Benoît De Clerck over ‘The Importance of Sweet and Salt’

Begin december 2012 won Benoit De Clerck de Vlaamse competitie van het Internationaal Kortfilmfestival met zijn film ‘The Importance of Sweet and Salt’.  Het waren Hans Van Nuffel, u genoegzaam bekend, en de Zwitser Peter Volkart, die de winnaar mochten aankondigen.  Een winnaar die voor het eerst in de geschiedenis van het befaamde kortfilmfestival ook meteen genomineerd is voor de longlist voor de Oscar voor de Beste Kortfilm die wordt uitgereikt tijdens de plechtigheden in 2014.

Peter Volkart is zelf kortfilmmaker en was in Leuven ‘Artist in Focus’.  Zijn films ‘Terra Incognita’ en ‘Monsieur Sélavy’ werden er vertoond. Samen met Van Nuffel, maar ook met actrice Marie Vinck, producent Bart Van Langendonck en met Gerrie Van Rompaey, voorzitter van de Scenaristengilde, maakte hij deel uit van de jury van de Vlaamse filmcompetitie in Leuven.

Hans Van Nuffel mocht eerst verklappen dat de jury de lijst van kanshebbers op de overwinning had ingekort tot 5.  Volgens hem waren die 5 eigenlijk allemaal potentiële winnaars en zijn het films die al veel prijzen hebben gewonnen of die nog veel prijzen zullen winnen.  Eén van die films was ‘Dood van Een Schaduw’ van Tom Van Avermaet.  Die film staat zelfs al op de shortlist voor de Oscars van 2013 en Het Internationaal Kortfilmfestival van Leuven zou zichzelf in de voet hebben geschoten hadden ze deze film laten winnen. Want dan zou voor de eerste keer dat het filmfestival het recht heeft om een film op de longlist van de Oscars te plaatsen een film met die nominatie gaan lopen die er al één op zak heeft.  Dus neen. Maar die film kreeg dus wel een speciale vermelding van de jury.  Net als ‘Mont Blanc’ van Gilles Coulier, ‘Baghdad Messi’ van Sahim Omar Kalifa en ‘A Perfect Drug’ van Toon Aerts.  Allemaal regisseurs die we op Cinevox al geïnterviewd hebben.  Maar met de uiteindelijke winnaar, Benoit De Clerck, maker van ‘The Importance of Sweet and Salt’ hadden we nog nooit gesproken.  En dus grepen we de kans.

‘The Importance of Sweet and Salt’ is een film die zich afspeelt in Zwevegem.  Daar maken we kennis met een ongewoon koppel.  Ze communiceren op een norse, nukkige wel zeer West-Vlaamse wijze met elkaar.  De vrouw wil dat de man kookt.  Maar de man kan niet koken.  Toch wil hij een poging doen.  Hij trekt naar de winkel om er een vis te kopen, maar de vis heeft niet veel zin om gekookt te worden.

Bekijk HIER het gesprek met Benoit De Clerck

 

Voor een fragment van de film van Benoit, kunt u terecht op zijn site : klik hier

 

Zie ook :

Andere oud-studenten van het RITS aan het woord

Check Also

Matthias Schoenaerts wordt Johnny Hallyday!

Heet van de naald: Matthias Schoenaerts is gecast voor de hoofdrol in ‘Que je t’aime’, …