen om vat te krijgen op de gebeurtenissen van die dramatische winternacht?

In de hoofdrollen zien we Teoman Kumbaracıbaşı, Roda Canioglu en Korkmaz Arslan. De DOP is Emre Tanyildiz, David Verdurme stond in voor de montage, terwijl de muziek van de hand is van Michel Bisceglia.

‘Blue Silence’ is een productie van Tomas Leyers voor Minds Meet (‘Lucifer’, ‘Violet’, ‘Lost Persons Area’), in coproductie met Daylight Films en Bantof Film. De film kon rekenen op steun van het VAF.

Bij de 9 nieuwe titels nog een Belgische film. ‘Le Marquis de Wavrin’ van Grace Winter & Luc Plantier (België) wordt bestempeld als een documentair onderzoeks-essay naar de vergeten figuur van een Belgische markies de Wavrin die in de jaren 1920-1930 expedities maakte naar de Amazone, daar het leven van de Indianen filmde en een etnografisch cineast avant la lettre was.

 

 

 

Check Also

‘Small Things Like These’ van Tim Mielants valt in de prijzen op Berlinale!

De Britse actrice Emily Watson wint voor haar acteerprestatie in Tim Mielants’ film Small ‘Things …