‘Binti’ en ‘Vechtmeisje’ grote winnaars van het JEF festival

Ineke Kanters en Dries Phlypo ontvangen de publieksprijs en van de kinderjury voor ‘Vechtmeisje’

Zondag 10 maart werden de prijzen voor de beste jeugdfilms uitgedeeld op het JEF festival in Antwerpen. De grote winnaars waren de Belgisch-Nederlandse film ‘Vechtmeisje’ van Johan Timmers en de Belgische film ‘Binti’ van regisseur Frederike Migom. De prijsuitreiking werd feestelijk op gang getrapt door acteur en Ketnet-Held Dempsey Hendrickx.

‘Vechtmeisje’ werd niet alleen door de kinderjury bekroond met de prijs voor Beste Langspeelfilm, maar ook door het publiek. Festivalbezoekers brachten de hele krokusvakantie lang hun stem uit op hun favoriete jeugdfilm.

De professionele jury koos de Vlaamse jeugdfilm ‘Binti’ als Beste Langspeelfilm. De prijs werd in ontvangst genomen door de jonge hoofdacteurs Bebel Tshiani Baloji en Mo Bakker. Frederike Migom, de regisseuse van de film, kon er helaas niet bij zijn omdat ze de dag daarvoor op het Internationaal Kinderfilmfestival van Montreal de Grand Prix voor Beste Film kreeg en een speciale vermelding van de kinderjury.

“De film is bijzonder actueel, niet enkel vanwege het element ‘vloggen’ maar ook vanwege de problematiek van de sans papiers. Met energie en inzet kan je als kind de wereld wel degelijk beïnvloeden. Dit dramatische element wordt gekoppeld aan een positieve boodschap. Een verdiende winnaar waarin goed wordt geacteerd – het spelplezier spat ervan af,” aldus de professionele juryleden Dorothée van den Berghe (regisseur Rosie & Moussa), Cinekid directrice Floor Van Spaendonck, Aneta Ozorek van het KLIK Amsterdam Animation Festival en onderzoekster Lisa Colpaert over ‘Binti’.

Het JEF festival reikt ook prijzen uit aan kortfilms en korte documentaires voor kinderen en jongeren. De prijs van de professionele jury voor Beste Kortfilm ging naar ‘Link’ van Robert Löbel en de Beste Documentaire was ‘Luister’ van Astrid Bussink. De kinderjury verkoos de kortfilm ‘Catastrophe’ van Jamilla Van Wijngaarden en ‘De man die achter de horizon keek’ werd Beste Documentaire. In de studentencompetitie won de kortfilm ‘Kattekwaad’ van Jeff Thijs en kreeg ‘Cheers!’ van Angela Alsouliman een eervolle vermelding.

De JEF in het ziekenhuisjury, een uniek project gericht naar zieke kinderen met een beperkte mobiliteit, reikt de award voor Beste Kortfilm uit aan ‘Bei mir bist du schön’.

De volgende editie van het JEF festival zal plaatsvinden van 15 februari tot 1 maart 2020.

Acteur en ketnetheld Dempsey Hendrickx
Felix Vanginderhuysen
Ineke Kanters met twee prijzen
Dries Phlypo
Bebel Tshiani Baloji
Bebel Tshiani Baloji
Bebel Tshiani Baloji & Mo Bakker
Ineke Kanters en Dries Phlypo ontvangen de publieksprijs en van de kinderjury voor ‘Vechtmeisje’
Foto: Bart Baevegems
De trofees van het JEF festival

 

Check Also

Film Fest Gent brengt muzikaal eerbetoon aan componist James Horner!

Op 17 oktober 2024 brengt Film Fest Gent een eerbetoon aan de legendarische Amerikaanse componist …