Bert Van Dael en zijn overpeinzingen bij de overgang (2016 – 2017)

Bert Van Dael vormt samen met Sanne Nuyens al jaren een scenaristenduo dat aan de lopende band prijswinnende kortfilms van scripts voorziet. Films als  ‘Dura Lex’ van Anke Blondé, ‘Rotkop’ van Raf en Jan Roosens, ‘Robyn O.’ van Cecilia Verheyden, en ‘Copain’ van Raf en Jan Roosens. Ze bedachten en schreven samen ook de nieuwe tv-reeks ‘Beau Séjour’. En ook al spitsen ze zich nu even wat meer op tv toe, je voelt dat film hun bestemming is. Vandaar ook dat we hier graag wat ruimte uittrekken om Bert aan het woord te laten.  (En hopelijk horen we Sanne ook nog).

1) Was 2016 een goed filmjaar voor u en voor de Belgische film en waarom of waarom niet? (hoogtepunten, laagtepunten…)

2016 voelde een beetje als het jaar van het wachten. We werkten onze nieuwe reeks ‘Beau Séjour’ al vroeg af en gingen in premiere in Parijs op Séries Mania. Maar meer dan de eerste twee afleveringen hebben we nog niet kunnen tonen. Ik kijk dan ook uit naar alle positieve en negatieve reacties op het geheel dat vanaf 1 januari elke zondagavond op Eén zal worden uitgezonden.

2) Wat zijn uw filmplannen voor 2017?

Schrijven met Sanne Nuyens aan onze nieuwe Eén en Eyeworks reeks ‘De Twaalf’ die zal geregisseerd worden door de echte callboy van Vlaanderen, Wouter Bouvijn.

3) Wie waren voor u de figuren van het jaar op filmvlak (Vlaanderen, België…)? (dat kunnen acteurs, producers, regisseurs, scenaristen, D.O.P’s, gaffers of om het even wie zijn uit de filmwereld)

Jakob Verbruggen met ‘London Spy’ en ‘House of Cards’. Tim Mielants met het fenomenale ‘Peaky Blinders’. Wat zij op internationaal niveau presteren, is indrukwekkend.
Verder was ik erg blij voor Robin Pront en Jeroen Perceval dat ‘D’Ardennen’ zo’n sterk debuut is geworden.

4) Wie worden voor u de figuren van volgend jaar? Wie moeten we in de gaten houden?

Ik heb het gevoel dat er in 2017 een pak mooie Vlaamse tv-series aankomen die eindelijk eens wat meer durven en niet willen onderdoen voor topseries uit het buitenland. Ik ben heel benieuwd dus naar ‘Tabula Rasa’ van Malin-Sarah Gozin, Kaat Beels en Jonas Govaerts. En ‘De Dag’ van Jonas Geirnaert, Julie Mahieu, Gilles Coulier en Dries Vos.

Op filmgebied kijk ik erg uit naar Gilles Coulier zijn ‘Cargo’, Kevin Meul zijn ‘My First Highway’, Rene Eller zijn ‘Wij’, Fien Troch haar ‘Home’ en Michael Roskam zijn ‘Le Fidèle’.

En ik hoop dat Anke Blondé en Jan en Raf Roosens hun filmdebuten kunnen realiseren.

© Patricia von Ah

 

5) Welke vraag zou u zelf gesteld willen krijgen aan het eind van 2016 en/of het begin van 2017 en wat zou u er op antwoorden?

Als je je peignoir moet weghangen onder de naam Vincent of Laurens, wat wordt het dan?
– Vincent.

6) Is er een vraag die je aan iemand uit de Vlaamse filmwereld gesteld zou willen zien? Zo ja, welke?

Aan Isaac Gozin: klopt het dat je je vaak laat inspireren door de generiek van True Detective?
Aan Maarten Janssens: wanneer ga je zelf die film eens maken?
Aan Charlotte Timmers: oefen jij vaak voor de spiegel, en zo ja, hoe lang dan ongeveer?

Zie ook : anderen die onze nieuwjaarsvraagjes beantwoorddden

Check Also

Film Fest Gent brengt muzikaal eerbetoon aan componist James Horner!

Op 17 oktober 2024 brengt Film Fest Gent een eerbetoon aan de legendarische Amerikaanse componist …